We zouden elkaar in de trein of op de Hogeschool kunnen treffen en je zou je kunnen afvragen of ik om Nederland en Europa geef. Je zou misschien veronderstellen dat ik jou en jouw familie haat, zo erg dat ik op klaarlichte dag jullie zou willen vermoorden.

Als mijn naam Ahmed was en ik moslim was, zou jij moeite hebben om mij als een normale jongeman te zien die niets anders wil dan bij zijn moeder te zijn, lekker eten en met zijn vriendin een film wil kijken.

Het idee dat ik Ahmed, uit bijvoorbeeld Irak, naar Europa mijn toevlucht heb gezocht omdat ik hier in veiligheid kon leven, studeren, vrienden maken en een toekomst opbouwen. Het idee dat ik als Ahmed mijn toevlucht hier heb gezocht omdat ik niets anders kon dan voor mijn leven te vechten. Zou ik diezelfde Ahmed zijn die door de aanhangers van Geert Wilders als de grootste vijand van Nederland en Europa wordt gezien?

Hoe zou ik de nacht van 7 op 8 januari hebben doorgebracht, als ik Ahmed was?

Hoe zou ik het overleven als ik wist dat de dood van onschuldige redacteuren in Parijs in verband wordt gebracht met mijn geloof? Ben ik als moslim dan echt een last voor de wereld of zijn die laffe terroristen écht een product van iets waar ik mij niet mee wil identificeren?

Ik zou, als Ahmed, kunnen ontkennen dat ik iets te maken wil hebben met iedere vorm van terreur en extremisme, maar ik zou het aan jou gezicht kunnen lezen, je zou mij niet geloven. In jouw gedachten zou Charlie Hebdo, Parijs 7 januari 2015 voor altijd gegrift zijn. Je zou mij als Ahmed voorgoed in een hoekje duwen, bewust of onbewust.

Als ik Ahmed was, zou ik er kapot van zijn. Ik zou de straten niet willen opzoeken. Bang om door jou veroordeeld te worden. Bang om de pijn en de angst die velen voelen te versterken. Ik zou mij weer onveilig voelen op een continent waar ik heen ben gevlucht om veiligheid te vinden. Ik zou mijzelf bijna haten, omdat ik door velen als last wordt gezien. Ik zou voor de tweede keer willen vluchten. Maar waar zou ik mijn toevlucht vinden?

Maar ik ben Ahmed niet, mijn naam is Kiza en ik heb een boodschap voor Ahmed.

Beset Ahmed,

Net als jou ben ik naar het Europese continent gevlucht, omdat vrijheden hier centraal staan. Deze vrijheden staan nu onder druk, zo erg dat jij en ik hier ons niet meer veilig voelen. Maar beste Ahmed, ik wil graag jou vertellen dat wij samen kunnen vechten om deze vrijheden weer te herstellen.

Waar ik vandaan kom, hebben wij de Ubuntu-filosofie. In deze filosofie staat eenheid centraal. Ik ben omdat wij zijn. Zo, beste Ahmed, laten wij samen krachtig optreden tegen iedere vorm van extremisme. Laat onze generatie weer dromen. Laten wij ergens voor vechten. Vecht voor de vrijheid op het Europese continent. Vechten voor ons recht om ubuntuals mens te worden beschouwd en niet als terrorist omdat wij er anders uit zien, anders heten of anders geloven. Waarden die Europa vorm geven. Laten wij, samen met Charlie, Jean-Pierre en Anne voor onze vrijheid in het vrije Europa vechten. De vrijheid om Kiza, Achmed of Charlie te zijn.

Ik laat jouw achter met deze foto die de Ubuntu-filosofie krachtig uit beeld.

Samen kunnen we meer, ook in deze donkere dagen. Kom bij mij lekker eten. Laat we samen nadenken en dromen over een Europa waar alles mogelijk is. Vogelvrij. Een Europa waar we ons wel welkom en veilig voelen.


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.

Yellah, deel a mattie
Kiza Magendane
Kiza Magendane is student politicogie en internetpublicist. Hij komt uit het hart van Afrika (Congo) en woont sinds 2007 in Nederland. In Amsterdam en Elders in Nederland houdt hij zich bezig met de zoektocht naar de Nederlander en daar schrijft hij een boek over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in