Een Arnhems, homoseksueel koppel werd afgelopen weekend mishandeld na een avondje stappen in Arnhem. De media-aandacht ging voornamelijk naar het mishandelde koppel en naar het feit dat de verdachten Marokkaanse jongeren waren. Maar hoe zit het met de cijfers?

Het verhaal begon toen het koppel hun verhaal deed op Facebook. Daarna pakten de media dit op waardoor het incident landelijk aandacht kreeg. Het feit dat het zo een landelijke aandacht kreeg in de media wekte mijn nieuwsgierigheid, omdat ik weet dat enkel uitzonderingen het nieuws halen. Ik besloot om eens wat cijfers op te zoeken en wat blijkt? Discriminatie en geweld tegen homo’s is helaas helemaal geen uitzondering in Nederland. Maar waarom kreeg het dan zoveel aandacht?

Om de dag geweld tegen homo’s
In 2013 zijn er 535 meldingen geweest van incidenten tegen homo’s. Dit aantal was een stijging ten opzichte van de jaren ervoor (ieder jaar was er een stijging). Dat betekent dat er in 2013 het hele jaar door, 365 dagen lang, ruim anderhalve incidenten zijn geweest. ELKE DAG. Echter hebben we niet elke dag er iets over gehoord. 189 van die incidenten waren gewelddadig. Dat betekent dat ongeveer om de dag een homo is mishandeld in 2013. Dat zou beteken dat we dan om de dag op het nieuws te horen zouden krijgen dat er een homo is mishandeld. Echter is dat niet gebeurd. Dat kan kloppen, want dat is voor de media dan geen uitzondering meer, dus is het niet meer interessant om te vermelden.

Maar wat was dan deze keer de uitzondering bij het Arnhemse incident dat de media er zo breed aandacht aan gaven?

Tijdens mijn zoektocht begon ik dat heel gek te vinden. Als we geweld tegen homo’s zo erg vinden en de media heel graag voor hen wil opkomen zoals ze dat nu zeggen en doen, waarom hebben ze al die andere mishandelingen dan niet gemeld? Ik begon het bizar te vinden. Dus ging ik verder zoeken naar een verklaring.

Blanke jonge mannen
En toen kwam ik dit artikel tegen in het AD. Het artikel gaat over een onderzoek dat aantoont dat discriminatie en geweld tegen homo’s in Nederland vooral door blanke jonge mannen wordt gepleegd. En toen viel bij mij het kwartje. Toen wist ik ineens wat de uitzondering was dit keer. De uitzondering is dat de daders jongeren zijn met een Marokkaanse achtergrond.

Al die andere honderden gevallen vinden de media helemaal niet interessant, want de daders zijn witte autochtone jongens. Het gaat de media dus niet om het feit dat er geweld tegen homo’s is, nee, het gaat de media erom wie de dader is per geval. En bij de uitzondering wordt het zo vaak herhaald, zoals nu, dat het erop begint te lijken dat de uitzondering eigenlijk de regel is. Wat dus een vertekend beeld schept van de werkelijkheid.

En toen drong het tot me door. Elke keer wanneer er geweld tegen homo’s wordt gemeld door de media zijn de daders allochtonen. Niet alleen bij geweld tegen homo’s, maar bij alles wat niet deugt. De andere gevallen zijn niet interessant voor de media.

Hoe kan ik de media dan nog vertrouwen?


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in