De zin “jij hoeft tenminste niet geschminkt te worden,” heb ik ZO VAAK gehoord! Echt waar, ik word er keer op keer kotsmisselijk van. 

Elk jaar, vanaf het eerste moment dat er sinterklaas snoepgoed in de winkels verscheen, ging mijn afro in protective hairstyle. Die ‘protective’ was niet om mijn haar per se te beschermen, maar om voorzorgsmaatregelen te nemen om mezelf te beschermen tegen racistische uitlatingen die vermomd waren onder het mom van “het is maar een grapje,” “ik bedoelde het niet slecht” of “waarom doe je zo moeilijk? Het is MAAR een kinderfeestje.”

Jarenlang ben ik erover stil gebleven, geprobeerd m’n mond dicht te houden. Proberen vol te houden tot en met 6 december, wanneer alles het land uit is en ik eindelijk weer kan ademen. Maar elk jaar zijn ze er steeds eerder mee, dus elk jaar wordt het steeds moeilijker om m’n adem in te houden, m’n mond dicht te houden, terwijl ik van binnen breek van alle kwetsende dingen die ik te horen krijg of aan mijn netvlies voorbij zie komen.

Ik heb voor mezelf besloten om op te staan en op te komen voor mezelf, voor m’n naasten, voor eenieder die er last aan ondervindt.

Ik heb mijn bescherming/harnas afgedaan. Deze sinterklaasperiode zal ik met mijn afro aangaan, want ik ben trots op mijn Afrikaanse roots. Ik ben niet van plan om mijn roots te verloochenen uit angst om racistische uitlatingen te krijgen. Ik ben er klaar voor om op te staan. Om de klappen te vangen, maar vooral om mijn stem te laten horen.

Ik zal waarschijnlijk wat ‘vrienden’ verliezen na het lezen van dit bericht, so be it. Life goes on, Synthia goes on, met of zonder deze vrienden, maar vooral niet meer gebukt!

Zo.. dat is eruit!Yellah, deel a mattie
Synthia Schmeltz
Synthia Schmeltz, geboren in Frans Guyana, is een 32 jarige alleenstaande moeder die naast haar sport, beauty en wellness salon ook schrijfster op een internationaal ondernemers platform is. In haar artikelen schrijft ze voornamelijk over eigen ervaringen en hoopt ze op deze manier een inspiratie en voorbeeld voor anderen te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in