Het is 31 december en dus is het vanavond oudejaarsavond. De traditie om het jaar feestelijk af te sluiten met lekkere hapjes, drankjes en feestjes.

Met z’n allen doen we ons uiterste best om de hapjes zo lekker mogelijk te maken en onze huizen en avond zo gezellig en feestelijk mogelijk in te richten. Om ervoor te zorgen dat je vanavond, voordat de gezelligheid begint, al niet helemaal uitgesloofd en doodmoe bent, hebben we 5 tips van snelle snacks voor je op een rijtje gezet. Zo kan je lekkere en feestelijke hapjes serveren en vanavond toch nog fit zijn om het jaar helemaal feestelijk en vol energie af te sluiten.

Oliebollen
Oliebollen zijn een echte oer-Hollandse oudejaarsavond traditie. Zo oud dat ze voorkomen in de oudste kookboeken. Ze zijn dus onmisbaar tijdens oudejaarsavond.

Haal je oliebollen in ieder geval op bij een oliebollenkraam in de buurt en koop precies genoeg voor oudejaarsavond, of een paar teveel om ze weg te geven aan minder bedeelden. Als je zelf gaat bakken, worden het er al snel veel te veel en kan het ook nog eens misgaan tijdens het bakken. Dat wil je liever niet. Ook heb je er minder werk aan, want dan hoef je de keuken niet schoon te maken en heb je genoeg energie voor oud en nieuw. Geen hoofdpijn, geen gezeur en veel energie. Vind dus een goede oliebollenkraam bij jou in de buurt en koop het daar.

Garnalen
Serveer garnalen ter compensatie van al het vet dat op tafel komt. Garnalen zijn arm aan vet en rijk aan eiwitten. Schaaldieren vormen een perfect feesthapje. Bovendien zijn zeedieren goed voor iedereen van iedere cultuur. Zo kan iedereen samen genieten van een feestelijk hapje en is er eventueel verder geen vlees nodig. Christen, moslim, boeddhist of joods. Vis mag iedereen. Tenzij er iemand aanwezig is die geen vis lust, voor de rest is het een bindend en veilig hapje.

Filodeeg-fetahapjes
Warme snacks doen het altijd goed op feestjes en zeker op oudejaarsavond. Goed van te voren rollen, zodat je ze op het laatst alleen nog maar hoeft te frituren. Gebruik voor de loempiaatjes één velletje filodeeg en smeer deze lichtjes in met olijfolie. Verkruimel een beetje feta in het midden van het plak filodeeg en strooi hier verse peterselie overheen. Vouw vervolgens de zijkanten van het filodeeg naar binnen en rol de loempia op. Bak ze een paar minuten en het is klaar om feestelijk geserveerd te worden.

Gevulde eieren
Ze zijn simpel en snel te maken, zijn lekker en worden door Surinamers voornamelijk geserveerd bij feestjes. Ze zien er sierlijk uit en bijna iedereen lust wel ei. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen in koud water. Halveer de eieren in de lengte en doe het eigeel in een kom. Vermeng de volgende ingrediënten met het eigeel: 1 eetlepel boter, 2 eetlepels mayonaise, 3 fijngesneden augurkjes, 1/2 ui fijngesneden, 1 eetlepel mosterd, peper en zout naar smaak. Spuit (spuitzak) of schep met een kleine ronde lepel dit mengsel terug in de eiwithelften (snij van de bodem een dun plakje zodat de eieren beter blijven liggen). Garneer tot slot met wat paprikapoeder. Versier het met groene specerijen, zoals een peterselie- of basilicumblaadje en het is helemaal naar sferen. Je kan het ook nog eens onthouden om ook bij Pasen te serveren.

Bruschetta’s
Stokbroodjes en Italiaans doen het altijd goed, al helemaal als het samen gaat. Vrijwel iedereen is gek op bruschetta’s met mozzarella en tomaat.

Snijd eerst tomaten en mozzarella in kleine blokjes en meng ze met elkaar. 1 bak snoeptomaatjes en 1 zakje mozzarella is voldoende voor 2 à 3 personen. Pel vervolgens 4 teentjes knoflook en knijp het uit in de mozzarella en tomatenmix. Giet er vervolgens een beetje olijfolie doorheen (ongeveer 1 eetlepel en een beetje). Als je allochtoon bent, doe het dan gewoon op gevoel zoals oma dat altijd deed (doet). Snijd vervolgens verse peterselie helemaal fijn en voeg het toe aan de mix. Neem ook twee blaadjes basilicum, snijd deze fijn en voeg het toe aan de mix. Voeg er een beetje zout aan toe en roer de mix met een eetlepel tot het helemaal goed gemixt is.

Dep stokbrood reepjes in olijfolie. Niet aan beide kanten maar aan één kant. Rooster vervolgens de reepjes stokbroodjes in de oven tot het lekker knapperig is. Let op, ze zijn snel klaar. Ongeveer 1 tot anderhalve minuut. Haal de stokbroodjes eruit en verspreid ze op een bord of dienblad. Verspreid je mix met een lepel over je geroosterde stokbroodjes en je feestelijke hapje is klaar om geserveerd te worden. Zorg wel dat je pepermunt of kauwgum klaar hebt staan want er zullen een heleboel naar knoflook stinkende mensen rondlopen, inclusief jijzelf. Het hapje is het waard!

Nog een laatste tip
Bij oud en nieuw hoort natuurlijk champagne. Als je zelf, om wat voor reden dan ook, geen alcohol drinkt, drink dan kinderchampagne. Het is wel zo leuk om mee te proosten met behoud van principes en overtuigingen. Als je niet zeker weet of diegene naar wie je toegaat wel kinderchampagne in huis heeft, koop dan snel zelf een fles en neem deze mee.

Dat waren onze 5 geselecteerde snel te bereiden hapjes. We hopen dat je er wat aan hebt en dat het vooral gaat smaken en dat je het gezellig gaat hebben. Als je geen zin hebt in hapjes die snel klaar zijn dan kun je natuurlijk ook gewoon kebab maken, lahmatjoen, dolma of gewoon, net als Armeniërs, gaan barbecueën. Of je gaat langs je ouders, die sinds vorige week al in de keuken waren om vandaag alle gerechten en hapjes af te krijgen.

We wensen je in ieder geval een fijn uiteinde en alvast een gelukkig, gezond, succesvol en liefdevol 2015 toe!


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in