Beste S. Arslan,

U als Turkse ambassadeur, zou het wel beter moeten weten. U als vertegenwoordiger, van uw land zou toch wel beter onderwezen moeten zijn over uw eigen geschiedenis, zou ik denken. Maar uw reactie waarin u uw eigen geschiedenis ontkent en miljoenen van mijn voorvaderen die op een gruwelijke wijze daar in uw land zijn omgebracht, nog eens een natrap geeft maakt mij boos.

De Twentse Courant Tubantia meldde dat u forse kritiek zou hebben geuit op de Provinciale Staten van Overijssel, omdat zij de Armeense genocide hebben erkend en omdat er in Almelo inmiddels een monument staat ter nagedachtenis van de omgekomen slachtoffers tijdens de Armeense genocide.

Graag wil ik u allereerst informeren dat de Armeense genocide al sinds 2004 door Nederland is erkend. Uw kritiek is geheel onsmakelijk. Nou vraag ik mij ook af hoe u kritiek kunt uiten op hetgeen dat kritiek uit op u? Is het niet zo dat u ter verantwoording moet worden geroepen als er kritiek is op u en uw land?

Dus bij deze roep ik u, als Armeense diaspora, op ter verantwoording. En sinds de Armeense genocide door Nederland als staat erkend is, heb ik het recht om dat te doen.

Graag wil ik u vragen om opheldering waarom de berg Ararat, die een Armeense naam draagt en tot voor 1915 in bezit was van Armenië, niet meer in Armeense handen, maar in handen van Turkije is. Wilt u mij uitleggen waarom er net over de grens bij Armenië een duizend jaar oude Armeense kerk staat, terwijl een kerk bouwen in Turkije verboden was? Misschien omdat uw land ons land heeft afgepakt? Kunt u mij, Nederland en Armenië uitleggen hoe het komt dat er zoveel Armenen zijn die wel Turks spreken, maar geen Armeens? Waarom zij zonder hun vrije wil in Turkije hebben moeten leven, onderdrukt zijn, geen Armeens mochten spreken, hun christelijke religie niet mochten uiten, geen kerken mochten hebben en niet eens mochten zeggen dat ze Armeens waren? Legt u mij dat eens even uit en al die andere Armeniërs die het leed nog met zich mee dragen. Kunt u het hen uitleggen, want zij snakken naar opheldering!

Kunt mij uitleggen waarom Armenen in Turkije de laatste drie letters (‚jan’) van hun achternaam niet mochten houden en velen zelfs verplicht een Turkse achternaam moesten aannemen? Waarom mochten zij die drie letters, die een kenmerk van Armeense achternamen zijn, niet houden? Graag uw antwoord.

In het artikel van Tubantia staat dat u wilt dat historici en juristen een wetenschappelijk onderzoek over de Armeense genocide doen. Waarom ontwijkt u dan de onderzoeken die al gevoerd zijn? Als u zoveel waarde daaraan hecht, waarom benoemt u de Turkse historici Taner Alcam, Fatma Muge Gocek en Halil Berktay, die de Armeense genocide na onderzoek hebben erkend, niet? Bespaar ons uw onderzoek, die zijn al uitgevoerd.

Volgens datzelfde artikel stelt u ook dat de motie én het Armeense genocide-monument in Almelo haat aanwakkeren tegen Nederlandse burgers van Turkse komaf. U zegt dat het de sociale harmonie en de openbare orde op het spel zet.

Beste Arslan, leugens verspreiden om uw geschiedenis te verbergen is onethisch. Het probleem in Almelo tussen Turken en Armeniërs is ontstaan, omdat Turken onze herdenking kwamen verstoren, wat uitermate respectloos is om een dodenherdenking op deze wijze te verstoren. Ons beschuldigen van haatzaaiing, omdat wij onze overgrootouders en grootouders willen eren met een monument, is volkeren tegen elkaar opzetten in een land dat niet van u is. Één van mijn goede vrienden en zakenpartners is Turks en zo ken ik er meerdere. Geen enkele sprake van haat tussen hen en mij. Ook niet tussen Turkse jongeren en Armeense jongeren. Wij leven erg in harmonie met elkaar, ondanks ons gezamenlijke geschiedenis. Dus in Nederland Armeniërs en Turken tegen elkaar op willen jagen, maakt u uitermate ongeschikt als ambassadeur. U zou voor verbinding moeten staan en voor respect.

De reden waarom ik, en vele anderen met mij, zo boos zijn en boos reageren, is omdat u oneerbiedig, respectloos en misselijkmakend reageert op een monument dat in teken staat van anderhalf miljoen onschuldige slachtoffers van een volkeren moord, van een genocide. Dat tolereren wij niet.

Ik wil dat u weet dat, in dit land, ik aanwezig ben en met feiten tegenover u ga staan en u om opheldering ga vragen. U blijft af van ons monument, u zult u de Armeense genocide erkennen. Ik roep u op ter verantwoording.

In afwachting van uw antwoorden op mijn vragen.

Ondertekend door,

George Arakel.


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie

1 REACTIE

  1. Goed gesproken George Arakel! Alles wat daar staat klopt 100 procent!
    Mag ik jou vragen waarom jóu achternaam niet met ,jan’ eindigt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in