Een veelvoorkomend topic: interraciale liefdesrelaties. Velen van ons kennen wel op z’n minst één interraciaal koppel. Is het dan toch mogelijk om verschillende culturen en geloven bij elkaar te brengen zodra liefde in het spel komt?

Persoonlijk vind ik het prachtig om te zien: twee verschillende mensen die concessies met elkaar doen om toch met elkaar te kunnen zijn. Daar waar het vroeger taboe was, zien we interraciale liefdesrelaties in deze tijd als iets doodgewoons! Of toch niet?

Onmogelijke liefde?
Naast de positieve blik op dit soort relaties zijn er hoe dan ook, ook mensen die toch liever vast blijven houden aan hun eigen cultuur of geloof en interraciale relaties dus afraden (voor zichzelf en voor anderen). Veel interraciale koppels hebben dan ook te maken met negatief commentaar van buitenaf. Mensen die beweren dat het onmogelijk is en zoiets als een interraciale liefdesrelatie niet lang standhoudt, maar is dit wel terecht? Kan je twee culturen of geloven echt niet met elkaar combineren? Is er sprake van onmogelijke liefde?

NEE, natuurlijk niet! Alles draait om concessies doen in het leven, geven en nemen heet dat. Cultuur en geloof kunnen van elkaar verschillen, maar dan nog kunnen twee mensen zeer goed bij elkaar passen. Waarom al dat negatieve toch altijd? Waarom kunnen we niet gewoon blij zijn dat we als mens het ‘onmogelijke’ mogelijk kunnen maken door de handen ineen te slaan om een keer van die nare stereotyperingen af te komen?

Problemen
Ik denk dat interraciale koppels de meeste problemen krijgen van buitenaf, van de mensen die er meningen op na houden die negatief zijn. Je hoort en leest het vaak: scheldpartijen en beledigingen als je met iemand in een relatie zit die niet van je ‘eigen cultuur’ is. Helaas, maar het is wel waar.

Ze zeggen toch dat er een tijd gaat komen dat het overgrote deel van de bevolking gemixt zal zijn? Wat gaan mensen dan doen? Hun ‘eigen soort’ zoeken tussen zoveel biljoen mensen op de wereld? Lijkt me sterk. Het wordt toch accepteren denk ik dan.

Je zal nu je dit alles hebt gelezen vast denken: wat vraagt ze de lezer toch veel. Dat is ook mijn bedoeling. Ik wil graag weten waarom interraciale relaties vaak worden gezien als relaties die falen en niet succesvol kunnen zijn. Als ik problemen ondervind in een relatie, schuif ik het niet af op geloof of cultuur. Mensen kunnen uiteindelijk toch van elkaar verschillen, zonder dat het meteen te maken heeft met de stereotypering dat verschillende culturen niet samengaan.

Alles is mogelijk
Een van de belangrijkste factoren is dat de mensen die dichtbij je staan het accepteren en dat mensen van buitenaf de dingen wat positiever bekijken. Natuurlijk is het ieders goed recht om te vinden dat een interraciale relatie niet voor ze is weggelegd, maar beoordeel anderen hier niet op. Uiteindelijk zijn we allemaal mens en hebben we als doel om gelukkig te worden in het leven, op verschillende vlakken en daar speelt liefde een hele belangrijke rol in. Dus leef en laat leven, want alleen zo zullen we elkaar beter begrijpen.


Op de hoogte blijven van meer columns en opinies? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Bita Ramezani
Geboren in Dordrecht, van origine Perzisch. Studeert Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en houdt van mode. Een doorzetter, ambitieus en altijd erg nieuwsgierig. Wil graag het onmogelijke mogelijk maken door het glas half vol te zien. De maatschappij observeren doet ze elke dag om zo het leven beter te kunnen begrijpen en mensen te kunnen helpen. Doorzetten en niet opgeven zijn haar motto's in het leven. Een trotse allochtoon in hart en nieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in