1) Bij boskblog.nl zei je “ik ben trots op wie ik ben”, leg eens uit hoe je trots bent op jezelf en waarom. Ik ben trots op wie ik ben, omdat ik ondanks mijn beperking veel heb bereikt zoals modellenwerk, de studie die ik afgerond heb.

2) Waarom hebben je biologische ouders je afgestaan?Waarschijnlijk hebben economische redenen een rol gespeeld. Mijn moeder was jong en ongehuwd en heeft mij om deze redenen geen goede toekomst kunnen bieden. Ik ben ervan overtuigd dat zij graag wilde dat ik een goede toekomst kon krijgen en heeft mij daarom naar een kindertehuis gebracht.

3) Je bent terug gegaan naar je geboorteland heb jij je biologische moeder terug gevonden? Nee dat wilde ik ook niet en het kan ook niet i.v.m. het kastensysteem. Het was fijn om terug te gaan naar India, maar ook best heftig. Ik ben wel blij dat ik het gedaan heb. Nu heb ik met eigen ogen gezien waar ik vandaan kom en wat voor een land India is.

4) Dat je uit een ander land komt heb je op latere leeftijd ontdekt? Mijn ouders hebben toen ik klein was aan mij verteld dat ik uit een ander land kom en met een vliegtuig naar Nederland ben gekomen. Zo is dat spelenderwijs gegaan.

5) Hoe viel dit bij jou, was het moeilijk om te begrijpen of te accepteren? Nee het was niet het niet. je hebt altijd vragen over je biologische ouders. Iedereen heeft biologische ouders, de meeste mensen die ik ken althans. Ik weet niet beter dat dit mijn ouders zijn. Ik heb geen moeite gehad om dit te accepteren. Ik houd ontzettend veel van mijn ouders en dit zal ik ook blijven doen.

6) Je hebt een beperking, vertel eens over je beperking. Wat heb je precies? Ik heb Cerebrale Parese , de Nederlandse benaming is spasticiteit. Dat wil zeggen dat spieren strak en gespannen zijn waardoor het bewegen, vooral van armen en benen, moeilijk of oncontroleerbaar is. Bij mij zit de spasticiteit voornamelijk in de benen. Vandaar dat ik gebruik maak van een handmatige rolstoel om mij voort te bewegen.

7) Je besloot in 2006 om mee te doen aan de miss verkiezingen van 2007. Wat was dat voor een missverkiezing? Ik las in de krant dat er een Mis(s) Verkiezing werd georganiseerd voor vrouwen met een lichamelijke beperking. Aangezien dit de eerste Mis(s) Verkiezing was en ik niet wist wat het precies in hield, besloot ik om deze verkiezing te gaan volgen. Ik zag de uitzending op tv en was meteen erg enthousiast. Vrouwen met een lichamelijke beperking die innerlijke en uiterlijke schoonheden toonden, ondanks hun beperking en de Mis(s) de mogelijkheid kreeg om zich in te zetten voor mensen met een beperking Ik wilde altijd al model worden en wat betekenen voor mensen met een beperking Toen in 2007 deze verkiezing weer plaatsvond heb ik de stoute schoenen aangetrokken en zonder enige twijfel aangemeld. Uiteindelijk ben ik in de finale terecht gekomen en heb ik deze verkiezing van het begin tot het eind mee mogen maken.

8) Je bent ambassadeur bij BOSK jongeren. Wat is BOSK en wat doe jij precies? De BOSK is een vereniging van en voor mensen met een handicap en hun ouders. Mensen met een aangeboren motorische handicap, een spraaktaalstoornis of een schisis kunnen bij de BOSK terecht. De BOSK geeft informatie, adviseert, brengt lotgenotencontact tot stand en behartigt de belangen van mensen met een motorische handicap. We hebben jaarlijks een aantal keren een magazine dat verschijnt en er worden allerlei dingen georganiseerd, zoals een metamorfosedag, sportactiviteiten ook symposia en dat soort zaken. Dat kan een goede manier zijn om in contact te komen met mensen die ook een beperking hebben. Ik promoot de BOSK, ik ben aanwezig bij symposia en andere gelegenheden, schrijf af en toe een blog voor de site. Ook word ik regelmatig via de sociale media benaderd door jongeren met een beperking die allerlei vragen hebben over de BOSK, advies willen hebben, etc.

9) Mocht je de mogelijkheid hebben om een programma te presenteren wat voor programma zou dit zijn? Dan zou ik voor de doelgroep jongeren gaan. Ik wil graag jongeren stimuleren en motiveren. “Haal uit het leven wat erin zit en bekijk dingen positief” is mijn boodschap dan. Dat vind ik belangrijk.

10) Je zegt een rolmodel en het gezicht voor velen te willen zijn. Je wilt anderen met een beperking helpen. Waar wil je mee helpen? Waarom wil je anderen helpen? Juist door mijn beperking vind ik dat ik heel veel kracht bezit en daardoor heel veel doorzettingsvermogen heb. Ik wil graag andere mensen in laten zien dat ook al heb je een beperking er vele mogelijkheden zijn . Van jongs af aan heb ik niet de nadruk gelegd op mijn beperking en ik heb gewoon meegedraaid en regulier onderwijs gevolgd. Ik wil graag aan mensen doorgeven dat er positieve mogelijkheden bestaan.

11) Wat betekent Nederland voor jou? Wat betekent India voor jou? Nederland betekent heel veel voor mij. Hier hebben we vrijheid, ik heb een huis om in te wonen, ik kan naar school en heb leuke vrienden en familie. Ook kan ik gebruik maken van allerlei voorzieningen. Toen ik in India was besefte ik dat ik zeven maanden in een kindertehuis in Mumbai heb gewoond. In India liggen mijn roots dus heeft het voor mij een speciale plek in mijn hart.

12) Wie is jou voorbeeld? Annemarie Postma, zij is door een tekenbeet in een rolstoel terecht gekomen. Ze beschikt over een enorm doorzettingsvermogen en staat midden in het leven. Lucille Werner vind ik ook geweldig. Ook omdat ze presenteert en organiseert, dat is precies wat ik ook zal willen doen.. Beide zijn voor mij goede voorbeelden en daar haal ik ook kracht uit.

13) Wat is geluk voor jou? Als je bij mensen bent om wie je geeft en die ook om jouw geven. Maar vooral ben ik gelukkig omdat ik de kans heb gekregen om hier in Nederland te mogen leven.

14) Wat wil je zelf voor Nederland (samenleving) betekenen? Dat ik andere mensen kan inspireren met mijn verhaal , met hoe ik in het leven sta en dat anderen daar kracht uit halen.

15) Hoe vind je dat allochtonen in de media worden weergegeven? Ik vind dat allochtonen verschillend worden weergegeven. Er wordt wel steeds meer aandacht besteed aan allochtonen die op tv komen bijvoorbeeld in series of films.

16) Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Ik hoop dan een baan te hebben als secretaresse gecombineerd met fotoshoots en castings. Ook wil ik graag iets gaan doen met presenteren.

Leena, kies steeds 1 van de 2 stellingen die je krijgt

leena3– presenteren of acteren
Leena: Acteren.

– Ik ben er voor Nederland of Nederland moet er voor mij zijn
Leena: Ik ben er voor Nederland.

– gehandicapt of een beperking
Leena: Beperking.

– Ik wil Nederland veranderen of ik wil Nederland een bijdrage leveren
Leena: Ik wil Nederland een bijdrage leveren.

– Ik houd van Nederland of ik heb vrede met Nederland
Leena: Ik houd van Nederland.

– Liever een beter en warm land of ik zal voor altijd in Nederland blijven
Leena: Ik zal altijd in Nederland blijven.

Als je moest kiezen ben je er liever voor Nederland dan Nederland voor jou?
Ja Nederland moet er natuurlijk ook voor mij zijn, dat is een lastige. Ik ben een persoon die graag iets voor mensen wil betekenen.

Bij presenteren of acteren had je het heel moeilijk.
Ja ik had het echt heel moeilijk, presenteren lijkt me ook geweldig. Ik heb voor acteren gekozen omdat ik net een rolletje in de speelfilm Quiz heb gehad, de thriller van Dick Maas. Deze speelfilm draait nu in bioscopen. Ik vond het erg leuk om te acteren in een speelfilm.

Wat zou je advies zijn aan onze lezers?
Leena: Probeer niet teveel te kijken naar wat je niet kan. Kijk naar wat je wel zou kunnen of op welke manier je dat zou kunnen bereiken, want je moet wel de realiteit onder ogen zien.

Foto’s:

  • Bovenaan – Jentie Youna Jelles.
  • Onderaan – Gerke van de Hoef Hair Hylke Bazen.
Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in