In 2014 beloofde Lodewijk Asscher dat hij bedrijven die discrimineren zou straffen. Hij beloofde zelfs dat de Rijksoverheid niet meer samen zou werken met bedrijven die aantoonbaar discrimineren. Het is inmiddels halverwege 2017 en het is tijd dat Asscher zijn belofte na komt! 

Onlangs werd uit onderzoek bekend dat veel bedrijven liever een autochtoon aannemen die veroordeeld is geweest voor strafbare feiten, dan een allochtoon zonder dat strafblad. Het nieuws werd massaal gedeeld en half Nederland is geshockeerd. Al ben ik als allochtoon, op de hoogte van discriminatie en racisme op de arbeidsmarkt, was dit ook voor mij een shock. Dit onderzoek toont aan dat racisme, discriminatie en uitsluiting op de arbeidsmarkt hele erge vormen aan het aannemen is.

Vorig jaar zagen wij ook hoe Karim, die Marokkaanse roots heeft, werd gediscrimineerd en weg werd gepest bij KPMG. Het bedrijf KPMG is een miljardenbedrijf waar de overheid zaken mee doet.

Het geval van Karim was aantoonbaar en hij is zelfs in zijn gelijk gesteld. Ook het nieuwe onderzoek waarin autochtonen met een strafblad meer kans maken op de arbeidsmarkt dan allochtonen, is aantoonbaar. De onderzoekers kunnen heel specifiek aantonen bij welke bedrijven zij onderzoek hebben gedaan en kunnen aantonen welk bedrijf in welke mate discrimineert.

In 2014, en zelfs al eerder, beloofde Lodewijk Asscher dat als bedrijven aantoonbaar zouden discrimineren en uitsluiten, deze bedrijven gestraft zullen worden. Hij zei zelfs dat als dat het geval is met bedrijven waar de overheid mee samenwerkt, dat zij de samenwerking stop zou zetten.

Ondanks dat de overheid samenwerkt met KPMG en dat het aantoonbaar is dat het bedrijf discrimineert, uitsluit, medewerkers bedreigd, dingen in de doofpot stop en dit allemaal sinds 2014 bekend is, heeft Lodewijk Asscher de samenwerking met KPMG niet stopgezet. Ook heb ik hem nog niet gehoord over maatregelen tegen de bedrijven die onlangs aantoonbaar hebben gediscrimineerd.

Beste Lodewijk Asscher, u hoeft niets meer te onderzoeken. De feiten zijn er, alles is al onderzocht en het is aantoonbaar. Het is tijd dat u uw belofte na komt. Stop met samenwerken met KPMG en neem maatregelen tegen de bedrijven die onlangs aantoonbaar de mist in zijn gegaan. Maak uw woorden waar, want aan woorden alleen hebben wij niets. Helemaal niets.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in