In Nederland moeten we dankbaar zijn in plaats van ons druk maken om de kleinste dingen. Wees dankbaar voor onbeperkt (schoon) water, elektriciteit, eten, warmte en kleding. Wees dankbaar voor het luxe leven. Ja, je leest het goed, het luxe leven dat wij hebben, ongeacht hoe slecht je het denkt te hebben.

In de kerstvakantie was ik drie weken op vakantie in Pakistan bij de liefste familieleden. Het was allemaal onwerkelijk om van zo een fantastische vakantie te genieten. Tegelijkertijd realiseerde ik mij hoe dankbaar ik moet zijn voor mijn luxe leven in Nederland.

Want opeens word ik wakker geschud. Ik zie een klein kind dat niet eens 5 jaar oud is. Dat kind rent met een flesje water de winkel uit. Dit trekt mijn aandacht. Hij staat stil en drinkt het water. Hij blijft maar drinken, neemt geen eens adem tussendoor. In alle drukte blijven mijn ogen op dat jongetje gericht. Pas na een paar seconden besef ik dat het jongetje door het bedelen, geld had verzameld. Het eerste wat hij deed, was water kopen. Na het drinken van het water heeft hij een glimlach op zijn gezicht. Zijn glimlach is niet te beschrijven.

Daarna rent hij met het flesje water naar zijn moeder, kleine broertje en zusje die niet eens een jaar oud zijn. Zij zijn aan het juichen en lachen alsof ze alle geluk van de wereld hebben door schoon water te drinken. In die paar minuten begon ik heel anders te kijken naar de mensen in Pakistan. Ik heb altijd geweten dat er arme mensen wonen in Pakistan, maar het echt zien en beseffen is toch anders. Ik moest er bijna van huilen. Vanaf dat moment heb ik besloten om te stoppen met klagen. Iedereen heeft zijn (negatieve) dingen in het leven, maar er altijd dankbaar voor zijn en van het positieve uitgaan is toch wel op zijn plek in Nederland.

Wees dankbaar voor de goede en schone wegen. Je hebt recht op onderwijs. Je kan jezelf ontwikkelen, je krijgt geld van de overheid zodat je kan werken aan je toekomst. We moeten dankbaar zijn dat we veilig de straat op kunnen. We moeten dankbaar zijn dat we ons mogen uiten hoe we zijn, ook al zijn de meningen soms erg verdeeld en we mogen enorm dankbaar zijn dat we zoveel schoonwater ter beschikking hebben als we willen en nodig hebben.

Toch zie ik dat we niet tevreden zijn in Nederland. We zeuren, klagen en hebben altijd een negatief oordeel klaar. Weet je wie er mogen klagen? Mensen in Pakistan. De meerderheid heeft geen elektriciteit of geen eens een behoorlijk huis en schoon water.

Laten we met zijn allen in deze (negatieve) wereld wat positiefs verspreiden. Als die kinderen vanwege water kunnen lachen alsof ze alle geluk hebben, dan kunnen wij het toch ook?

Wees lief voor elkaar, ga uit van het positieve en wees vooral dankbaar. <3Yellah, deel a mattie
Sahar Ahmed
Masterstudent, docent economie, studiecoach & moslima met veel doorzettingskracht. Haar specialisaties en interesses liggen bij onderwijs, organisatie, motiveren, talentmanagement en ontwikkeling. In haar vrije tijd is zij op de tennisbaan te vinden. De Pakistaanse cultuur en de islam zijn haar identiteit.

3 REACTIES

  1. Je hebt helemaal gelijk! Ook in Marokko kom ik wel eens dingen tegen waar ik van schrik. Zaken die in NL vanzelfsprekend zijn, zijn elders niet vanzelfsprekend. Ik volg wel eens online discussies en dan denk ik waar gaat het over. We verkeren in een soort onachtzaamheid en staan helemaal niet stil bij het geluk die we hebben.

  2. Klagen hebben we geleerd van de besten, haha.

    Ot: mooi topic! Ben het ermee eens. We hebben alles bij de hand. Als we wakker worden zetten we koffie met gezuiverde water met één knop op de waterkoker.

    Zin in melk? Trek de koelkasthendel open. Geen fruit thuis? Dan lopen we naar de groenteboer 500m verderop. Alhamdoulillah. Vaak vergeten we dit..

    Niet iedereen kan helaas hiervan genieten. Moge Allah ze bijstaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in