Beste Hanina, onlangs schreef je een column over twee rampen; MH17 en Abdelhak Nouri. Twee rampen waar slachtoffers zijn gevallen. In de column maakte je onderscheid tussen slachtoffers, omdat je bij Nouri meer verdriet voelde. Helaas is dat bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. 

Een Marokkaanse vrouw die haar goudeerlijke mening geeft in een column is blijkbaar iets wat veel mensen niet aankunnen. Het enige wat je gebruikte was je pen en papier om je gedachtes te delen met anderen, maar dat wordt tegenwoordig als smakeloos bestempeld. Terwijl een vrouw zoals Ebru Umar wordt verdedigd als zij een hele groep mensen negatief neerzet in een column. Op onverklaarbare wijze is dat wel ineens vrijheid van meningsuiting. Yeah right. 

Het enige wat ik zie als ik naar je kijk, is een zelfverzekerde vrouw die haar mening deelt. Dat je zo wordt aangevallen is echt te belachelijk. Je wordt gediskwalificeerd omdat je een andere mening hebt, terwijl je alleen maar gebruik maakt van het vrije woord. Daarnaast vraag ik me ook echt af of er zoveel commotie was ontstaan als een man dit had geschreven.

Bij elke discussie vraag ik mezelf weer af: waarom winden mensen zich zo op over een mening? Ik ben het eerlijk gezegd ook niet eens met de boodschap van Hanina, maar ik respecteer haar mening. De oplettende lezer van mijn columns weet namelijk al dat ik geen onderscheid maak tussen slachtoffers en dat doe jij wel in je laatste column. Maar dat is prima, want het is namelijk jouw mening en je goudeerlijke gevoel. Ik vind het juist interessant als iemand een andere mening heeft. Dan luister ik graag naar je bevindingen en kunnen we er een aangenaam gesprek van maken.

Maar waarom zou een vrouw zoals Hanina zich moeten verontschuldigen? Het is een pijnlijk onderwerp, maar daardoor geen reden om je mening aan te passen. Je kan Hanina toch niet dwingen om iets te voelen? Als zij meer verdriet voelt bij Nouri, dan is dat zo. Maar het zou geen reden mogen zijn om iemand te bespotten.

Bovendien vind ik dat er echt meer vrouwen mogen zijn zoals Hanina. Zelfverzekerd, eerlijk en oprecht over hun gedachtes. Niemand zou je mogen corrigeren over jouw boodschap. Daarnaast zou niemand zich moeten verantwoorden over zijn gevoelens. Je kan gevoelens nooit en te nimmer afdwingen. En als je dat niet kan accepteren ligt het probleem vooral bij jezelf en niet bij diegene die deze gevoelens uit.

Dus beste Hanina, laat je alsjeblieft nooit intimideren en blijf schrijven met je goudeerlijke mening. Het enige wat telt is dat je eerlijk bent naar jezelf.

Nederland is gewoon nog niet klaar voor je Hanina. Ik wel.

Haters gonna hate.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Nesrine Benyakhlaf
23-jarige studente aan Tilburg University. Studeert Online Culture en Filosofie, omdat ze (te) veel interesses heeft. Wil de komende jaren ook zeker doorstuderen. Is vaker te vinden in een boekenwinkel dan kledingwinkel. Houdt onwijs veel van (vegan) eettentjes. Gebruikt sociale media vooral om naar memes en katten te kijken. Wilt het liefst af van haar zachte g.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in