Kinderen met allochtone achtergrond ervaren meer discriminatie dan hun ouders, dat terwijl ze vaak beter Nederlands spreken, vaker en hoger opgeleid zijn en meer mee doen met de Nederlandse samenleving, concludeert het SCP na een onderzoek. Het leverde een rapport op met de titel Gevestigd, maar niet thuis.

De grootste onderzochte groepen zijn de mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond. Het SCP wijst de overheid erop dat het onderzoek duidelijk maakt dat meedoen in de samenleving niet al geslaagd is als mensen met een allochtone achtergrond de taal goed spreken en goed zijn opgeleid.

“Meer integratie en participatie betekent meer blootstelling aan uitsluiting, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt of in het onderwijs”, valt te lezen in het SCP-rapport. Het rapport spreekt niet van stijgende racisme maar dat allochtonen het gewoon meer zijn ervaren.

Vervolg onderzoek
SCP is bezig met vervolgonderzoek naar de oorzaken. Het bureau vraagt zich bijvoorbeeld af waarom juist de kinderen van migranten uit Suriname en het Caribisch deel van Nederland sinds 2006 steeds vaker discriminatie en uitsluiting ervaren. Ze denken wel dat de Zwarte Pieten discussie en Black Lives Matters het proces hebben versnel maar het stijgende hoeveelheid racisme, racistische kabinetsleden en een tactisch overheid hebben ze nog niet meegenomen in hun overwegingen. 

Nog geen aanbevelingen 
Het planbureau geeft in het rapport geen concrete aanbevelingen. Wellicht dat dat komt na het vervolgonderzoek. Voorbeeld Allochtoon houdt zich aanbevolen om aanbevelingen te doen en mee te denken. 


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in