Wellicht is het collectief geheugen van Nederland niet zo heel sterk en niet van lange duur, maar het mijne wel. Ik kan me namelijk heugen dat we het afgelopen jaar al een paar keer met elkaar luid en duidelijk hebben geroepen “Wij zijn sterker dan de terroristen” en met elkaar hebben afgesproken dat we ze niet laten winnen! 

Helaas is het tegendeel waar en hebben we nu de Nederlandse terroristen laten winnen en praten we dat nog goed ook. Ja, terroristen zijn het. Van eigen land. Deze terroristen hebben we zelf gecreëerd, een stem gegeven en het recht gegeven om te terroriseren. We hebben ze gevoed met de gedachtes om te haten en te terroriseren en er heeft zelfs een politicus ze opgeroepen om te terroriseren, de geestelijke leider van deze terroristen, zeg maar. En vervolgens hebben we er collectief voor gekozen om ze te laten winnen.

Vorige week kwam er namelijk het bericht dat het geplande asielzoekerscentrum van Geldermalsen toch geen realiteit gaat worden. ‘Geweld wint’, kopte joop.nl en gelijk hebben ze. Geweld heeft gewonnen. Terwijl we nog zo vaak hebben geroepen dat geweld nooit, maar dan ook nooit van ons zal winnen. Van de goedaardige mens. Geweld zal nooit de baas worden, zal nooit angst zaaien en zal ons nooit uit elkaar drijven, zeiden we. “Als terroristen toeslaan, dan moeten we verder leven en laten zien dat we niet bang zijn en ons niet de baas laten spelen door hun geweld’’, zeiden we allemaal. Niets van dat blijkt waar te zijn.

Een dag voor de eerste kerstdag kwam er ook nog eens het bericht dat het COA het kerstzwemmen dat ze voor vluchtelingen hadden gepland in Ede, heeft afgeblazen door een dreigbrief die op eerste kerstdag plaats zou vinden.

Terroriseren, aanslagen plegen, politie aanvallen, gemeentehuis aanvallen, vernielen, mensen in levensgevaar brengen, met hekken gooien, bestuurders aanvallen, dreigbrieven sturen en andere vormen van terrorisme hebben blijkbaar effect in Nederland. Het effect is dan dat we deze terroristen uit eigen land laten winnen.

Loze woorden waren het van politici, media, opiniemakers en het volk toen er van achter hun beeldschermen en/of voor de camera’s in een veilige omgeving werd geroepen “Wij laten terroristen niet winnen”. Want toen het moment eraan kwam dat we de terroristen een lesje moesten leren en moesten laten zien dat terreur niet zal winnen, juist toen lieten we ze winnen.

Hierbij condoleer ik ons, Nederland, met deze overwinning.


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in