Het valt mij op dat het een steeds grotere trend begint te worden dat zwarte mannen zich verkleden als zwarte vrouw, de zwarte vrouw op deze manier belachelijk maken, dit comedy noemen en views en volgers hiermee pakken. Wat is dit toch voor een trend?

Als ik je vraag om zwarte acteurs of comedians op te noemen, in binnen-en-buitenland, die zich voor een rol, sketch of blijvende personage hebben verkleed als vrouw, hoeveel kan jij er opnoemen? En als ik je hetzelfde vraag maar dan dit keer om witte mannen op te noemen die zich hebben verkleed als witte vrouw om dezelfde reden? 

Ik durf te wedden dat je bij mijn eerste vraag een grotere lijst aan namen kon opnoemen in een snellere tempo dan bij mijn tweede vraag. 

Nederland
In Nederland was Jörgen Raymann natuurlijk een grootmeester hierin met zijn personage Tante Es in zijn TV show Raymann is laat. Tegenwoordig wordt de troon in Nederland al jaren bezet gehouden door Jandino Asporaat met zijn personage Judeska. Een stereotype die niet bepaald in het voordeel van de zwarte vrouw werkt, noch in het voordeel van de zwarte man.

Hollywood
En deze trend zagen we al eerder in Hollywood. De lijst van zwarte acteurs en comedians die dat hebben gedaan is groot. Bijna allemaal zou je zelfs kunnen stellen. Sinds de jaren negentig tot op de dag van vandaag hebben Afro-Amerikaanse acteurs als Martin Lawrence, Eddie Murphy, Kevin Hart en Tyler Perry allemaal jurken aangetrokken. En de lijst is mega groot. Deze trends zijn ook te zien in de Caribische landen, met dank aan Raymann en Asporaat. Maar wat zijn de gevolgen hiervan?

De gevolgen
Allereerst: veel zwarte mannen zijn gaan geloven dat ze pas groot en bekend kunnen worden met acteren en comedie als ze zich verkleden als vrouw en stereotypes spelen. De grootste negatieve gevolgen zijn dat de mannelijkheid van de zwarte man af wordt gepakt, de zwarte vrouw belachelijk wordt gemaakt en dat beide tegelijk worden uitgelachen. En dan nog de blijven de negatieve stereotypes die worden gecreëerd. 

Vrijwillig
Het ergste van dit alles is dat ze het inmiddels vrijwillig en op eigen initiatief doen, zonder dwang van de entertainment industrie. Ze doen de pruiken op, trekken hun jurken aan, smeren lippenstift op en houden zich nauwelijks staande op hun hakken met hun glad geschoren benen en zetten dit vervolgens op YouTube en TikTok in de hoop dat ze net zo succesvol worden als de grote sterren die dat ook deden of doen. Deze groep jonge zwarte mannen wordt in mijn beleving steeds groter, helaas. 

Tegengeluid 
Grootheden als Dave Chapelle, Kat Williams en Terrence Howard spreken zich al jaren uit tegen dit fenomeen dat door Hollywood de wereld in is gebracht, in de hoop dat ze er een einde aan kunnen maken. Ze brengen aan het licht hoe Hollywood zwarte acteurs dwingt om zich te verkleden als vrouw om negatieve stereotypes in stand te houden en mannen hun mannelijkheid af te pakken. Ondanks hun strijd is dit fenomeen helaas juist aan het groeien. 

Het is een raar fenomeen met hele negatieve gevolgen, met als doel fame, volgers en money pakken. Erg zonde. Hopelijk komt er meer bewustwording hierover en vermindert dit.


Meer van dit? Volk ons op Facebook, LinkedIn en Instagram


Yellah, deel a mattie

1 REACTIE

  1. Klopt niets van, er zijn juist ook heel veel autochtone acteurs en komedianten die een vrouwenrol speelden, Paul de Leeuw, André van Duin, Snip en Snap, De Mounties. Maar misschien vindt u het zelf een probleem?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in