Vorige week kwam het besluit dat de overheid en het CBS de woorden allochtoon en autochtoon niet meer zullen gebruiken. Veel mensen vroegen mij dan ook wat ik zou doen met de naam van Voorbeeld Allochtoon. Hierbij wil ik met deze column reageren op deze terechte vraag.

De meeste opmerkingen bij deze vraag waren dat het woord allochtoon nu verboden zou zijn en dat het voor ons, Voorbeeld Allochtoon, een probleem zou zijn dat het CBS en de overheid het woord allochtoon niet meer gaan gebruiken. Op deze twee opmerkingen en de hoofdvraag of we van naam gaan veranderen, wil ik graag ingaan.

Gaan we veranderen?
Nee, wij gaan niet van naam veranderen. Wij blijven heten zoals we heten, met de betekenis zoals die nu is en we gaan blijven doen wat we tot nu toe hebben gedaan. We gaan zelfs uitbreiden en komen met een theatershow met dezelfde naam.

Niet verboden
Veel mensen zeggen dat het woord allochtoon verboden is vanaf nu en vroegen wat we zouden gaan doen nu. Echter is dit niet correct. Het woord allochtoon is niet verboden. Er zijn gewoon een paar mensen die hebben besloten het zelf niet meer te gebruiken. Het gebruiken ervan is legaal en dat zal het blijven aangezien het geen Nederlands woord is en het in het niet-Nederlands nog steeds een normaal woord is. Het woord allochtoon is enkel in Nederland en Belgie besmeurd en negatief geworden. In het Oudgrieks en in andere vakgebieden is het nog steeds een neutraal woord. Het werd pas negatief toen het CBS, de media en de overheid het gingen gebruiken. En gek genoeg is enkel het woord allochtoon negatief geworden en het woord autochtoon niet….

Lees ook: Schappen allochtoon is dikke onzin

Juist een zegen
Veel mensen denken dat nu de overheid en het CBS het woord allochtoon niet meer gaan gebruiken dat dat voor ons een vloek is. Echter is dat voor ons juist een zegen. Ik zal het kort uitleggen.

Voorbeeld Allochtoon is begonnen met het idee om het woord allochtoon en de lading ervan weer positief te krijgen, om het naar zijn oude en originele staat te brengen. Wetenschappelijk gezien is het een moeilijke taak voor ons. Want, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, als je één keer iets negatiefs hoort over een woord, bevolkingsgroep of wat dan ook, dan is er twaalf keer positief bericht nodig om het weer naar de oude staat te brengen in de verbindingen die hersenen maken. Dat is een lastige taak die we hebben. Nu het CBS, de overheid en de media besluiten om het woord niet meer te gebruiken, betekent het dat er niets negatiefs meer tegen het woord allochtoon wordt gegooid. Op den duur zullen wij de enige zijn die het zullen gebruiken. Wat er dan gebeurt, is dat het woord allochtoon niet meer steeds beschadigd wordt door de cijfers van het CBS, berichtgeving van de media en politici, terwijl wij bezig zijn met repareren. Wij krijgen dan een monopolie op het woord allochtoon, uiteraard ten positieve.

Ondertussen introduceren het CBS en de overheid nieuwe termen als vervanging en gaan op dezelfde voet verder zoals ze met het woord allochtoon hebben gedaan, namelijk; negatief. Wat er ook bij komt kijken, is dat we de streepjes-Nederlander krijgen zodat bevolkingsgroepen beter gecategoriseerd kunnen worden door het CBS en daarna door de media en de overheid.

Over 10 jaar is het nieuwe woord van nu net zo besmeurd als het woord allochtoon nu. Ook zullen mensen tegen die tijd boos zijn, omdat de streepjes-Nederlander teveel scheiding creëert tussen verschillende groepen etniciteiten in Nederland. Voorbeeld Allochtoon heeft dan in de tussentijd het woord allochtoon zo positief gekregen dat iedereen naar ons gaat omdraaien en gaat zeggen “Laten we terug gaan naar het woord allochtoon zoals Voorbeeld Allochtoon het gebruikt, want dat verbindt alle bevolkingsgroepen en is een positief woord”.Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in