Mensen groetten vroeger elkaar met goedemorgen of goedenavond en nu is het opeens: “Hey maffe moslim, rot op naar je eigen land!” Ik herken mijn Nederland niet meer.

Vrijdagnacht werd ik wakker en kon niet meer in slaap komen. Ik dacht laat ik even naar buiten gaan en een sigaretje roken. Al lopend was ik het nieuws op mijn telefoon aan het doornemen en toen hoorde en zag ik in de verte een groep fietsers mij naderen. Net dat ze me voorbij fietsten riep er een: ‘Hey, maffe moslim!’ en de rest van het groepje begon mee te doen met: ‘Ouwe geiteneuker!’ en ‘Kut moslim, rot op naar je eigen land!’ En ze fietsten met een hoog tempo weg.

Hoe ik me op dat moment voelde, kan ik niet omschrijven. Twee weken geleden riepen 2 jongens in Breda ook ongeveer dezelfde kreten naar een oude Marokkaanse man in zijn Jelabah die voorbij liep. Ik wilde de jongens aanspreken op hun manier van praten, maar ze kozen het hazenpad. Dus dit probleem komt, mijns inziens, vaker voor dan we denken.

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en daar zijn we het in Nederland met zijn allen mee eens. Maar wat als je dit gebruikt om mensen te beledigen, te kleineren en te kwetsen? Terwijl dit grote goed niet daarvoor bestemd is.

Je mag kritiek uiten op iemands geloof, kledingsmaak, politieke voorkeur maar waar komen deze beledigende opmerkingen ineens vandaan? Zelfs toen ik een tijdje geleden kritiek had geuit op Facebook, dat vrijheid van meningsuiting niet bedoeld is om burgers of staatshoofden te beledigen schreef er een: ‘Dit is Nederland, wen eraan of verdwijn!’

Mijn mooie Nederland is de draad kwijt! Elkaar met respect behandelen is verdwenen lijkt het wel!

Als wij zo vrij zijn hier in Nederland waarom mag ik dan niet roken op het station? Ja, niet-rokers hebben er last van! En waarom mag je wel iemand beledigen? Hebben grote groepen mensen daar geen last van? Nee, dit is Nederland en hier hebben we ‘vrijheid van meningsuiting!’ Krommer kan een banaan toch niet zijn mensen?Yellah, deel a mattie
Osman Bosuguy
Een 'op het eiland van Dordt' (Dordrecht) geboren Nederlander met Turkse roots. Is een expert op het gebied van maatschappelijke vraagstukken. Ook is hij erg maatschappelijk betrokken, kritisch, creatief en behulpzaam naar de medemens toe. Tevens van mening dat iedereen afstamt van 'een' allochtoon!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in