‘’Ik wil voorkomen dat WO2 zich herhaalt’’

De rapper en singer-songwriter van Surinaamse origine Rivelino Rigters uit Amsterdam, beter bekend als Black Rockstar, heeft een nieuwe single uitgebracht met de titel ‘Be a Nelson’. Met het nummer wil hij heel Nederland oproepen om aardig voor elkaar te zijn en meer begrip voor elkaar te tonen. 

Rigters was vroeger een kwajongen uit Amsterdam. Door met verkeerde vrienden in aanraking te komen, werd hij een straatjongen en maakte zich schuldig aan illegale praktijken en handeltjes. Dat bracht hem uiteindelijk in de gevangenis. Na zijn vrijlating ontdekte hij twee dingen; religie en muziek. Hij beterde zijn leven en werd rapper en singer-songwriter. Hij besloot zijn roeping en talent in te zetten om Amsterdamse jongeren die in situaties terecht komen waar hij in heeft gezeten, verder te helpen in het leven. Hij geeft tegenwoordig dan ook workshops in gevangenissen aan jongeren die vast zitten, maakt theater met ze, heeft zijn eigen theatershow, staat ook in de theatershow van Voorbeeld Allochtoon als zanger en verhalenverteller en heeft zelfs een boek uitgebracht en werkt nu aan zijn tweede boek.

Onlangs bracht hij zijn nieuwe single ‘Be a Nelson’ uit. Met dit nummer wil hij Nederland graag weer verbinden en liefde verspreiden. Reden genoeg om Rigters op te bellen om eens te spreken over zijn nieuwe single en wat hij precies bedoelt met de titel.

Vraag & Antwoord

Wie is Nelson?
Nelson Mandela.

Waarom een Nelson?
Hij streed voor vrijheid op een vredevolle wijze. Zijn hele leven is een voorbeeld voor mij hoe je kan vechten voor verbinding. Toen hij vrijkwam van de gevangenis was hij niet haatvol. Hij straalde liefde uit. Dat vind ik mooi. Dat inspireert mij. Dat is een mooi voorbeeld hoe we het in deze tijd moeten doen, verbinding zoeken, met liefde. Daarom Nelson.

Heb je het gevoel dat er tekort aan liefde is?
Op sommige plekken wel ja.

Op welke plekken?
Vaak wel in dorpen. Voornamelijk witte dorpen. Ze zijn vaak bang voor gevaar van de allochtonen. Ze zijn zelf de dupe geworden van haatzaaiers, die angst zaaien. Ze kennen vaak allochtonen niet en hebben het over “allochtonen in de grote steden”, ze uiten angst voor het onbekende. Ik wil graag zeggen; nodig ze uit. Praat met ze. Maak kennis. Zoek de verbinding. Ik geloof dat we als samenleving terug moeten naar de echte multiculturele samenleving.

Wat bedoel je met “de echte multiculturele samenleving’’?
Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben geboren in de tijd dat er verschillende nationaliteiten waren en er echte tolerantie was. Iedereen accepteerde elkaar zoals ze waren. Er was verbinding.

Bedoel je met Be A Nelson dat iedereen een Nelson Mandela moet zijn?
Ja. Iedereen kan een Nelson zijn, iedereen kan een verbinder zijn. Iedereen kan opkomen voor de ander. Je hoeft niet per se voor de hele samenleving op te komen, maar het kan ook op kleine schaal, in je eigen omgeving om mensen geven en er voor mensen zijn. Iedereen kan dat.

Zouden we er meer voor elkaar moeten zijn? Gebeurt het niet genoeg?
Ik denk dat er teveel toekijkers zijn. Teveel mensen die stil zijn. Steeds meer mensen laten wel van zich horen, maar ik denk dat er nog teveel mensen stil zijn. Dus ja, het kan meer en beter en ik zou dat graag willen aanwakkeren. Ik wil dat mensen opkomen voor echte eenheid. Verbroedering.

Waarom wil je dit?
Ik wil er graag alles aan gedaan hebben wat in mijn macht ligt om te voorkomen dat we terug gaan naar praktijken als die van de Tweede Wereldoorlog. Daarom wil ik mensen verbinden, wil ik liefde verspreiden en mensen oproepen om dat ook te gaan doen.

Bedankt Rivelino voor het zijn van een Nelson en voor het inspireren.
Graag gedaan.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in