De pro-Zwarte Piet argumenten ontkracht

22
Volg George

George Arakel

Hoofdredacteur at Voorbeeld Allochtoon
De oprichter. Kwam als asielzoeker in 1997 naar Nederland en is de multiculturele samenleving. Vindt lezen leuk maar schrijven nog leuker. Begon met Voorbeeld Allochtoon om verandering teweeg te brengen en inspirators een podium te bieden. Auteur van het boek 'Persoonlijk succes is een keuze'. Is van Armeense komaf, Nederlandse nationaliteit en is een oprechte en trotse allochtoon.
Volg George

Als opiniemaker heb ik mij al sinds enige tijd gemengd in de Zwarte Pieten discussie. Het is voor beide partijen (zowel autochtonen, als mensen met een Afrikaanse roots) een emotioneel zwaar beladen thema. Dat is begrijpelijk, want de één voelt zich gekwetst en de ander heeft het gevoel een belangrijke traditie te verliezen en voelt zich daardoor boos. 

Laat ik voorop stellen dat ik geen enkele emotionele binding heb wat betreft de Zwarte Pieten discussie. Of Zwarte Piet nou blijft of niet, emotioneel doen beide keuzes mij niets. Omdat ik eerste generatie allochtoon ben, is het niet mijn traditie en omdat ik geen Afrikaanse roots heb, voel ik mij ook niet gekwetst. Met de hoeveelheid inlevingsvermogen die ik heb, probeer ik mij in beide partijen in te leven en zo in te schatten wie nou eens het meeste gelijk zou kunnen hebben. Je kan mij zien als een scheidsrechter in een voetbalwedstrijd. Maar wanneer ik merk wie de overtreding maakt, dan fluit ik en geef ik wellicht een gele of een rode kaart. Ik fluit nu en geef Zwarte Piet de rode kaart.

Nou heb ik wel eens vaker geprobeerd uit te leggen waarom Zwarte Piet van mij een rode kaart krijgt en niet zijn huidige vorm mag behouden. En vanwege mijn standpunt is het in 99% van de gevallen zo dat pro-Zwarte Piet aanhangers niet inhoudelijk reageren, maar reageren met misverstanden. En die misverstanden wil ik graag even de wereld uit helpen.Ten tweede wil ik voor eens en altijd de argumenten die zij gebruiken in dit opiniestuk ontkrachten, zodat ze niet herhaaldelijk honderden keren naar mij of anderen toe worden geworpen.

Misverstanden
Allereerst wil ik recht zetten dat noch ik, noch anderen zeggen dat Zwarte Piet racistisch is. We zeggen dat Zwarte Piet kwetsend is. Soms wordt de karikatuur racistisch gebruikt, dan zeggen we wel dat het racistisch is. Zoals iemand met Afrikaanse roots Zwarte Piet noemen, wat knecht betekent. In dat geval is Zwarte Piet racistisch. Een voorbeeld daarvan is mijn vorige opinie over Pierre van Hooijdonk. Dus als jij niet wil dat we Zwarte Piet racistisch noemen, gebruik het dan ook niet racistisch en blijf bij de kern. Noem iemand anders dus geen Zwarte Piet of knecht.

Het tweede, dat ik recht wil zetten is dat ik veel autochtone Nederlanders hoor zeggen “ik ben geen racist hoor, omdat ik pro-Zwarte Piet ben wil niet zeggen dat ik een racist ben.” Dat klopt. Je bent geen racist als je pro-Zwarte Piet bent. Dat zeg ik ook niet en dat zegt niemand. Zolang je niemand Zwarte Piet of knecht noemt en niet zegt ‘rot op naar je eigen land’ maar enkel pro-Zwarte Piet bent, ben je geen racist.

Een nog groter misverstand, wat ik gek genoeg veel tegen kom, is dat men zegt dat wij niet aan het Sinterklaasfeest mogen komen en dat dit niet afgeschaft mag worden. Ik heb niemand, maar dan ook echt niemand horen zeggen of zien schrijven dat het Sinterklaasfeest verboden moet worden. Ook ik heb dat nooit gezegd. Wij zijn dol op die witte ouwe bebaarde man en ook van ons mag ie elk jaar weer langs komen en zal hij met open armen worden ontvangen. Wij zijn alleen niet zo gecharmeerd van zijn knechten, die verdomd veel trekjes hebben met gebeurtenissen uit de geschiedenis.

Argumenten
“Zwarte Piet is zwart en daar kunnen we niets aan doen,” wordt wel eens gezegd. Dat is niet waar, daar kunnen we wel wat aan doen. Namelijk niet schminken. Een vergelijking maken met een sla dat deze groen is, slaat nergens op. Want bij sla kun je er inderdaad niets aan doen, want die heb jij niet groen geschminkt. Andere soortgelijke argumenten en vergelijkingen slaan ook nergens op.

“Het is een kinderfeest.” Dat klopt uiteraard. Maar waarom bemoei jij je er dan mee als volwassen mens? Waarom loop jij dan hysterisch te doen en te janken?

“Zwarte Piet is zwart door de schoorsteen.” Oh echt? Ben je wel eens door een schoorsteen geklommen? Lijkt me gek dat je kleren dan zo schoon blijven en dat je dan met rode lippen, gouden oorbellen en kroeshaar er weer uit komt. En dat je huidskleur dan helemaal zwart/bruin is. Zullen we dat eens proberen? Als je vrijwillig meewerkt en je komt er inderdaad zo uit, zullen wij nooit maar dan ook nooit meer zeuren over Zwarte Piet. Goed? Neem gerust contact met mij op.

Ook wordt er vaak gezegd “hoe moet ik mijn kinderen vertellen dat Zwarte Piet niet meer Zwart is?” Dat is echt een hele goede vraag. Maar heb jij je wel eens afgevraagd hoe jij je kinderen wijs gaat maken dat ze zwart door de schoorsteen zijn, terwijl jij geen schoorsteen hebt? Terwijl niemand een schoorsteen heeft? En dat jij je kinderen eerst moet uitleggen wat een schoorsteen is? Dat het iets van vroeger is? Of denk je echt dat kinderen zo dom zijn? Ik mag hopen van niet!!

“Er zijn ook donkere mensen die niets tegen Zwarte Piet hebben, dus is het niet kwetsend en ook niet racistisch”. Dit argument is selectief. Want voor ieder donker persoon die jij aanbrengt die vóór Zwarte Piet is kan ik jou drie blanke Nederlanders leveren die tegen Zwarte Piet zijn. Gebruik dat argument dus niet meer want in cijfers zul je verliezen.

En nog een laatste, wat eigenlijk geen misverstand en ook geen argument is. Misschien wel de bekendste en meest gebruikte uitspraak: “Als het je niet bevalt, rot dan op naar je eigen land.”

Heel goed. De Afrikanen vonden zo een 500 jaar geleden ook dat Nederlanders dat moesten doen. Maar nee hoor, ze bleven en namen de Afrikanen in ‘bezit’ en deden alles met hun wat ze maar wilden. Tradities houden en menswaardig mogen leven zat er niet in voor hen. En de meesten zitten hier door jouw voorouders en zeker niet vrijwillig. Gekker nog, ze dragen de achternaam van je overgroot-groot-groot-groot-groot-ouders. Dus het recht om te blijven en te spreken hebben ze!

“Ja maar dat is vroeger, veel te lang geleden en verjaard. Waar heb je het dan nog over?” Dat klopt, het is lang geleden. En als je vindt dat dat verjaard is, dan zo ook Zwarte Piet. Want Zwarte Piet is uit de tijd toen schoorstenen nog bestonden. Heeeeeeeeel lang geleden. Weet je nog? Nee he? Is te lang geleden. Dus waar heb jij het nog over?

Ik geloof dat ik de belangrijkste en meest gebruikte punten heb behandeld. Mocht je argumenten hebben die je hier niet tegen bent gekomen, drop ze dan hieronder en wellicht beantwoord ik die in een volgend stuk. In de tussentijd wacht ik op de vrijwilliger die door een schoorsteen wil klimmen en zijn of haar gelijk wil bewijzen. Maar dan moeten we wel eerst een schoorsteen vinden. En ik beloof je, als het jou lukt, zal ik levenslang Zwarte Piet verdedigen!!


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yallah, deel a mattie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
De oprichter. Kwam als asielzoeker in 1997 naar Nederland en is de multiculturele samenleving. Vindt lezen leuk maar schrijven nog leuker. Begon met Voorbeeld Allochtoon om verandering teweeg te brengen en inspirators een podium te bieden. Auteur van het boek 'Persoonlijk succes is een keuze'. Is van Armeense komaf, Nederlandse nationaliteit en is een oprechte en trotse allochtoon.
hetzouookwat
Guest
@Jermaine, “Vele geven hun ongenoegen aan in deze multi-culturele samenleving (LEES: samen leving – NADRUK OP: samen), dus waarom zo kleinzielig doen over een figuur dat verzonnen is?” Ik probeer het wat te illustreren met wat ik om me heen merk. Niet zozeer mijn mening hierover hoor. Om het leesbaar te houden gebruik ik hier en daar “is”, hoewel dit natuurlijk geen wetenschappelijk vastgestelde feiten zijn. Hoeveel voorstanders van Piet zich hierin kunnen vinden weet ik niet. Ik hoop dat de knelpunten een beetje naar voren komen en men zich er wat bij voor kan stellen. Goed: Dit gaat natuurlijk… Read more »
Hans
Guest

Zwarte Piet is ONS feest, een traditioneel kinderfeest, van ONZE kinderen, het is er langzaam naar toegegaan, dat de ‘nieuwkomers’ maar gaan bepalen wat er in ONS Nederland gebeurt, mooi niet! Bevalt het u hier niet, staat het u vrij te vertrekken! Zwarte piet blijft gewoon, wat een rechterlijke uitspraak ook moge zijn, bij ons komt zwarte Piet gewoon!

Joan
Guest
Jermaine, Jeroen of wat ook. Als je en de bijbel en het Nederlandse woordenboek in de prullenbak wilt gooien dan heb je inderdaad gelijk. Als je vindt dat we de Nederlandse taal en zo ook de geschiedenis moeten weggooien ook. Hij is zwart omdat ie het voorbeeld van boete doen moet voorstellen, het is geen neger. Het plaatje wat George Arakel hierboven plaatst slaat nergens op want een boeteketting droeg iemand die boete wilde doen in Nederland meestal om zijn enkel, niet om zijn hand.. George Arakel wordt zo beïnvloed door een soortement Jodenplaatje wat iemand, met een racistische inslag,… Read more »
Jermaine
Guest
@ Jeroen (e.d. & e.a.) … “Waar u, net als vele anderen, aan voorbij gaat is dat Zwarte Piet als fenomeen een Europese volkslegende is waarvan de kleur zwart komt uit de verhalen.” < “In verschillende delen van Europa wordt het kinderfeest van Sint-Nicolaas eveneens gevierd, maar de invulling van de folklore verschilt per streek. De twee belangrijkste verschillen zijn de manier waarop Sinterklaas arriveert, en het uiterlijk van zijn knecht.” >> Hier enkele voorbeelden van onze EU buurlanden: – De Noord-Franse knecht heet Père Fouettard (de zweepvader) en is een roodharige man met een woeste rode baard en een… Read more »
Jellyfish
Guest
Ik heb zo het gevoel dat de hoofdzaak van mijn vorige bericht toch niet helemaal goed overkomt. Wat ik bedoel te zeggen is dat zwarte piet alles behalve een slaaf is in de verhalen van tegenwoordig (en de verhalen die mijn ouders vroeger hoorde), maar toch is dat het probleem blijkbaar, dat zwarte piet ooit een slaaf was. Zonder rode lippenstift en gouden oorbellen, misschien een andere pruik zal de karikatuur verdwijnen maar ga me niet zeggen dat het probleem de wereld uit is geholpen. Ook dan zullen mensen blijven zeggen dat het de zwarte zijn die voor de blanke… Read more »
Nellanscha
Guest
De vraag :” hoe moet ik mijn kind uitleggen dat zwarte piet niet meer zwart is???” .. Nou op dezelfde manier als dat je je kind moet uitleggen dat zwarte piet niet bestaat ! Mijn kind was 5jr elke dag verkleed als piet ..hij is nu 8 .. Half nl half moluks en krijgt ook te maken met de confrontatie zwarte piet aanhang argumenten .. Hij vind t erg dat uiterlijk voor de gevoelens van de medemens gaat ..sommige volwassenen kunnen daar nog van leren ipv hun kinderen oppervlakkig op te voeden .. En dan wil ik als laatste zeggen… Read more »
berend
Guest
Een ander argument is nog dat een traditie (die van sinterklaas) helemaal niet iets onveranderlijks, statisch is en zou moeten zijn. Het kan best worden aangepast zonder dat de vreugde van de traditie verloren zou gaan voor de vierders (de kinderen) van die traditie. (het sinterklaas feest is ook al eerder aangepast zoals je op wikipedia kan vinden) Als het feest gewoon meerdere kleuren pieten erbij doet, of hoe dan ook een kleine aanpassing maakt in het sinterklaas feest dan zijn en de mensen die zich gediscrimineerd, beledigd of wat dan ook tevreden. Ook zijn de kinderen gewoon blij dat… Read more »
Mike
Guest

Heel goed stuk! Mijn insteek op het “kinderfeest” argument is: Kinderen tot 2 jaar zullen zich niet herinneren dat Piet vorig jaar Zwart was. Kinderen boven de 6 zullen volgend jaar horen dat Sinterklaas niet echt bestaat. Dus voor de ouders van die 3 tot 6 jarige kinderen geldt het “uitleg moment”. Na drie jaar is het kinderargument dan niet meer van toepassing!

Eardly van der Geld
Guest
Al is ie nog zo zwart als roet Hij meent het goed. Er zijn intussen vele pro’s en contra’s uitgewisseld in de discussie over Zwarte Piet. De kant van de psychologische wetenschap houdt zich angstvallig stil. Zij leert ons immers dat de beelden die we zien en teksten die we horen beeld-vormend zijn in onze verdere ontwikkeling. Zij leert ons dat herhaling belang-rijk is om iets te laten beklijven en zij leert ons ook dat hoe jonger we gewoon-ten aanleren hoe dieper die gaan zitten. Zij leert ons, last but not least, dat als stimuli (prikkels) samengaan met beloning en… Read more »
Louise
Guest
Goed stuk. Helaas zie ik in sommige reacties maar weer bevestigd, dat het niet eens het gebrek aan kennis is, dat het grootste probleem vormt. Het is de onwil om nieuwe feiten/argumenten serieus te onderzoeken. En de afwezigheid van enige bereidheid om ooit ook maar je mening aan te passen. Niemand bedoelt het racistisch? Niemand die pro-zwarte Piet is heeft vooroordelen? Yeah right…. A Afgelopen december zette ik deze vraag op facebook: “In de media is de discussie weer losgebarsten. Wat is jouw mening? Is Zwarte Piet racistisch of juist niet? En wat zijn jouw argumenten?” Mijn mening heb ik… Read more »
Vera
Guest

Goed stuk. Zwarte Piet moet inderdaad met de tijd mee. Maar in wat voor vorm ga je dit dan gieten? Hoe hou je het magisch? Een dood normale blanke Piet heeft het niet en er wordt gelijk de buurman in herkend. Wat de schoorsteen betreft….wij hebben er wel degelijk eentje. Een werkende, met een werkende houtkachel er op aangesloten. Ik ga alleen niet proberen mij door het rookkanaal heen te wringen. Dat gaat helaas niet werken. Zwart zal ik dan wel worden, eruit komen wordt een heel andere sport. Er in trouwens ook.

Howard
Guest
Jellyfish, het probleem bij het kiezen van een verhaal is dat het verhaal moet worden gedragen door de mensen die de rollen spelen. In de media is dat nog te doen, het Sinterklaasjournaal is aan te passen, de acteurs spelen wat ze moeten spelen en ik denk dat er daar nu allang veranderingen gaande (moeten) zijn. Maar in het land is dat een stuk moeilijker. De figuur van zwarte piet wordt overwegend vertolkt door autochtoon Nederland. Die heeft, zo blijkt uit de discussie, helemaal geen zin in veranderingen en zal zijn rol precies zo uitvoeren als de generaties het voor… Read more »
SoniQ
Guest
“Elk kind droomt ervan om zwarte piet te mogen zijn. Ze zijn lenig, super gezellig en cool, kunnen over daken lopen, mogen met snoep gooien, we doen niet voor niks aan pieten-gym op school” Da’s mooi, aardig en waar…. zolang je zélf niet bent nagewezen op straat en uitgescholden voor zwarte Piet, of tijdens de Sinterklaas optocht een zwarte Piet naar je toe kwam om ff in een aangedikt Surinaams nep accent en overdreven handbewegingen met je kwam praten alsof je z’n ‘bro’ was. Vergelijkingen met Doornroosje, Assepoester en al die sprookjes waar ze nog lang en gelukkig leefden gaan… Read more »
Brand
Guest
Het pedagogisch aspect mag ook wel eens benoemd worden. Veel Hollanders van de oude generatie zijn bang voor ZP en de “goed heiligman” namelijk omdat in de katholieke huizen. De goed heilig man en ZP nog weleens letterlijk en figuurlijk flink misbruik maakte van hun rol. Daarnaast hoor ik veel ouders in de decembermaand ook dreigen naar hun kinderen. ZP ziet alles hoor. Luister je niet? Wacht maar dan ga je mee naar Spanje. Je mag wel vreemde in de nacht in huis laten, wanneer ze cadeautjes komen brengen? Je mag in december wel snoep aanpakken van vreemde op straat?… Read more »
Jellyfish
Guest
Komend uit een provincie waar carnaval gevierd wordt kan ik vertellen dat ik mijn buurvrouw echt wel herkende als ze met een groen gezicht door het leven ging tijdens carnaval. Al zwart geschminkt vroeg ik me af wie er in de woonkamer stond. En in mijn tijd waren er nog enkele schoorstenen, toen mijn zusjes nog geloofden waren vrijwel alle schoorstenen al verdwenen maar hé, wij wisten wel degelijk dat de zwarte kleur van de pieten kwam door de schoorsteen, en als dat niet voldoende uitleg was voor de kindertjes, omdat ze lekker in Spanje in de zon liggen (sinterklaas… Read more »
sherida
Guest
Ben helemaal eens met je argumenten! Ik vind daarbij dat ook gezegd mag worden dat je als ouder tegen je kinderen zegt je mag niet liegen! Dan vind ik dat ook de ouder niet mag liegen tegen kinderen en ze de waarheid noet vertellen over de sint! En niet het verzonnen onzin verhaal wat een traditie genoemd word. Vertel de waarheid en vier het feestje alsnog met een leuk kado! Over de schoorsteen vind ik dat je een grote kindervriend vergeten ben! Onze kerstman die ook elk jaar die schoorstenen doorgaat en er nog steeds blank uitkomt en niet zwart… Read more »
Jenny
Guest
Om te reageren op Jeroen. Ik ben zelf van Surinaamse afkomst. Ik ben nooit geassocieerd met een zwarte piet, racisme heb ik (vast) wel eens meegemaakt, maar niet direct met het sinterklaasfeest. Als ik de meningen peil in mijn omgeving vind het overgrote deel zwarte piet wel racistisch, maar inderdaad omdat het voor sommige mensen kwetsend is. Ik besef dat dit twee verschillende dingen zijn, maar men is snel geneigd om racisme te roepen. Het overgrote deel (in mijn omgeving) vind ook dat het feest niet afgeschaft moet worden, maar aangepast omdat een bepaalde groep het dus als kwetsend ervaart… Read more »
Jeroen
Guest
Dat niemand Piet linkt aan racisme, zoals u voorstelt, is niet waar. http://zwartepietisracisme.tumblr.com/ Dat niemand het Sinterklaas feest wil afschaffen, is ook niet waar. http://www.nu.nl/binnenland/3608347/vn-onderzoeker-pleit-afschaffen-sinterklaasfeest.html Uw houding in de discussie is prijzenswaardig, maar is helaas ook weinig voorkomend in de discussie. Waar u, net als vele anderen, aan voorbij gaat is dat Zwarte Piet als fenomeen een Europese volkslegende is waarvan de kleur zwart komt uit de verhalen. Persoonlijk vind ik dat er aandacht mag komen voor de visuele overeenkomsten tussen ‘blackface’ en Zwarte Piet, maar ook voor de verschillen ertussen. Daarom vind ik het zo jammer dat nu juist… Read more »
voxullus
Guest

Ik kwam vooral de context niet tegen dat zich op de moderne verschijning van het fenomeen ZP richt. Gezien de traditie ervoor nogal.. willekeurig is en erg regionaal denk ik dat de context voor het moderne St.N feest ligt bij de auteur van het moderne canon.

Een enigszins gechargeerd stuk over deze context :

https://voxullus.files.wordpress.com/2013/11/zp_hist_context_draft4.pdf

Ik begrijp dat de notie van het bestaan van een emancipatie beweging pre 1863 niet populair is, maar deze en andere historische feiten zijn niet echt omstreden. Dit is de context waarin ik denk dat we, als eerlijke historici, deze zaak moeten toetsen.

Diana
Guest

Een hartstikke goed stuk. Ik vond de hele pieten discussie klinkklare onzin, maar ondertussen denk ik er toch iets anders over.
Alleen het niet schminken gaat praktische problemen opleveren. Want iemand die zich zwart schminkt is niet te herkennen voor kleine kinderen, het kan rustig de buurvrouw of een neef zijn. Daarom denk ik dat het wel handig is om te schminken. Misschien wel oranje, een echte Nederlandse kleur. Of regenboogpieten. Daar ben ik zelf nog niet uit, en ik ben benieuwd naar jouw mening.

demo
Guest

In amsterdam zuid-oost werd het feest vorrig jaar al met kleuren pieten gevierd dus dan had je blauwe piet roze piet groene piet enz… De kinder vonden de pieten heel leuk en op een paar enkelingen na kon niemand ze herkenennen.

SoniQ
Guest

Wat dacht je van een onbekende of een ver familielid? *Koekoek*

wpDiscuz