Vraagje; welk van de twee in de bovenstaande foto is de aap en wie is de Franse minister? Volgens de NOS kun jij dat onderscheid niet maken en daarom leggen ze het haarfijn uit op hun website, als onderschrift bij de foto.

De NOS publiceerde een artikel over de veroordeling van de voormalige Front Nationaal-politicus Anne-Sophie Leclère. Zij meldden dat Leclère 9 maanden cel heeft gekregen, omdat zij de Franse minister Taubira van Justitie had vergeleken met een aap.

Net als vele anderen was ik blij om dit artikel te lezen. “Discriminatie wordt in Frankrijk goed aangepakt,” dacht ik bij mezelf. Ik was dan ook blij dat de NOS daar aandacht aan schonk en wilde ik de link van het artikel bijna verder delen met de boodschap dat slappe humor niet boven het beledigen van de ander hoeft te staan. Want deze veroordeling vind ik een perfect voorbeeld daarvan.

Maar toen klikte ik op de afbeelding die de NOS bij het artikel had geplaatst. Op de afbeelding was de vergelijking te zien. Een aapje naast de Franse minister Taubira van Justitie en wat niet-humoristische ondertekst erbij, die grappig had moeten zijn volgens Leclère. Toen keek ik verder naar beneden en zag een onderschrift dat de NOS zelf bij de afbeelding had geplaatst. In dat onderschrift legt de NOS haarfijn uit wie de aap is en wie de minister.

Links de aap met onderschrift ’18 maanden oud’; rechts minister Taubira met daaronder ‘nu’

En nu weet ik niet of het onderschrift van Leclère erger is, of het onderschrift van de NOS.

Tja, stel je eens voor dat je niet zou weten wie de Franse minister is, dan zou je volgens de NOS niet begrijpen wat er mis is met de foto. Moet ik nu de NOS bedanken voor hun uitleg wie de aap is en wie de minister? Dat Leclère een grap heeft gemaakt, oké, het was een grap en ze wordt ervoor gestraft. In België was eerder een soortgelijke grap over Obama en die grappen horen niet. Maar de NOS ging er blijkbaar vanuit dat wij, het Nederlands volk, wanneer we de afbeelding zouden zien, niet zouden kunnen onderscheiden wie nou de aap is en wie de minister. En het meest beangstigende is dat de NOS geen grap maakte, maar dit als een serieus onderschrift erbij zette.

Daarmee zegt de NOS dus eigenlijk dat de minister en de aap niet uit elkaar te houden zijn en dat het daarom belangrijk is om, voor de duidelijkheid, te vertellen welke van de twee nou eigenlijk de minister is.

En nee, ik zie geen spoken en ik overdrijf niet. In de marketingwereld is dit door middel van subliminale boodschappen en neuro-marketing hard te maken. Suggestief ons vertellen dat het onderscheid van deze twee afbeeldingen naast elkaar inderdaad moeilijk te maken is, is keiharde racisme en dat moet ook gestraft worden!!

In Frankrijk worden zulke acties gelukkig gestraft, in Nederland komt de NOS er gewoon mee weg. Schandalig!! Ik zou zeggen ontsla diegene die het onderschrift heeft gemaakt en neem iemand met een kleurtje aan binnen de redactie. Daarmee kunnen zulke racistische acties voorkomen worden.

Leclère kreeg een boete van 50.000 euro en 9 maanden cel. Ik ben benieuwd of we in Nederland net zo goed zijn in het straffen van zulke racistische vertoningen en welke straf de NOS zal krijgen.


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie

2 REACTIES

  1. Ik schrok hier ook van. Maar we moeten niet vergeten dat de NOS niet zo’n serieuze nieuwsorganisatie is. Ze doen niet aan onderzoek en schrijven voor de ‘gemiddelde burger’ (een geestelijk gehandicapte dronkaard, zo zou je denken als je vaker op de NOS-site komt).

  2. Sorry maar ik vind dat je gewoon zoekt naar ‘problemen’. Natuurlijk zie ik het onderscheid tussen links en rechts. En ieder ander ook. Dat het initieel als kwetsend wordt gezien ach ja, ik kan me er in vinden. Maar de tekst op de foto is duidelijk Frans en dát beste schrijver is iets wat velen van ons niet kunnen. Buiten dat ken ik de dame op de foto niet. Dus prima dat er vertaling aanwezig is en de naam en functie van deze persoon genoemd worden is goede berichtgeving. Zou je kunnen zeggen dat de manier waarop dit is geformuleerd ongelukkig gekozen is, tja maybe. Maar feitelijk kan er niet duidelijker uitgelegd worden van wat de foto en franse tekst inhouden. Ook een blinde weet nu precies via zijn text2speach programma wat er afgebeeld is en hoe. Maar ga nu geen wilde verhalen houden dat de NOS hier de spot nog eens extra aan wil halen. En als wel, zou je dan het ‘oprechte’ voor ‘allochtoon’ weg willen halen? Want je zaait met dit soort berichten alleen maar onrust en dat maakt je niets meer en minder dan een oproerkraaier! Als je geen objectieve kijk op zaken kan hebben moet je misschien gewoon helemaal stoppen met schrijven. Want met je dure woordkeuzes ga je voorbij aan het gemiddeld intellect en bezig je je met het indoctrineren en daardoor het opjutten van je lezers. Feitelijk zorg je dus zelf voor een tweedeling door op deze wijze te propageren. Maar goed, deze reactie zal wel gecensureerd worden omdat dit afdoet aan hoe je jezelf graag ziet, je graag geien zou willen worden en dus profileert; een strijder tegen het onrecht dat aangedaan. Maar er zitten heel veel tinten grijs tussen zwart en wit. En nee, geen 50, maar oneindig veel. Misschien dat je intenties goed waren (daar ga ik dan maar ff blind van uit) maar als je op deze wijze onrust probeert te zaaien dan schiet je je doel voorbij. En voor iemand denkt dat ik het inhoudelijk over de spotprent zelf heb. Daar gaat mijn reactie niet over. Als je ‘overal’ er het ergste van in gaat zien wordt je 1) niet serieus genomen (en zeker niet door hen die er toe doen) en 2) zorg je voor tweedeling en onrust. Kortom dan blijf je zitten met een soort van ‘Wilderspubliek’. Als je doel is ‘een soort van tegenhanger van die laatstgenoemde intrigant te zijn’ heb ik overigens niets gezegd of geschreven; je bent op het goede pad en doet je goede zaken om differentie in leven te houden in plaats van tegen te gaan. Ga terug naar de kern. Greetz, Dylan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in