We het hebben gered. De maand Ramadan is weer vertrokken na ons een maand te hebben vergezeld. Voor mij is het dan ook van belang om na te gaan wat ik uit de Ramadan heb gehaald en wat de Ramadan, die ik in Marokko heb doorgebracht, mij heeft geschonken.

Het eerste en belangrijkste doel van deze Eid-ul-Fitr is dat ik mezelf eraan moet herinneren waarom wij moslims dit vieren. De Ramadan was voor mij de gelegenheid om vergiffenis te verdienen, met een schone lei te beginnen, alle gegevens van het verleden zijn verdwenen! Dus vandaag begin ik als een nieuwe moslima, met opnieuw de shahada (geloofsgetuigenis) gevolgd de Takbier, alsof ik een nieuwkomer ben in de islam. De rest dat ligt nu allemaal in het verleden!

Daarna was het feest, Eid-ul-Fitr “het feest van het breken van de vasten.” Het feest begon al vroeg in de ochtend, voor het Fadjr gebed nemen wij thuis met z’n allen een dadel en een glas melk of water om de Ramadan af te sluiten. Iedereen hijst zich in hun mooiste outfit en maakt zich klaar voor het gebed. Eid-ul-Fitr gebed op het plein in de open lucht verlicht door alle mensen die er staan. Ik ben sprakeloos, ik neem alles op en ben overweldigd door alle prachtige kleuren, heerlijke geuren, met henna versierde handen en voeten. Verschillende mensen, allemaal prachtig op hun eigen manier.

De kernwaarden van de Ramadan gelden natuurlijk het hele jaar door en zeker ook op deze prachtige Eid-ul-Fitr. Na het gebed loop ik een andere route naar huis, zodat ik onderweg zoveel mogelijk verschillende mensen kan begroeten met Eid Moubarak (een gezegende eid), hoe meer mensen hoe beter. Eid-ul-Fitr duurt ongeveer drie dagen en deze dagen staan in het teken van samenzijn, jezelf omringen met je familie, je dierbaren, mensen die je lief hebt en mensen die je hebt vergeven. Voor de kinderen geldt dat ze vandaag extra in het zonnetje worden gezet. Ze krijgen snoepjes, lekkere Marokkaanse koekjes en een paar centjes voor hun bijdrage tijdens de prachtige Ramadan maand.

Ramadan is voorbij na een maand bij ons te zijn geweest. Ik wens jou het geluk, de vreugde en die mooie lach. Dat het goede zich naar je zal haasten.


Op de hoogte blijven van meer columns? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Hafsa Mahraoui
Schrijfster, onderneemster, talent-coach, spreker, event planner, moslima, Marokkaanse jongedame met enorm veel ambities. Met mijn columns wil ik mensen raken, ik wil informatie delen en andere perspectieven laten zien. Ik wil mensen inspireren, motiveren en aanzetten tot zelf onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in