Je bent wie je bent en je doet wat je wil. Zo zie ik het leven altijd voor me. Iedereen heeft gelijke rechten en plichten om te groeien en te ontwikkelen. Op de basisschool is dit in principe de basisregel die je wordt bij gebracht.

Deze basisregel werd al heel snel weerlegd. Op de basisschool kreeg ik een vmbo-k niveau. Mijn Cito-score was 531, één punt minder dan mijn Nederlandse vriendin. Je voelt het al aankomen. Ik mocht geen vmbo-t doen, maar mijn Nederlandse vriendin wel. Op een hele jonge leeftijd is mij duidelijk gemaakt wat het betekent om allochtoon te zijn. Ik snapte dat toen niet. Maar precies na tien jaar ben ik die docent zeer dankbaar dat hij mij als allochtoon heeft behandeld. Je kan het ook discrimineren noemen. Je wordt behandeld om wie je bent en wat je achtergrond is. Maar naarmate jij jezelf bewijst en laat zien wie je bent, kijken mensen tegen je op en waarderen ze jou kennen en kunnen.

In het eerste jaar haalde ik negens en tienen. In mijn derde jaar mocht ik vmbo-t doen. Na mijn vmbo-t diploma, ben ik doorgestroomd naar de havo. Inmiddels zit ik in mijn laatste studiejaar (Bedrijfskunde MER). Dit had ik tien jaar geleden niet durven dromen. Je hebt meer in huis dan je denkt. Het feit dat ik in een lager niveau werd geplaatst, was voor mij een besef; ik kan en wil meer bereiken. Alleen omdat ik een allochtoon en toentertijd een taal- en rekenachterstand had, wil niet zeggen dat ik dom ben. Ik vind mezelf de slimste niet, maar door hard werken en wilskracht bereik je veel meer dan je had durven dromen. Tijdens mijn studie heb ik zelfs deelgenomen aan excellentie- en honourstrajecten.

Waarom heb ik daarvoor gekozen?
Vanaf mijn dertiende ben ik in een hokje geplaatst, waarvan ik dacht: ‘hier hoor ik niet thuis.’ Zelfs op de havo kreeg ik te horen: “je hebt een taalachterstand.” Omdat ik tweetalig ben opgegroeid, wordt er automatisch van een achterstand uitgegaan. Ik weerleg dit niet. Maar op het moment dat je beseft, ik wil iets en men benadrukt dat het niet kan vanwege je achtergrond, stimuleert het om juist door te
gaan. Ik verbaas me hoe hard je gaat werken om je doel te bereiken. In moeilijke periodes bewijst een mens zijn kennen en kunnen.

Dus als iemand je aanspreekt, omdat je een allochtoon bent. Zie het als een voorrecht en draai het om. Bewijs dat je meer kan. Je kan namelijk zoveel meer. Een allochtoon groeit op in twee culturen. Als je dat kan combineren, dan kan je meer dan de rest. Graag bedank ik mijn docent voor het advies vmbo-k. Het heeft mij gebracht tot waar ik nu ben: een succesvolle vierdejaars hbo student.

Als iemand iets negatiefs benadrukt, probeer dat met je positieve houding en uitstraling om te zetten. Je zult je verbazen, hoe anderen daarop reageren.


Op de hoogte blijven van meer columns? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Sahar Ahmed
Masterstudent, docent economie, studiecoach & moslima met veel doorzettingskracht. Haar specialisaties en interesses liggen bij onderwijs, organisatie, motiveren, talentmanagement en ontwikkeling. In haar vrije tijd is zij op de tennisbaan te vinden. De Pakistaanse cultuur en de islam zijn haar identiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in