Babak (links op de foto) van Iranese afkomst en Roberto (rechts op de foto) van Surinaamse afkomst zijn beide 28 jaar en wonen in Groningen. Al snel kwamen beide heren erachter dat studeren niet was weg gelegd voor hen. Na een bizarre ontmoeting besloten ze samen te werken en hun werkethiek en gedrevenheid in te zetten om succesvol te worden in de showbizz. Ze spreken voor het eerst openlijk over hun samenwerking met sterren, over hun pijnlijke verleden en over hun succes. Ze vertellen hoe ze groeiden van straat flyeren tot succesvolle sterren handelaren.

Hoe kennen jullie elkaar?
In 2008 werden we beide afzonderlijk van elkaar gevraagd om het festival New Attraction in Groningen te presenteren. We wisten niks van elkaar af en we kenden elkaar ook helemaal niet. Ineens kregen we te horen dat we samen moesten presteren en werden we aan elkaar gekoppeld. En toen stonden we daar ineens, zonder dat we elkaar kenden voor 20 duizend man op podium te presteren. Het was erg spannend.

Hoe is het verder gegaan met jullie toen?
Na New Attraction was er een afterparty, na het feest vroegen ze ons of we die ook samen zouden willen presenteren. Dat hebben we toen gedaan en toen hebben andere organisaties ons samen zien presenteren en die dachten ‘’he? Die twee zijn wel goed samen, we gaan ze boeken’’. Toen werden we vanuit verschillende organisaties gebeld en geboekt om te gaan hosten.

Hoe is de organisatie bij jullie terecht gekomen?
Voor 2008, voordat we elkaar leerden kennen, deden we beide ons ding in de branche. Roberto meer in Amsterdam en ik (Babak) in Groningen. De organisatie kenden natuurlijk ons beide en besloten om ons tweeën te vragen als host.

Hoe zijn jullie begonnen? Wat was de eerste stap?
Babak: Wij zijn beide eigenlijk heel laag op de ladder begonnen. Omdat we geen diploma’s of ervaring in het vak hadden. Zo zijn we begonnen met flyeren. Als er een feest werd georganiseerd dan kregen wij de flyers in onze handen gedrukt en moesten we de straat op om die uit te delen. Heel simpel eigenlijk. Hard werken.
Roberto: ik deed al kleine partijen hosten in Amsterdam. Toen ben ik ondertussen ook begonnen met flyeren in Groningen voor organisaties om zo een beetje mijn netwerk uit te breiden en mijn naam bekend te krijgen bij de organisaties. Het was hard werken en laagdrempelig handelen maar het is me wel gelukt.

Rappers zoals Ali B, Yes R, Negative, Nino en ga zo maar door kennen jullie persoonlijk en jullie werken nauw samen met hun. Hoe zijn die contacten ontstaan?
Babak: ehhmmm… (kijkt naar Roberto) moet ik antwoorden? Okey. Ali B ken ik sinds ongeveer 2005. De rest van de rappers en zangers door te netwerken. Kijk, ik boek ze steeds, via een boekingsbureau voor de feesten die ik organiseer. En dan ga je netwerken, een band met de rappers opbouwen, vertrouwen winnen. En ik boek ze best veel en als je ze veel boekt onthouden ze jou naam. Ze weten dat als je belt dat je serieus bent en echt zaken doet. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nauw ben geworden met velen. Veel van hen zijn tegenwoordig vrienden van me geworden die ik persoonlijk erg goed ken.

Youtube programma Babak eet weer? Vertel eens erover.
Ja, ik wilde laten zien dat rappers ook kunnen koken. Toen dacht ik bij mezelf ‘’waarom maak ik geen kook programma met rappers?’’. En toen ben ik naar Sherlock Telgt gegaan, raadslid van PvDA in Groningen en heb ik mijn plan voorgesteld. Omdat ik zelf niet de middelen had om die progamma te maken en Sherlock wel. Hij vond het een goed idee en besloot vanuit zijn bedrijf ‘’The Building’’ mijn plan te supporten. En toen kwam de productie. Het slaat erg goed aan. Omdat ik de rappers persoonlijk ken kan ik grappen maken die anderen niet snel durven. Zo vertel ik ze best vaak dat ze lelijk zijn hahaha…

Dat heb ik inderdaad gezien en je zegt best vaak ‘’je bent lelijk’’ hoor….
Ja dat klopt… nee maar wacht even. Ze zijn ook lelijk hahaha… Op podium hebben ze make up op enzo maar als ik bij ze kom hebben ze dat niet en dan zeg ik dat ze lelijk zijn! Ze zijn gewoon lelijk. Klaar!

Zijn er plannen om je youtube programma uit te breiden?
Ja, die zijn er wel. Maar ik mag er niets over zeggen van Sherlock. Dat is best jammer. Maar ik mag echt niks zeggen.

Je kan toch wel iets vertellen? Gaat de programma naar TV toe? Want het is een TV waardig programma
Het komt wel… ehmmm…. Hoe zal ik het verwoorden. Het wordt wel groter dan het nu is. En nu ga ik niks meer zeggen want ik heb al teveel verteld hahaha…

Het wordt dus groter? Wat precies wil je niet zeggen? Vertel nou een klein beetje Babak.
Het wordt inderdaad groter, mooier, beter en op welke zender het…. Ik bedoel of het op een zender komt, wanneer en via wie kan ik je helaas niet vertellen.

Dus je geeft net eigenlijk aan dat je programma een TV programma gaat worden!!? Dus er zijn onderhandelingen momenteel?
hahaha… Oeps! Jij bent scherp zeg! Ik zeg niets. Volgende vraag a.u.b!

Hoe en waarom zijn jullie naar Nederland gekomen?
Babak: Bij mijn moeder werd in Iran de ziekte MS geconstateerd. In Iran was er geen goede behandeling ervoor. Wij dachten in Nederland een betere behandeling te kunnen krijgen voor de ziekte van mijn moeder. Dus ben ik op 7 jarige leeftijd alleen samen met mijn ouders naar Nederland gekomen. Helaas is achteraf gebleken dat er nog weinig aan gedaan kon worden en is mijn moeder alsnog overleden aan de ziekte.
Roberto: Eerst is mijn opa naar Nederland gekomen op zakenreis. Hij werd verliefd op Nederland, hij besloot om in Nederland te blijven, zo mooi vond hij het hier. En toen hebben eigenlijk mijn ouders besloten om ook naar Nederland te komen, naar mijn opa. Toen zijn we in Amsterdam gaan wonen, later ben ik zelf in Groningen komen wonen.

Hoe is jullie ervaring met Nederland?
Babak: Ik hou van Nederland joh, ik hou van dit land, ik wil dood in Nederland. Kijk Iran blijft natuurlijk in mijn hart en mijn ‘’home town’’ maar ik hou van Nederland, ik hou gewoon van Nederland, ik hou echt veel van Nederland (herhaalt dit 8 keer), jij toch ook Roberto?
Roberto: Ja tuurlijk hou ik van Nederland, dit de land die mij kansen biedt. Wat me dwars zit aan Nederland, en het zit me ook dwars, ook al heb ik ermee leren leven, is het weer in Nederland. Maargoed, daar heeft iedereen zo een beetje last van. Niet alleen allochtonen maar ook Nederlanders hoor je erover klagen hoor.
Babak: Ik wil nog even eraan toevoegen dat ik Nederland echt een relaxte, toffe, vrije en kansrijke land vind. Ik hou gewoon van Nederland, mijn land!

Hebben jullie gestudeerd?
Babak: Ja, heel toevallig hebben we allebei dezelfde opleiding gedaan, dus ik spreek nu voor ons allebei. We zijn begonnen met facilitaire dienstverlening (Babak schudt met zijn hoofd), dat was DRAMA! Ik weet nog een keer dat we moesten koken tijdens de studie en ik deed er echt heel veel sambal in. Zoals we weten eten Surinamers erg scherp en heel toevallig wat ik niet wist is dat Roberto daarin een uitzondering is! Niet alleen Roberto maar de hele klas is er ziek van geworden hahaha…. Toen zijn we door gegaan naar beveiliging, daar gaan we maar niet te diep op in haha… Toen zijn we gelijk door gegaan naar ICT en hebben het allebei op niveau 3 behaald, en dat was het. En toen hebben we het maar opgegeven met studeren.
Roberto: Ja, klopt. In principe slaan de feesten bij ons aan. In de feesten business zijn we verder gaan groeien. Het lukt ons om elke week een goed feest neer te zetten, in verschillende hoeken van Nederland. We hoeven ons geen zorgen te maken of we wel of geen geld verdienen, we hebben de werk ethiek en de passie ervoor, studeren zou dat allemaal gaan vertragen. .

Wat vinden jullie van de beeldvorming van allochtonen in de media?
Babak: Als ik heel eerlijk mag zijn hebben sommigen het aan hun zelf te danken. Ze verpesten het zelf. Dat ter zijde. Als ik naar het nieuws kijk of opsporing verzocht dan hoor ik teveel nadruk op afkomst bij negatief nieuws. Laatst zag ik zelfs op opsporing verzocht iemand zeggen dat de dader een Ali B accent had. Dat is echt verschrikkelijk!
Roberto: Kijk er zijn allochtonen die er misbruik van maken, van een vrij land, dat doen Nederlanders net zo goed. En je hebt allochtonen die stinkend hun best doen en ervoor vechten maar die krijgen geen podium waardoor zij berecht worden als de allochtonen die negatief in de media komen. Ik mis de balans. De focus van de media ligt op slecht en negatief. De effecten heb ik zelf ook ervaren in het bedrijfsleven, ik word bevooroordeeld hierdoor.

Zijn jullie wel eens gediscrimineerd?
Toen we de opleiding beveiliging volgden werden we gecontroleerd, we moesten naar het politiebureau om een bewijs van goed gedrag te halen. De politieagent keek ons aan en zei ”weten jullie zeker dat jullie een bewijs van goed gedrag verdienen?”, een vooroordeel!! Hij keek in het systeem, we kregen het papiertje mee en hij keek ons vervolgens erg verbaasd aan. Nederland heeft geen last van mij, ik ben een lieve zachtaardige jongen. Maar Roberto wordt niet zo snel gediscrimineerd, mensen zijn bang voor hem als ze hem zien… Hij is ZO groot… Daar wordt je gewoon bang van hahahaha…. Nee joh, hij is een knuffelbeer, zo ziet ie er ook uit, een grote Surinaamse knuffelbeer!

Wat wil je zelf voor Nederland betekenen?
Babak: Ik hoef niet zo zeer iets te betekenen. Zolang ik mijn vrijheid heb en mijn gang kan gaan zal Nederland in ieder geval geen last van mij hebben. We willen Nederland feesten brengen en vreugde. We willen genieten op een vredige manier.
Roberto:Ja, voor mij geldt hetzelfde. Ik wil mijn ambities kunnen najagen. Een goede burger zijn en niemand tot last. Mocht ik de middelen in mijn bezit krijgen wil ook mensen helpen.
Babak en Roberto, kies steeds 1 van de 2 stellingen die je krijgt, ieder kiest voor zichzelf en geeft afzonderlijk antwoord
Ik doe alles op gevoel of ik denk goed na voordat ik iets doe
Babak: Op gevoel                     Roberto: Op gevoel

Ik ben er voor Nederland of Nederland moet er voor mij zijn
Babak: Nederland moet er voor mij zijn
Roberto: Nederland moet er voor mij zijn

Zelfverzekerd of onzeker
Babak: Zelfverzekerd            Roberto: Zelfverzekerd

Ik zie mezelf als Nederlander of ik zie mezelf als allochtoon
Babak: Ik zie mezelf als Nederland
Roberto: Ik zie mezelf als allochtoon

Ik pas me aan Nederland aan of Nederland moet rekening houden met mij
Babak: Ik pas me aan Nederland aan
Roberto: Ik pas me aan Nederland aan

Ik ga voor het hoogste of ik vind het wel prima zo
Babak: Ik vind het wel prima zo            Roberto: Ik ga voor het hoogste

Nederland of Iran/Suriname
Babak:Iran            Roberto: Suriname

Geld of roem
Babak: roem             Roberto: roem

Ali B of Yes R
Babak: hahaha… Yes R!                Roberto: Yes R

Waarom hebben jullie beide voor Yes-R gekozen?
Omdat wij een hechtere band hebben met Yes-R dan met Ali B.

Geld of roem, jullie kozen voor roem, waarom geen geld?
Roberto: Ja! Geld gaat op. Wat heb je aan geld als je bijvoorbeeld erg ziekt bent, daar kun je geen gezondheid mee kopen. En meestal brengt roem ook geld met zich mee. Maar na mijn dood laat ik liever roem achter dan geld. Ik wil herinnerd worden en iets betekend hebben voor anderen.

Ik ben er voor Nederland of Nederland moet er voor mij zijn, jullie kozen voor het tweede waarom?
Babak: Ik ben er ook voor Nederland en daarom vind ik dat Nederland er ook voor mij moet zijn. Ik pas me aan Nederland aan en dan vind ik dat Nederland ook voor mij klaar moet staan, het moet van twee kanten komen.

Bij de vraag ik ga voor het hoogste of ik vind het wel prima zo koos jij Babak voor prima, en Roberto jij voor het hoogste waarom?
Babak:Omdat ik mijn leven leef, ik heb een kind, vriendin en we wonen samen. Ik ben tevreden en heb niks meer te wensen.
Roberto:Ik wil voor het uiterste gaan , ik wil niet genoegen nemen met wat ik heb en hogerop komen. Het hoogst haalbare voor mij is dat ik iets belangrijks voor de maatschappij kan betekenen.

TOT SLOT!

Wat voor adviezen en tips hebben jullie voor onze lezers die ambities hebben?
Babak: Wees altijd zelfverzekerd. Nee heb je en ja kan je krijgen. Mijn vader zei altijd willen is kunnen.
Roberto: Als je iets wilt bereiken moet je er hard voor vechten en een wil hebben.

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in