NOS kopte:  “Vmbo opheffen om wit te blijven”


Ik lees het artikel wel drie keer voordat er tot mij doordringt wat er staat. Ik twijfel aan mijzelf of ik dit artikel wel goed gelezen heb. Of ik het wel op de juiste manier geïnterpreteerd heb. Misschien wil ik het ook wel verkeerd geïnterpreteerd hebben. Omdat ik eerlijk gezegd niet kan, maar ook niet wil geloven wat ik zojuist gelezen heb en dus lees ik het artikel nog eens. En nog eens, maar des te vaker ik het lees, ik blijf mij over dit artikel verbazen.

In het desbetreffende artikel, gepubliceerd door de NOS, wordt gesproken over hoe scholen hun vmbo afdeling opheffen, omdat “witte” leerlingen uit blijven. Men concludeert dat er “te weinig witte” leerlingen zijn en het uitblijven van deze “witte” leerlingen zou zelfs de oorzaak zijn voor het sluiten van enkele scholen. Dit alles zou een stille trend op gang hebben gebracht, een trend om in stilte scholen “witter” te maken, door middel van het afstoten of het elders onderbrengen van de vmbo afdeling met haar bijbehorende “niet witte” leerlingen. Maar zijn deze “niet witte” leerlingen dan daadwerkelijk de oorzaak van het uitblijven van “witte” leerlingen?

Volgens het artikel zouden met name “niet witte” leerlingen vmbo onderwijs genieten. Hiermee wordt het gros van de “niet witte” leerlingen gelijk over één kam geschoren en worden in mijn ogen alle vmbo leerlingen te kort gedaan. Men doet overkomen dat het volgen van vmbo onderwijs iets slechts of kwalijks is. Het is spijtig dat dit door velen geaccepteerd wordt. Maar des te meer dat men niet inziet dat er voorkeur zou moeten zijn voor “gemengd” onderwijs. Dit wordt ook bekrachtigd door twee onderwijspsychologen die hierover in het artikel genoemd worden. Volgens hen doen gemeente niet of nauwelijks moeite om dit probleem tegen te gaan, terwijl zij dit wel zouden moeten doen. Hun motivatie hiervoor is om integratie tussen bevolkingsgroepen te bevorderen, maar ook de overstap voor leerlingen binnen het onderwijs te kunnen maken.

En dan de kop van dit artikel. Die mag je als je het mij vraagt dan ook lezen zoals het er staat. Letterlijk en misschien zelfs met een pijnlijke strekking. Maar klaarblijkelijk niets meer en niets minder dan de koude en keiharde waarheid. De kop en het artikel wekken namelijk sterk de indruk dat je best van allochtone afkomst mag zijn, zolang je maar “wit” bent en stellen daarmee dat “niet witte” allochtonen niet welkom zijn. De “witte” allochtoon vs. de “niet witte” allochtoon, allebei allochtoon, maar de een “wit” en de ander niet. Onderscheid op kleur. Wat is er gebeurt met het land dat gelooft in gelijke rechten voor iedereen? Het land dat gelooft dat mannen en vrouwen gelijk zijn, maakt onderscheid in welke kleur je hebt en welke vorm van onderwijs daarbij hoort. Jouw intellectuele vermogen doet er dus totaal niet toe.  Wat tevens wordt bekrachtigd in een van de alinea’s van het artikel. In de desbetreffende alinea schetst men dat vwo’ers, hun ouders en allochtone vwo’ers voorkeur hebben aan “witte” scholen.

Maar in hoeverre is het uit blijven van deze “witte” leerlingen te herleiden aan de “niet witte” leerlingen? Waar is het bewijs daarvoor? Is dit misschien niet te wijten aan de hogere (kwaliteits)eisen binnen het onderwijs die maken dat sommige leerlingen niet meer mee kunnen komen? Of de groepsgrootte van de klassen vandaag de dag die het bemoeilijken voor leerlingen om de leerstof op te kunnen nemen? Men doet overkomen dat het volgen van vmbo onderwijs iets slechts is, maar laten we ons vooral richten op de goede aspecten en deze leerlingen niet demotiveren om nog meer schoolverlaters te voorkomen. Laten we alle leerlingen stimuleren tot onderwijs.

Zoals Nelson Mandela zei: “Education is the great engine of personal development.”


Meer interviews met inspirerende voorbeelden lezen? Like ons dan op Facebook en volg ons op twitter

Yellah, deel a mattie
Kimberley Tonkes
Geboren en opgegroeid in Nederland met roots in Sranang. Energiek, enthousiast en vol doorzettingsvermogen, een eigenwijze realist. Friends & family come first, het liefst onder het genot van lekker eten. Muziek is mijn passie, inspiratie en uitlaatklep. Tevens een grote liefde voor het theater, als het kan sta ik zelf op het toneel. Als schrijfster iemand met een eigen mening en waardering voor een ieder die zijn of haar eigen mening durft te uiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in