De dag waarop de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten wordt herdacht, wordt een nationale feestdag. Het is voor het eerst sinds 1983 dat er in de Verenigde Staten een officiële feestdag bij komt.

In Amerika kennen ze de Juneteenth, daarmee vieren ze de afschaffing van de slavernij in 1865. Het vindt plaats op 19 juni omdat na het eindigen van de Amerikaanse Burgeroorlog, de laatste tot slaaf gemaakten in Texas vrij werden verklaard. Jaarlijks wordt die dag met name door zwarte Amerikanen gevierd. Vanaf nu zal het een feestdag voor iedereen worden. Iedereen heeft dan een vrije dag. In sommige staten was het al een feestdagen maar nu wordt het official een nationale feestdag dat geldt voor alle Amerikanen. 

Omdat Afro Amerikanen nog steeds dagelijks te maken hebben met racisme, politie geweld en enorme ongelijkheden, heerst er wel een dubbele gevoel. 

Of, en wanneer, slavernij een nationale feestdag in Nederland wordt, is niet bekend. Het zou mooi zijn als 1 juli, waarop Keti Koti begint, een nationale feestdag in Nederland wordt. 


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in