Weet je wel hoeveel moslims er zijn? In Nederland? Frankrijk? België? Duitsland? Engeland? En in alle andere landen in de omgeving en ver weg?

Deze vraag stel ik aan iedereen, van iedere afkomst, van iedere religieuze overtuiging of geen overtuiging, van ieder geslacht en iedere leeftijd. Ik stel deze vraag aan iedereen van ieder opleidingsniveau en geen opleidingsniveau.

Met mijn vraag doel ik niet op de kwantiteit van moslims, de exacte aantallen, hoeveel zielen er op aarde zich bevinden die moslim zijn. Die kan je zo terug vinden in allerlei statistieken die veel vertellen, maar niets zeggen. Mijn vraag is dieper. Mijn vraag is eigenlijk bedoeld om aan te zetten tot nadenken, maar ook om te beseffen hoe gefocust we zijn op het geven van een verkeerd antwoord op deze specifieke vraag.

De vraag, waar ik zo op kom, kwam in mij op na een reactie van mij op de reactie van iemand op mijn tweet van afgelopen nacht. Ik twitterde: “#KillAllMuslims? Well, the name of the first killed muslim is Ahmed, he died for the freedom of France.”

Dat twitterde ik omdat de hashtag #KillAllMuslims trending was geworden. Dit was mijn allereerste tweet ooit in het Engels en hij werd heel wat geretweet. Iemand uit Canada reageerde met: “Westboro Baptist Church aren’t real Christians. True Islam is what ISIS preaches. Look it up,” waarop ik antwoordde: “Don’t fool yourself with media as your only resource. Be selfmade. Educate yourself. Talk to muslims, read.”

De laatste zin van mijn eigen tweet greep even mijn aandacht. Ik begon me af te vragen hoeveel mensen er nou daadwerkelijk met moslims praten? Het beeld van diegene die reageerde op mijn tweet was dus dat islam en terrorisme synoniemen van elkaar zijn. En toen vroeg ik mij af of hij het zichzelf ooit heeft afgevraagd en heeft uitgezocht hoeveel moslims er nou zijn? En nu komen we op de oorspronkelijk vraag.

Hoeveel moslims zijn er die politieagenten zijn en ons beschermen? Hoeveel moslims zijn er die docenten zijn? Die artsen en chirurgen zijn? Die brandweer mannen en vrouwen zijn? Die grote bedrijven hebben neergezet en leiding geven aan multinationals? Hoeveel moslims zijn er die journalisten zijn? Redacteuren? Directeuren? Psychologen en psychiaters zijn? Met andere woorden, wie zijn die 1.7 miljard moslims op deze aarde?

Ik realiseerde mij dat hij dat zichzelf waarschijnlijk nooit had afgevraagd, omdat hij gelooft dat alle moslims terroristen zijn omdat media zijn enige bron van informatie is. Waarschijnlijk weet hij niet eens dat er 1.7 miljard moslims rondlopen op de aarde. Want als ze allemaal terroristen zouden zijn en zichzelf allemaal zouden opblazen en met geweren zouden schieten, dan zou de mensheid in enkele uren uitgeroeid zijn.

Ik realiseerde mij dat hij misschien wel wist hoeveel moslims er zijn volgens de statistieken en hoeveel moslims er volgens de media terroristen zijn, maar dat dat het enige is wat hij weet. Ik realiseerde mij dat hij geen moslims kent en geen moslims spreekt of heeft gesproken. Ik realiseerde mij dat hij geen antwoord had op mijn vraag. En ik besefte mij dat ik dat ook niet heb.

Heb jij hier wel een antwoord op?


Op de hoogte blijven van meer columns? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in