Al enige jaren meng ik mij in de Zwarte Pieten discussie. Eerst vond ik kleuren pieten een redelijke oplossing, vlak erna was ik overtuigd van de roetveeg pieten en inmiddels is mijn conclusie dat Sinterklaas vanaf volgend jaar in zijn eentje de boot in moet stappen.

Vorig jaar schreef ik mijn stuk ‘De pro Zwarte Piet argumenten ontkracht,’ waarin ik als buitenstaander reflecteer op de racistische karikatuur. Moge duidelijk zijn dat ik een anti zwarte piet betoger ben en mij er duidelijk over uitspreek. Ik ben het dus eens met de ‘Zwarte Piet is racisme’ beweging.

Toen ik mijn stuk vorig jaar schreef, was ik voor zowel kleuren pieten als roetpieten. Zolang het maar geen zwarte pieten zijn. Zolang de racistische karikatuur geen afspiegeling van het slavernij verleden meer is. Maar laten we eerlijk zijn, zwarte piet is niet het enige racistische aan het sinterklaasfeest. Als we toch al bezig zijn met reflecteren en het aanspreken van racisme, laten we dan eerlijk vaststellen dat het hele sinterklaasfeest racisme is.

Want niet alleen het afbeelden van de voormalige tot slaaf gemaakten, is racisme maar ook het afbeelden (en bijna aanbidden) van de voormalige zelfbenoemde slavenmeester; Sinterklaas. Want als de pieten slaven zijn dan betekent het dat sinterklaas de slavenmeester is. Conclusie? Het hele feest is racistisch.

Als we op deze manier durven te reflecteren, dan zullen we ons beseffen dat het niet meer uitmaakt welke kleur de pieten hebben. Het koloniaal denken wordt dan alsnog in stand gehouden. De witte oude man blijft knechten hebben in andere kleuren of in roetvegen. Wit blijft superieur; aan wat dan ook. Sowieso is een oude man met knechten, in welke kleur en vorm de knechten dan ook zijn, niet meer van deze tijd.

Als we echt volledig van het koloniaal denken en het promoten van superioriteit af willen, dan moet de goedheiligman vanaf volgend jaar in zijn eentje in de boot stappen vanuit Spanje, zelf de cadeautjes afleveren en in z’n eentje weer de boot in moeten stappen terug naar Spanje. Laat Sinterklaas dan maar roetvegen hebben of zwart kleuren aangezien hij dan zelf door de schoorsteen zal kruipen!Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in