Als we het hebben over allochtoon dan gaat het vrijwel altijd over mensen uit het buitenland en nooit over mensen uit het binnenland. Tijd voor verandering dus. Kan het kind van een autochtoon een allochtoon zijn?

Op deze vraag zijn er twee antwoorden mogelijk met ja. Voordat ik de twee antwoorden ga geven wil ik eerst definiëren wat een allochtoon is. Dit is dan de feitelijke definitie van het woord allochtoon zonder enige, noch positieve noch negatieve, connotatie. Schakel dus alle emotie uit en de beeldvorming door de media en lees feitelijk mee.

Definitie
Volgens het CBS ben je een allochtoon als tenminste één van je ouders in het buitenland is geboren. Dat betekent dat als óf je vader, óf je moeder óf beide in het buitenland zijn geboren jij dan een allochtoon bent. Wel een tweede generatie als jij zelf in Nederland bent geboren. Als jij zelf in het buitenland bent geboren dan ben je een eerste generatie allochtoon. Het onderscheid tussen westerse en niet-westerse allochtoon wil ik achterwege laten. Allochtoon is allochtoon voor nu.

Geval één
Stel dat je uit een oer-Hollands gezin komt, je heet bijvoorbeeld Jan en je weet dat je stamboom heel ver terug gaat op Nederlandse bodem. Dan zou je ervan kunnen uitgaan dat je een autochtoon bent. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Stel dat je oma en opa tijdens WO2 zijn gevlucht naar een ander land. Daar is in de tussentijd je vader geboren. Uiteindelijk besluiten je oma en opa terug te verhuizen naar Nederland. Je vader wordt een volwassen man in Nederland, gaat trouwen met een autochtone vrouw en krijgt jou als kind. Ben jij dan een allochtoon of een autochtoon? In dat geval ben jij een allochtoon omdat tenminste één van je ouders in het buitenland is geboren.

Maar wat is je vader dan zul je je afvragen? Ook hij is dan allochtoon. Hij is eerste generatie allochtoon. Want de eis is dat tenminste één van je ouders óf jijzelf in het buitenland geboren moet zijn. Dus zijn jij en je vader een allochtoon en je oma en opa zijn autochtoon. Je autochtone oma en opa hebben dus een allochtoon kind en kleinkind. Stel dat jouw ouders diegenen waren die naar het buitenland zijn verhuisd en daar een kind (jou) hebben gekregen, dan ben jij een allochtoon als je terug verhuisd naar Nederland en je ouders zijn dan een autochtoon.

Tweede geval
Dit tweede geval is wat makkelijker. Stel dat je vader autochtoon is en je moeder is eerste generatie allochtoon. In dat geval ben jij een allochtoon. Wel een tweede generatie allochtoon. Je autochtone vader heeft dan dus een allochtone vrouw en een allochtoon kind.

Conclusie
Op de vraag of een autochtoon een allochtone kind kan hebben is dus ja en daar zijn twee mogelijkheden voor. In het eerste geval is er zelfs totaal geen sprake van buitenlands bloed. Het is een volledige Nederlandse bloedlijn. Echter bepaalt de geografische ligging van je geboorteplek of je autochtoon of allochtoon bent.

Als je overtuigd bent dat je een autochtoon bent, vraag dan even aan je ouders waar zij geboren zijn en hun ouders, ongeacht de bloedlijn. Wie weet heb je al die tijd gedacht dat je autochtoon was, terwijl je allochtoon bent.Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in