Geachte heer Timmermans,

Ik mail u uit frustratie, machteloosheid, ongeloof en angst. De laatste weken heb ik vol met afschuw naar de beelden moeten kijken waarin mijn broeders en zusters worden afgemaakt omdat zij geloven in de christelijke leer.

Ik lees dagelijks berichten over hoe vrouwen worden verkracht en verkocht op de zwarte markt, hoe kinderen van 6 gedwongen worden te trouwen en seksuele relaties te delen met mannen van 40. Hoe jonge mannen, zoals ik, in groepen bij elkaar worden geraapt en een kogel door het hoofd krijgen, hoe christenen verjaagd worden uit eeuwenoude grond waar wij vandaan komen en hoe onze kerken plat worden gegooid of worden gevormd tot moskeeën.

Hebben wij na 1945 niet met zijn allen afgesproken dat de mensheid zoiets nooit meer hoort mee te maken? Wat is het praktische nut van het Internationale Gerechtshof als wij daar in tijden zoals nu geen gebruik van maken? Wat voor praktisch nut heeft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als men zich er niet eens op kan beroepen zodra het nodig is? Wat voor nut heeft een Veiligheidsraad als deze de internationale vrede en veiligheid niet dient?

Ik heb er alle begrip voor dat besluitvorming in dergelijke situaties zorgvuldig en integer moet geschieden, maar hier is sprake van een noodtoestand. Des te langer wij wachten met ingrijpen, des te groter de macht van IS, des te groter het aantal aan slachtoffers.

Hoe kan het dat verschillende minderheden internationale aandacht ontvangen, maar merkwaardig gezien de christenen op de achtergrond gehouden worden? De christenen worden al jarenlang in Midden-Oosterse landen onder druk gezet, behandeld als derderangs burgers, gedwongen te bekeren en het pijnlijkst van alles, genegeerd worden door de Europese landen. Wij als mensen van Armeense en Assyrisch/Syrisch orthodoxe achtergrond, zitten vol met vraagtekens. Ik zie onze mensen daar schreeuwen om hulp, maar het lijkt alsof ze daar zitten in een ruimte gemaakt van glas: De wereld kan de pijn van onze mensen zien, maar onze mensen bereiken de wereld en media op de één of andere manier niet!

CDA-politicus Pieter Omtzigt maakt zich al een tijdje hard voor die christenen. Zoals u al weet hield hij ook een speech bij een recente pro-christenen demonstratie in Enschede. Dit werd georganiseerd door de Syrisch-Orthodoxe kerk. Vele Syrisch-Orthodoxen, Armeniërs, Nederlanders en andere christenen en niet-christenen kwamen bijeen om te demonstreren tegen de vervolging van de christenen. Meer dan 5000 mensen kwamen die dag bijeen en zelfs de demonstratie werd op de achtergrond gehouden.

Er werden Kamervragen aan u gesteld omtrent de christenen in Irak. Een vraag als: Is er sprake van systematische verdrijving van christenen uit Syrië en Irak? U antwoordde hierop het volgende:

“Christenen hebben het, net als andere religieuze en etnische en minderheden, niet gemakkelijk in Irak. Zij worden echter niet van overheidswege vervolgd en hun rechten zijn grondwettelijk beschermd. In Syrië is geen sprake van systematische verdrijving van christenen.”

Meneer Timmermans, u zegt dat de christenen grondwettelijk worden beschermd, maar heeft u enig idee waar we mee te maken hebben? De grondwetten in Irak interesseren IS niet en zij hebben hun eigen wetten. In de wetten die zij hanteren, zijn christenen gelijk aan ongelovigen en verdienen niks anders dan de dood. Hoe kunt u zeggen dat zij beschermd worden, terwijl zoveel christenen gedwongen werden te vluchten, verkocht worden en vermoord worden.

Wanneer is het tijd om in te grijpen?

In 1915 hebben mijn volkeren dit al eerder mee moeten maken. Wij zijn destijds slachtoffer geworden van een genocide door toedoen van de Ottomaanse Turken wegens religieuze motieven, wat nog steeds niet erkend is. Dit heeft voor een diaspora van christenen uit het Midden-Oosten gezorgd. Een klein aantal is daar gebleven en die worden nu ook opgeruimd.

Hoe kan het dat Irak in 2003 1,5 miljoen christenen kende en het aantal nu geschat wordt tussen de 400.000 en 850.000? Hoe kan het dat Nederland en de VN dit al die jaren toe heeft kunnen laten? Wij zijn de grondleggers van het christendom, wij zijn de laatsten die de taal van Jezus Christus spreken(neo-Armees), wij zijn het eerste volk dat christendom als staatsgodsdienst aannamen(Armeniërs/Armenië). Wij leggen ons vertrouwen in de Westerse overheden waarin wij nu leven.

Meneer Timmermans, ik geloof dat nalaten van ingrijpen een misdrijf is, dat is namelijk niet voor niets opgenomen in het wetboek van Strafrecht. Wij kunnen hier in samenwerking met andere overheden iets aan doen.

Ik hoop dat u zodra u naar huis gaat en uw vrouw en kinderen een kus en een knuffel geeft, u tot inkeer komt. Dat u zich zult realiseren dat u en ik een privilege hebben om wakker te worden door het geluid van vogels in plaats van bommen. Dat wij kunnen zeggen en denken wat we willen, met grenzen natuurlijk. Dit allemaal puur omdat wij het geluk hebben om in Nederland te leven. Die kinderen daar hadden geen enkele keuze en wij halen onze schouders op en negeren hun kreet om hulp.

IS is een levensgevaarlijke groepering en ik twijfel er niet aan dat u daar meer over weet dan ik d.m.v. veiligheidsdiensten. Doet u dan ook alstublieft iets voordat het te laat is.

Als afsluiting wil ik u zeggen dat wij de smeekbedes van onze christenen uit het Midden-Oosten al jarenlang horen en voelen. Het breekt ons hart dat wij niks kunnen doen, maar wat ons nog meer pijn doet is dat zoveel landen, inclusief Nederland, wat kunnen doen maar dit nalaten.

Ik hoop dat u op een dag een voorbeeld zult zijn voor andere politici in Europa en ervoor zorgt dat deze mensen niet weer zoals de afgelopen honderden jaren genegeerd zullen worden! Ik hoop dat u snel in actie komt tegen IS.

Met vriendelijke groet,


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Armen Gabriel Tuken
Geboren en getogen in Nederland, door een Armeense vader en een Syrisch-Orthodoxe moeder, die beiden gestempeld werden als Turkse vluchtelingen. Vanuit huis altijd meegekregen dat je met hard werken kan bereiken wat je wilt. Ik heb in combinatie met de doelen in mijn leven, gekozen om Nederlands en Internationaal & Europees Recht te studeren aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Onrechtvaardigheid trekt mij namelijk erg aan. In mijn ogen moet iedereen werken voor wat ze willen, maar tegelijkertijd behoort iedereen wel dezelfde kansen te krijgen. Mijn no1 regel: zoek potentie tot groei in elke situatie. Niet gevonden? Creëer het dan!

1 REACTIE

  1. Meneer Timmermans, wanneer gaat U die Diemaco’s die het Nederlandse leger heeft afgedankt inpakken en inclusief bijbehorende munitie per luchtpost naar de Koerden en andere bedreigde Christenen in het Midden Oosten brengen? Aan meevechten tegen IS voel ik geen behoefte, maar ik kom U graag helpen inpakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in