Interview door: Willemijn de Koning

Comedy heeft hem altijd aangetrokken, maar het was nooit zijn bedoeling om comedian te worden. Het lot bepaalde anders en naast zelf grappen maken, organiseert hij ook zijn eigen comedy-avonden.

Zijn shows in het oosten van het land zitten altijd vol en sinds kort verovert hij ook Utrecht, Brabant en Noord-Holland. Hij stak zelfs de grens over om een comedy-avond in het land van oorsprong te krijgen, Marokko. Dat werd door pech helaas geen succes maar dat hield Said el Hassnaoui niet tegen: dit jaar sloeg hij keihard terug met de succesvolle shows ‘Berlijn Lacht’ en ‘Barcelona Lacht’.

Het is de schuld van zijn broertje dat hij in de comedy wereld is beland. “Hij was cabaratier en ik managede hem. Zo is het gekomen dat ik ook eigen comedy avonden ging organiseren; omdat ik toch in het wereldje zat dus genoeg comedians kende.” Toch had hij niet de ambitie zelf comedian te worden. “Ik heb comedy altijd leuk gevonden hoor, maar het is gewoon nooit mijn streven geweest om op het podium te staan.” Toch heeft hij dat gedaan. “Ik ging in die tijd iedere zondag naar het Comedyhuis in Utrecht. Wij zaten altijd vooraan in het publiek en riepen van alles naar de comedian die toen optrad; dat heet hackling. We waren toen vaak nog leuker dan de comedians die voor ons stonden. De organisator Jeroen Pater vroeg me dan ook of ik een keer op het podium wilde staan. Ik zei wel ja, maar stelde het steeds uit. Tot ik op een avond vervelend aan het doen was en de organisator zei dat ik volgende week op de planning stond.” Dat geschiedde en zo maakte hij zijn eerste grappen onder de pseudoniem WestSaid. Dit eerste optreden ging zo goed, dat hij gevraagd werd voor een vaste rubriek: ‘de minuut van Said’. “Maar daar vond ik niets aan, dus ik stopte er snel mee. Daarnaast had ik nog wel wat opgetreden, maar dat vond ik ook niet leuk, dus ik stopte” zegt hij laconiek.

Maar het organiseren van comedy avonden bleef doorgaan, al was de scene inmiddels wat ingekakt. “Toen ik begon met mijn broertje managen1452156_180107722187560_686729929_n en comedy events organiseren, was comedy populairder; vooral stand-up. Dat kwam omdat je dat veel zag op Comedy Factory en Veronica. Nu het weer vaker op TV is, zie je dat het weer opkomt.” Dat is te zien aan de nieuwe aanmeldingen van comedians. “Er zijn veel mensen die een comedy workshop hebben gevolgd en op het podium uit willen proberen wat ze geleerd hebben dan. De eerste keer spelen ze dan voor familie en vrienden en krijgen ze veel applaus. Maar daarna moeten ze spelen op andere podia, waar niet iedereen ze kent. Daar gaat het vaak mis en dan zijn ze weer snel verdwenen. Degenen die dan overblijven zijn vaak de goede.”

Die pikt hij eruit voor zijn concept ‘… Lacht’, waar op de puntjes een plaatsnaam hoort te staan. Het begon allemaal met Veenendaal, waar hij woont “Ik merkte dat er niets werd georganiseerd daar op het gebied van comedy. Dat gebeurt alleen in de randstad en dan moet je minstens een uur reizen voor een optreden van 8 minuten!” Daarom vond Said het tijd om comedy ook in het oosten te introduceren. “Zo krijgen de goede comedians in het oosten ook een kans om dichter bij huis op te treden.”

Zijn aftrap in Veenendaal was een groot succes. “Het publiek hier was niet bekend met stand-up comedy, maar toch konden ze er om lachen. Dat was relaxt.” Zo breidde hij zijn concept uit naar steden als Wageningen, Ede, Arnhem en Enschede. “Arnhem is mijn favoriet, omdat de avond daar plaatsvindt op een supertoffe plek: het Posttheater.”

Een nieuw concept aan theaters verkopen is niet makkelijk. “Bij mij wel, want ik wist mezelf goed te verkopen. Daarna moet je jezelf bewijzen om de avonden te mogen blijven organiseren. Dat heb ik gedaan door het anders aan te pakken dan veel open podia. Ik maak een line up met 2 tot 3 goede comedians die ik selecteer, en maximaal twee beginners. Zo heb je een goede balans in je line up waardoor het publiek verrast wordt maar niet wegloopt. Daarnaast zorg ik dat er een leuke sfeer hangt. Het is bij mij altijd een feestje.”

De zalen van Said zijn altijd gevuld met verschillende culturen, al was het publiek van zijn eerste shows overwegend Marokkaans. “Toen mijn broertje speelde, was zijn publiek ook altijd grotendeels Marokkaans. Najib Amhali en de Borrelnootjes, een Marokkaans comedytrio, zijn niet voor niets retepopulair. Marokkanen en comedy zijn gewoon altijd al een ding geweest. Vooral bij vrouwen; omdat zij vaak niet naar discotheken gaan, is een comedy avond een leuke vervanging voor hen.”

Zo zijn er veel comedy initiatieven die zich speciaal richten op Marokkaans publiek. De comedians daar maken vaak grappen over de stereotypes van Surinamers, Antillianen, Nederlanders en Marokkanen. “Iedereen moet doen wat hij of zij wil en waar hij of zij goed in is, maar ik vind dat vaak niet grappig en ik richt me liever niet op één soort publiek.”

10342995_10203528657031617_9222036113164273486_nZijn roots hebben hem nooit tegengehouden te doen wat hij doet. “Ik heb nooit last gehad van discriminatie omdat ik Marokkaans ben ofzo. Wel is het in mijn cultuur minder gebruikelijk om een beroep te kiezen als comedian. Maar toch deed ik het. En dat is ook wat ik iedereen kan adviseren: doe wat je graag wilt doen, ook als je vanuit je cultuur niet gewend bent dat te doen: laat je niet tegenhouden.” Voordat hij zijn zin heeft uigesproken gaat zijn vinger wijzend omhoog en vervolgt hij snel: “Maar je moet wel realistisch blijven. Je moet een droom hebben, maar ook weten dat je het kan. Maar dat weet je met comedy al snel genoeg, haha.”

Meer informative over Said en zijn eerstvolgende comedy events vind je op www.westsaid.com en www.aotevents.nl.


Meer interviews met inspirerende voorbeelden lezen? Like ons dan op Facebook en volg ons op twitter

Yellah, deel a mattie
Willemijn de Koning
Ze hobbelt tussen Rotterdam en Den Haag, is scherp, ad rem, verschrikkelijk nieuwsgierig, eigenwijs en vooral sociaal en professioneel. Met enthousiasme, oprechtheid en passie interviewt zij inspirerende allochtonen om dat weer met ons te delen. Willemijn is een mengelmoes, alleen zijn we er nog niet helemaal achter wat voor mengsel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in