Stel je voor: je krijgt een boete omdat je voor de autochtone begrippen “een moeilijke naam”, donker haar en/of een getinte of een donkere huidkleur hebt. Klinkt idioot? In Nederland kan dat blijkbaar en daar lijken we vrede mee te hebben. 

Het is donderdagavond wanneer ik achter mijn laptop kruip en Facebook open. Ik zie een artikel van de NOS langs komen, het gaat weer over ons. Weer een bericht waarin verteld wordt dat uit onderzoek blijkt dat wij allochtonen drie keer minder snel aan een baan komen dan autochtonen. Bij mezelf denk ik “ik heb genoeg gehad van al die onderzoeken en dat geklets, ik wil een oplossing.”

Ik open het artikel.

Het is een nieuw onderzoek. Een dieper onderzoek. Een onderzoek dat alle argumenten wetenschappelijk van de kaart veegt. Het bewijs dat wij allochtonen niet achtergesteld zijn, maar onderdrukt worden. Dat ons niets mankeert en wij alles in huis hebben wat de autochtoon ook heeft. Mooi, dacht ik bij mezelf. Hier hebben we wat aan. Makkelijker discussie voeren en het aanpakken van discriminatie, racisme en uitsluiting.

Discriminatie? Racisme? Maar wacht even. In dat onderzoek is de conclusie helemaal niet dat er sprake is van discriminatie of racisme. Het debat er over, en dat het onderzoek een kant en klaar bewijs is van discriminatie en racisme op de arbeidsmarkt, wordt volledig ontweken. Niks over teveel racisten op de arbeidsmarkt die een groep massaal uit de arbeidsmarkt probeert te houden en levens probeert te verzieken. Niets.

Nee, daarentegen hebben ze een ander mooi woord bedacht. “Etnische boete.” In plaats van het te hebben over mensen die anderen onterecht kwaad doen, hebben we het over slachtoffers alsof ze een boete betalen. Een boete.

Weet je wanneer je een boete krijgt? Als je iets fout doet. Als je een overtreding begaat. Wanneer je je niet aan de wet en regels houdt. Dan krijg je een boete. Nou, vertel mij eens, welk overtreding wordt er begaan bij een “etnische boete”?

Het probleem van Nederland, en waarom problemen niet worden opgelost, is dat we het niet hebben over de racisten die een overtreding begaan en een boete moeten krijgen, maar dat we het hebben over een groep die een boete krijgt vanwege een etnische achtergrond. Als je er logisch en helder over na denkt, dan zie je in hoe ziek deze gedachte en deze term is. Want weet je wie ook etnische boetes moesten betalen?

De joden.

En Nederland staat op dit moment, met dit etnische boete verhaal, aan de kant van de Duitsers.Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in