Eind december 2011. Ik zit op de bank in Hoofddorp en zet de TV weer aan na deze drie jaar te hebben vermeden. Direct beginnen de negatieve tonen over allochtonen weer mijn humeur te verpesten. Gefrustreerd zet ik de TV na twintig minuten weer uit; spijt dat ik hem in eerste instantie heb aangezet.

Zelf heb ik veel te maken met allochtone jongeren die keihard werken voor hun toekomst en die van Nederland; waarom zie ik die niet op TV? Die gedachte in combinatie met mijn frustratie over de oneerlijkheid van de media brachten mij op een idee en de revolutie werd geboren in mijn hoofd.

De telefoon gaat over en er wordt opgenomen.

“Yo bro, hoe is het?”, hoor ik aan de andere kant van de lijn. Ik bel mijn beste vriend Akiules – de Jezus die inmiddels naar Zuid-Afrika is verhuisd. “Bro, ik heb een plan bedacht. Ik wil niet langer wachten en wil direct in actie komen; wil je mij helpen? Wil je het samen met mij doen?”, vraag ik hem. Hij antwoordt direct met ‘ja’, want daar zijn we vrienden voor, om elkaar met alles te helpen.

Het is begin januari wanneer wij starten met het in elkaar zetten van het concept. We zetten het idee op papier, beginnen met het ontwerpen van een logo, brainstormen over de website en huisstijl en bedenken zo allerlei ideeën. Zijn web building bedrijf Undululu ontwerpt het logo en de website.

Alles ging via Skype
Via Skype voeren wij vier maanden lang alle vergaderingen en discussies, bedenken wij samen alle ideeën. Skype is echt een uitkomst als je op zo een grote afstand van elkaar toch samen met elkaar iets wilt opzetten.

Een maand voor de lancering vraag ik Akiules om naar Nederland te komen, zodat we de puntjes op de i kunnen zetten. Binnen een week zijn wij klaar en op 22 april 2012 gaan wij eindelijk online. Met een paar kinderziektes aan de website, ik als enige schrijver en redacteur en met een logo waar we nog niet tevreden mee zijn, gaan we online. We moeten wel, want we zijn inmiddels al in de krant verschenen en de ogen van een aantal media, zoals die van de NOS, zijn op ons gericht.

Zes maanden lang proberen wij allerlei dingen uit. Rubrieken testen, manieren van schrijven uitproberen, verschillende slogans en de structuur van de website steeds aanpassen.

Van 100 naar 40.000
En nu zijn we twee jaar verder
. Ik heb veel fouten gemaakt, veel flops gehad en hele slechte dagen, weken en maanden gekend. Terwijl we in het eerste half jaar zo een 100 bezoekers per maand trokken, trekken we nu zo een 40.000 bezoekers per maand. Na ongeveer acht maanden online te zijn geweest, ontwikkelden we eindelijk een logo waar we tevreden over zijn. Nog eens een maand later was de slogan ook naar tevredenheid; Allochtoon op een andere toon.

Nieuw begin
Terwijl voorbeeld-allochtoon nu twee jaar is geworden, zijn we nu ook begonnen met een nieuwe lay-out, een nieuw systeem en een nieuw team. In het begin was ik de enige die schreef bij voorbeeld-allochtoon en was ik de enige redacteur. Men was sceptisch en wilde niet helpen, maar vandaag tel ik wel 30 mensen die het team van voorbeeld-allochtoon vormen. Van schrijvers tot redacteuren tot technische mensen als creatieve mensen. Het team is een verrijking.

Dankbaar
Ik wil dan ook de gelegenheid nemen om mijn dankbaarheid uit te spreken. Mijn dankbaarheid aan mijn – nog steeds beste vriend – Akiules, want zonder zijn inzet en die van zijn bedrijf had voorbeeld-allochtoon waarschijnlijk nooit bestaan. Ik wil mijn verloofde Deborah bedanken, die altijd in mij heeft geloofd en dat nog steeds doet. Mijn moeder en mijn zus die mij hebben gesteund en steunen. Ik wil Sinan Ceylan bedanken en zijn bedrijf Pure Software, die onze nieuwe website hebben gebouwd en technische ondersteuning bieden. Cathleen Cadogan die voor een lange tijd alle teksten heeft geredigeerd en dat nog steeds doet en ook heel veel tijd met mij heeft doorgebracht om verder na te denken over de toekomst van voorbeeld-allochtoon. Ik wil iedereen die in het verleden lid is geweest van de voorbeeld-allochtoon-familie en iedereen die nu lid is super bedanken. Jullie maken voorbeeld-allochtoon. Voorbeeld-allochtoon is jullie en jullie zijn voorbeeld-allochtonen!

Als laatste en belangrijkste wil ik God bedanken, omdat Hij mij op elk moment wanneer het nodig is voorziet van de middelen en kansen die ik nodig heb om verder te komen. Alles wat ik gewenst heb en wens om verder te komen, krijg ik op een magische wijze toegezonden.

Viering
We hebben de verjaardag van voorbeeld-allochtoon dit jaar op 24 april gevierd en niet op 22 april. Dat komt omdat ik Armeens ben en voor mij 24 april in het teken staat van verdriet, zoals voor vele Armenen. Dan herdenken wij de Armeense genocide. Ik wilde deze dag een extra invulling geven op een positieve manier. Als teken dat we niet alleen moeten herdenken, maar ook vooruit moeten kijken.

Ter afsluiting
Ik wil afsluiten door te zeggen dat dit nog maar het begin van het begin en daar weer het begin van is. We hebben de afgelopen twee jaren een geweldige groei mee mogen maken, maar dat is nog maar een kleine aanloop voor de impact die we gaan veroorzaken in de komende jaren. Laat de labels die je opgelegd krijgt niet jouw werkelijkheid worden; dat is onze kernboodschap. Verdraai de label die je opgelegd krijgt in de vorm die jouw werkelijkheid is. Jij hebt de macht over elke label op deze aarde.

Onthoud dat alles mogelijk is, zolang je er hard genoeg voor werkt. Het is mogelijk, wat je ook in je gedachten hebt, wat je droom ook is, wat je wensen en je doelen ook zijn. Zo is het mogelijk dat wij ervoor gaan zorgen dat in 2025 iedereen in Nederland allochtoon wil zijn. Ik durf er alles op te zetten dat het mogelijk is en ik geloof er heilig in. Het is mogelijk.

Van harte gefeliciteerd met je tweede verjaardag, voorbeeld-allochtoon.

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in