NOS moet racistische Pierre van Hooijdonk naar huis sturen

175
Pierre van Hooijdonk
Foto: ANP
Volg George

George Arakel

Hoofdredacteur at Voorbeeld Allochtoon
De oprichter. Kwam als asielzoeker in 1997 naar Nederland en is de multiculturele samenleving. Vindt lezen leuk maar schrijven nog leuker. Begon met Voorbeeld Allochtoon om verandering teweeg te brengen en inspirators een podium te bieden. Auteur van het boek 'Persoonlijk succes is een keuze'. Is van Armeense komaf, Nederlandse nationaliteit en is een oprechte en trotse allochtoon.
Avatar
Volg George
Gisteren voetbalde Nederland tegen Costa Rica. Een spannende wedstrijd waarin Nederland door de penalty’s ruimschoots won. Voordat de wedstrijd begon, nog voordat de volksliederen werden gezongen, werd er een toespraak gehouden in het teken van racisme. Vanaf dat moment was de wedstrijd voor mij al geslaagd en amusant. 

Respect voor elkaar, dat was de boodschap. Racisme hoort niet thuis in het voetbal, niet op TV en niet in de samenleving. Stil staan bij racisme bij zo een groot evenement met zoveel toeschouwers over de hele wereld is een uiterst goede zaak. Vaker doen zou ik zeggen.

Maar dan werd na de wedstrijd het hele idee van ‚racisme hoort hier niet thuis’ de grond ingetrapt. Terwijl Tom Egberts zijn zegje doet, laat NOS beelden zien van het vrijwel verlaten stadion waar nog een kleine groep mensen aanwezig zijn. Op een gegeven moment komt een man met Afrikaanse roots in beeld. Hij zit nog in zijn eentje op de tribune na te genieten van de wedstrijd.

„Dat is Piet” zegt Pierre van Hooijdonk. Egberts zegt hem niet te kennen en was verbaasd hoe van Hooijdonk die onbekende man op de tribune kende. „Nee” zei van Hooijdonk, „die Piet, of mag ik dat niet zo zeggen?” En je ziet Egberts ongemakkelijk worden en achter zijn oor krabben. Van Hooijdonk had duidelijk gemaakt dat hij Zwarte Piet bedoelde en hij die man op de tribune niet werkelijk kende.

Kijk, ik heb wel eens kleine kinderen zulke dingen in volle enthousiasme horen zeggen, maar die weten het niet beter. Maar Pierre van Hooijdonk? Kom op. Hoe kun je de huidskleur van een man die na zit te genieten van een wedstrijd in Brazilië linken aan het racistische karikatuur Zwarte Piet van Nederland om 1:30 uur ’s nachts op nationale televisie met miljoenen kijkers? Dat is racisme op nationale televisie. En dat terwijl hij zo zijn best heeft gedaan om zelf een nep afro-look-a-like te dragen.

Duizenden mensen voelen zich gekwetst. Direct na zijn uitspraak barstte het los op sociale media, met onbegrip en woede jegens zijn racistische uitspraak. Men kan niet begrijpen hoe het kan dat een wedstrijd zo respectvol begon met bewust stil staan over racisme, door Pierre van Hooijdonk zo de grond ingetrapt kan worden door een man met Afrikaanse roots Zwarte Piet te noemen. En ik kan dat eigenlijk ook niet begrijpen. Racisme hoort niet thuis in het voetbal, ook niet in de studio van NOS. Hij misbruikt voetbal en de publieke omroep om racisme te uiten. Wetende hoe gevoelig dit onderwerp is maakte hij zijn opmerking bewust en met voorbedachte rade. Dat mag niet ongestraft blijven.

Daarom moet de NOS Pierre van Hooijdonk naar huis sturen, want die toont lak te hebben aan het respect dat de spelers hebben uitgedragen voordat de wedstrijd begon. Per direct en zonder pardon, weg met racisten. Racisme en racisten horen daar niet thuis en Nederland tolereert dat niet. Pierre van Hooijdonk moet een enkeltje naar huis krijgen en niet meer terug komen bij NOS.

Daarnaast moet NOS hem scholing aanbieden over de geschiedenis en een anti-racisme cursus plus een cognitieve gedragstherapie van de GGZ. Pierre van Hooijdonk heeft hulp nodig. NOS moet ingrijpen. Met spoed.

Op de hoogte blijven van meer opinies? Likes ons dan op Facebook.

Yellah, deel a mattie
  • 1
    Delen
Avatar
De oprichter. Kwam als asielzoeker in 1997 naar Nederland en is de multiculturele samenleving. Vindt lezen leuk maar schrijven nog leuker. Begon met Voorbeeld Allochtoon om verandering teweeg te brengen en inspirators een podium te bieden. Auteur van het boek 'Persoonlijk succes is een keuze'. Is van Armeense komaf, Nederlandse nationaliteit en is een oprechte en trotse allochtoon.

175
Reageer

Please Login to comment
96 Comment threads
76 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
130 Comment authors
Verteller van Waarhedenl.j.kattestaartkarremanZwarte MarokaanRoy Recent comment authors
  Subscribe  
Op de hoogte blijven van...
l.j.kattestaart
Guest
l.j.kattestaart

Ik vind het toch wel te gek voor woorden dat mensen uit andere landen,die hier liefdevol opgenomen werden,een toekomst op konden bouwen(wat in hun vaderland niet kon,blijkbaar)dat juist DIE mensen de Nederlanders gaan vertellen dat hun kinderfeestje racistisch is.Word het dan niet eens tijd dat men gaat nadenken,en jezelf afvragen wat je hier doet,in dit racistische land achter die dijken ?Gezeur over Zwarte Piet,nog even en we leveren alles in,inclusief onze eigen cultuur en kinderfeestjes.Zum kotzen.

karreman
Guest
karreman

een reactie van een gefrustreerde man . zijn afkomst heeft er iets mee te maken ??

Zwarte Marokaan
Guest
Zwarte Marokaan

Nederlanders zijn racistisch van aard en thats it , jullie kunnen zeggen wat je wilt argumenteren hoe je wilt. Maar dat laat juist zien hoe racistisch jullie werkelijk zijn.

errie
Guest

Start : in Iran loopt er ook een soortgelijke Piet rond: hij heet Hadji Firoez en is een beschermde traditie volgens de VN. Maar waarom mag Zwarte Piet niet bij de club? Hadji Firoez hoort bij het Perzische feest Noroez. Dat feest wordt gevierd als het Perzische nieuwjaar begint, in maart, als het mooi weer wordt. De traditionele boodschapper Hadji loopt al weken voor het feest met zijn tamboerijn over straat en zingt liedjes om het nieuwe jaar in te luiden. Overeenkomsten Hadji Firoez en Zwarte Piet komen alleen tevoorschijn tijdens de feestdagen. Ze zijn beiden zwart geschminkt, hebben rode… Read more »

wesley
Guest
wesley

Echt joh dat gejank de hele tijd van mensen die zich zo aangesproken voelen met het woord piet. Wat nemen jullie nou de hele tijd een slachtoffer rol op jullie. Weet kunnen in elk onderwerp wel weer iets vinden wat kan worden aangeduid als rasicme. Ik ben zelf totaal geen racist, heb veel Surinaams in de familie. Maar kan echt goed begrijpen dat Nederlanders helemaal schijt ziek worden van dat gejank de hele tijd.

peter jorna
Guest
peter jorna

Ben ik hier bij De Speld?

Ben HGZ
Guest

Ja….(Peter jorna) klopt,….. een aantal mensen hier zoeken een SPELD (kleur is zwart ) in een -:hooyberg:-

Frans
Guest
Frans

Wat ook een interessante invalshoek is: Slavernij was duizenden jaren een volstrekt normaal verschijnsel, echt wereldwijd in zo ongeveer elke cultuur. Ook in Europa zelf: ‘Desondanks waren er tot 1799 nog autochtone Schotse mijnwerkers die als slaaf geboren waren en in de mijnen tewerkgesteld werden’ http://nl.wikipedia.org/wiki/Abolitionisme_(slavernij) Eind 18’e eeuw begonnen clubjes vnml Christelijke types zich daar tegen te verzetten, men vond het bijzonder on-Christelijk, het idee dat je mensen zou kunnen bezitten en verhandelen. Vooral in Engeland, toen de machtigste staat op aarde, werd dit een sterke beweging wat uiteindelijk uitmondde in de Anti Slavery society http://nl.wikipedia.org/wiki/Anti-Slavery_Society O.a. door inspanning… Read more »

KasE
Guest

Ja, interessante invalshoek, maar laten we toch ook vooral niet vergeten dat slavenhandel op de schaal zoals dat gebeurde tussen 1700 en 1800 en de behandeling van die slaven werkelijk beestachtig was… Maar goed dat was sowieso nogal een andere tijd. Wel enorm lang geleden… dat dan weer wel..

Wim
Guest
Wim

Hoi George, Je bent hier pas sinds 1997 blijkbaar en dus kun je niet alles van onze geschiedenis weten. Voor wat meer info over Zwarte Piet: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=658458150852622&set=a.200053193359789.48324.100000653293508&type=1&theater Daarnaast is de slavenhandel al bekend sinds de eerste mens op aarde kwam en is het zeer zeker geen NL probleem. Sterker nog, de Afrikaanse stamhoofden verkochten hun eigen volk en de gevangen genomen mensen aan een ieder die dat wilde. Ook Arabieren hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt en doen dat in sommige islamitische landen nog steeds. Alleen als je echt kennis van zaken hebt, de waarheid spreekt en niet alleen op… Read more »

Ben Hetgoedzat
Guest

Ja ….Zwartepiet discussie……..Veele van onze gekleurde mede Nederlanders met hun roots uit Afrika, al dan niet gehaald door onze Vere grootvaders van Nederland,Spanje ,Portugal,Frankrijk,Engeland, zouden eigenlijk blij moeten zijn dat ze nu deze discussie,s over PIET,hier nu kunnen voeren . Stel dat het nu niet was gebeurd,.dat gezeul met die mensen uit Afrika…,dan was je nu ergens in Afrika waarschijnlijk door Boka Harem koud gemaakt of gevangen genomen ,en had je nooit aan deze discussie kunnen deel nemen . Zo zie je maar ,om met een groot voetballer te citeren …Ieder nadeel heeft zijn voordeel en ieder voordeel weer zijn… Read more »

Octanoz
Guest

Dat heet een grapje. We moeten dat asielzoekers-proces toch eens herzien… Blijkbaar worden je tenen vastgenageld in het vaderland, zo lang zijn ze als je hier vervolgens “ingeburgerd” bent (wat dat ook moge zijn). Woon zelf ook in het buitenland. Krijg je een hoop (meestal onzin) naar je hoofd geslingerd over je afkomst. Moet je mee om kunnen gaan. Moet je om kunnen lachen waar van toepassing. Een beetje lachen om jezelf kan ook geen kwaad. Ben zelf blond met blauwe ogen. De vergelijkingen met ubermensch en het arische ras waar je als beetje multi-culti blanke niet op zit te… Read more »

Pietjebel
Guest
Pietjebel

Hoe komt Pierre eigenlijk aan die bruine tint en dat kroezig haar?
Hij mag zwarte piet wel dankbaar zijn.

Wakend Oog
Guest

1. Slavenhandel begon in Turkije (blanke Christenslaven) en, jawel, op het Afrikaanse continent, als gevolg van stammen oorlogen. Jawel, Nederland heeft er een industrie van gemaakt (shame) maar ga niet verkondigen dat wij er de uitvinders zijn van dit gebeuren. 2. Graag ook ontslag voor iedereen hiet die stereotiep spreekt over “de blanke Nederlander” en zij mening, vooroordelen. Ik ben een mens en geen bedacht beeld. 3. Zwarte piet afschaffen, prima. Maar dan trekken we de lijn wel door. ook geen gay-pride meer (negatief beeld blote homo’s). Geen zomercarnaval meer (Anders denken we nog dat alle donkere vrouwen halfnaakt dor… Read more »

Joan
Guest
Joan

Toch fijn dat mensen hier wel beide kanten mogen belichten zoals het hoort, anders zijn we weer terug bij 40-45 en enge geïsoleerde plekken (ja ook Antillen was dat eerder) waar mensen niet gecontroleerd en gecorrigeerd worden. Vind veel wat hier gezegd wordt best interessant. Een grote plus voor Voorbeeld-allochtoon!

je weet niks
Guest
je weet niks

Het zou andersom geweest moeten zijn dat er een zwarte sinter klaas komt met witte pieten .. kijken of ze dat leuk vinden .. kunt nederlanders durven ten niet toe te geven dat de blanke gemeenschap vroeger fout is gwst .. jullie blanken hadden geluk dat er haast geen kennis van dingen waren in die tijd .. probeer ons nu slaven te maken en kijk wat met jullie viezerikken gebeurt !!

Ben Hetgoedzat
Guest

O, ja, by the way…..Pieere komt uit het Frans en betekent …PIET!! ,piet!!, piet!! Ha,Ha,Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!

Fijne dag nog , ik heb het al…..Ha,ha,haaaaaaaaaaaa!!!!!,

Ben. die het goed zat is.

Valizz
Guest
Valizz

Jullie Zijn Slecht BEzig Met die pieten jullie moeten eens logisch na denken toen wij nog kind waren besefde we niet dat het racistische was we hebben er van genoten van kadootjes op school en thuis nu dat de kleintjes ervan willen genieten willen jullie zeggen het is racistische van je voor ouder bla bla bla slavernij bla bla bla zwarte bla bla bla het is iets wat wij heben mee geleefd laat de andere het ook gewoon mee maken we hebben de mensen uit de slavernij niet gekent maar ik snap wel het punt dat dat niet leuk is… Read more »

willema
Guest
willema

Ppfffff wat een gezeur..
hebben we nou werkelijk niets anders om ons” druk” over te maken ????
Lang leve de social media ..

Frank
Guest

Sjonge jonge … waar mensen zich niet allemaal druk om kunnen maken, waar moet het heen. Doe gewoon ff met zn alle niet zo infantiel met dat gezever over zwarte piet en racisme… Lijkt wel of tegenwoordig alles en iedereen zich aangesproken voelt als er een woord valt… Die recessie in NL valt nog wel mee als iedereen zich zo druk kan maken over zulke dingen .. Dus kap gewoon met zeuren en leef samen in een multiculturele samenlevening waarbij men moet geven en nemen , en niet alles onder een loep nemen om te kijken of er misschien iemand… Read more »

Cabonita
Guest
Cabonita

Ga eens een slaven film kijken misschien dat jullie dan begrijpen Dat het kwetsend is voor donkere mensen. Sinterklaas is een kinderfeest kinderen zijn zich niet bewust van de link tussen piet en de slavernij dus waarom zouden wij niet iets eraan kunnen veranderen zodat een ieder zich prettig voelt.. Ik weet zeker dat de kinderen niet zullen klagen en de nieuwere generaties zullen niet beter weten.. Momenteel maken de volwassen mensen zich drukker over t verdwijnen van de (zwarte) piet en niet de kleintjes.. Dus vraag ik me serieus af wat is jullie probleem dat jullie geen rekening kunnen… Read more »

john
Guest
john

hitler valt niet te vergelijken met een plantage. werden je voorouders dan met tienduizenden tegelijk vermoord en op een grote berg gegooid? mishandelingen kun je niet vergelijken met wat Hitler heeft gedaan. wat ben jij een ziekeling zeg. je hebt vermoedelijk zelf nog nooit een houwer of een schep vastgehad en weet wel alles over slavernij. je weet helaas helemaal niets. je hoort alleen wat je wil horen en reageert het af op het sinterklaas feest. kom jij maar lekker met een gasmasker naar bevrijdingsdag zou ik zeggen. je weet vermoedelijk geeneens wie je voorouders waren. als je ergens niet… Read more »

OMG
Guest

Joan are u serious? Ben je serieus zo onwetend? Dat je zelf al zo een reactie durft te plaats! Je weet niet half hoe veel slaven vermoord, verkracht en verminkt werden! Daarnaast werden ze weken, maanden en jaren lang uitgebuit en vernederd! Het één is niet erger dan de ander. Zowel de slavernij als Hitler was verschrikkelijk. Het enige verschil is dat Hitler veel meer wordt uitgebeeld in de Nederlandse geschiedenis. En als je een beetje opgelet had tijdens de geschiedenisles wist je dat de landen Duitsland en Frankrijk al bestraft zijn!

KasE
Guest

Hoewel de slavenhandel tussen ca. 1600 en 1800 een van de grootste misdaden is die ooit begaan is, is het een beetje idioot om hier nu nog over door te gaan. Wij doen dat niet meer, al generaties niet, zowel de handel als het te werk stellen van slaven. wellicht dat in onze cultuur nog wat dingen (woorden,gebruiken) zitten die uit die tijd stammen, dat is nu eenmaal zo, het heeft in de huidige tijd al lang niet meer die betekenis. Net doen alsof je desondanks daardoor diep gekwetst raakt, ondanks dat het je in het geheel niet persoonlijk aangaat… Read more »

Olisadebe
Guest

Gefeliciteerd, dit is met stip het meest treurige stukje dat ik ooit op het internet heb gelezen. Dit krijgt Nederland terug in ruil voor jarenlange tolerantie en het bieden van onderdak aan asielzoekers. Je zou er zomaar naar een gure rechtse wind van gaan verlangen.

Joan
Guest
Joan

Ik denk dat ik een beetje te snel wilde en nog steeds boos ben op Gario. Omdat het een racistische site was van hem want hij liet wel mensen met een witte W en een rode streep erdoor, zo’n verbodsbord voor blanken, wekenlang er op posten. Maar als je zonder gescheld of gedoe iets over de geschiedenis van het feest zei dus Zwarte Piet is een man met as op zijn hoofd gesmeerd dan werd je er af gegooid. Want hij wilde alleen eenzijdige racistische informatie op zijn site.

Joan
Guest
Joan

En sorry voor dat ene woord. Dat kan weer anders uitgelegd worden dan ik het bedoelde. Als ik nog sorry mag zeggen dan want Gario heeft het me al verboden.

Joan
Guest
Joan

Misschien als Van Hooijdonk nou gelijk de man bij de naam had genoemd die we allemaal kennen en die we een warm hart toedragen: Zwarte Piet, zwart van de as op zijn gezicht om zijn foutjes vergeven te krijgen dan was er ook geen verwarring ontstaan en was er misschien ook minder ophef over geweest. Zwarte Piet een Nederlander die vraagt om vergeving van zijn zonden maar dat niet meer mag doen van Quinsy Gario met een blonde Nederlandse als troostvrouw in zijn kielzog, een rechter in Amsterdam, ik weet nog steeds de naam niet zal ze wel niet willen,… Read more »

pvanlenth
Guest

Ontslag eisen omdat iemand “dat is piet” zegt, dan ben je niet goed snik.

christian
Guest

wat een gezeik over zwarte piet die man heeft in zijn uitspraken een foutje gemaakt kijk over slavernij hoor je ze niet terwijl er nog steeds op de wereld mensen als slaven werken en dat was al eeuwen afgeschaft terwijl er ook mensen worden en voor al kleine kinderen die door geen toekomst en waar ouwe hoeren wij alleen over ? over zwarte piet ,,zwarte piet is traditie en die vermaakt kinderen in december laten we eens een einde maken aan de slavernij

HarryB
Guest
HarryB

Die arme Pierre toch. Ook al een racist. Laat ik beginnen om te zeggen dat Piet niet racistisch is. Hij is slim, grappig (in ieder geval een stuk grappiger dan de Sint) en is de smaakmaker van het feestje. Hoeveel mensen in Nederland vinden Sinterklaas een racistisch feestje? 50, 100 of misschien zelfs wel 200? Ik durf er een krat bier op te zetten dat deze mensen allemaal van dezelfde soort zijn en daar bedoel ik mee, dat het mensen zijn die Nederland eigenlijk best wel kut vinden. Mensen die onze samenleving verachten en ook alles aan zullen pakken om… Read more »

Paultje
Guest
Paultje

Mijn schoonvader heet Piet. Moet hij zich nu aangesproken voelen nu mensen zich over de kop vechten over het wel of niet toestaan van de naam Piet, en of dit nu wel of niet racistisch is? Kom op jongens, waar zijn we mee bezig?! We voelen ons constant in de kuif gepikt of in het kruis getast, maar ik denk dat het meer gaat om serieus genomen worden. Laten we het dáár over hebben, en niet over een naam of een kleur.

Mark
Guest

“Het kan zijn dat het jullie individueel niks doet en dat jullie een heel ander beeld hebben over zwarte Piet en dat jullie totaal niet racistisch zijn. Maar gezien de Nederlandse geschiedenis zouden jullie toch ergens wel moeten begrijpen dat dit in de ogen van mensen met Afrikaanse roots heel erg kan zijn.” . Ah. Maar hier sla je de spijker op de kop.. Het gaat dus over beeldvorming. En dat dat dus persoonlijk is.. Zeg je zelf hier Arra. . Nou dan is het toch opgelost. Mensen die Zwarte Piet niet kunnen verdragen moeten geen Sinterklaas vieren. Komt dat… Read more »

Jean Averege
Guest

Als de allochtoon George Arakel niet met onze tradities om kan gaan lijkt mij het beste dat George Arakel terug gaat naar daar waar die vandaan komt.

iris
Guest
iris

En stel dat alle pieten niet meer zwart zouden zijn, dan krijgen we zeker weer gezeik van al die zeurpieten zoals die Shepherd dat er gediscrimineerd wordt, want huilie huilie , er zijn geen zwart gekleurde pieten 🙂 Wedden dat het dan ook niet goed is ! Stelletje droeftoeters met voorop de schrijver van bovenstaande zielige klaagzang

Carel
Guest
Carel

Dat gelazer over Zwarte Piet (lang leve Zwarte Piet!) zegt meer over die malloten die het op dingen betrekken waar Zwarte Piet niks mee van doen heeft. In plaats van hallo of goedemorgen zeg ik vanaf nu ‘lang leve Zwarte Piet’ en daarmee basta, ozo!

Joan
Guest
Joan

okee, hier moest ik wel om lachen, k hou het nog wel ff vol hier.

luna
Guest
luna

Hebben jullie met z’n allen niets beters te doen????

Scherpte
Guest

Zolang er onderscheid wordt gemaakt op ras is er rascisme. En wat ik sinds de zwarte piet discussie meerendeels voorbij zie komen is VERDELING,rassenscheiding,jullie/wij door deze anti pieten. Paar voorbeelden:
Van hooydonk …blabla…zijn eigen mensen belachelijk mensen (hoezo eigen?)
De blanke medemens is dit en dat…(rascistisch..)
Wij vs hun…
Nederlanders doen…dit dat (sinds wanneer ben je zelf geen nederlander?)
Bruine mens is schijnbaar een groep?
Haatzaaierij!!! Jullie zijn gevaarlijk bezig. Bravo

KasE
Guest

Rascisme? Hij maakt een misplaatste grap, getriggert door het gejammer over zwarte piet door mensen als de auteur van dit stuk. Er wordt een hoop onzin geroepen over zwarte piet. De figuur zwarte piet is absoluut niet racistisch, maar een in 1850 naar de werkelijkheid van dat moment bedacht figuur. (Sinterklaas verplaatst zich met een stoomboot en een paard. ) Als zwarte piet een slaaf zou zijn is dat historisch gezien mogelijk, want op dat moment was slavernij nog niet overal afgeschaft. Dat maakt zwarte piet niet racistisch, maar hooguit kwetsend door de confrontatie met die ondertussen al vrij oude… Read more »

Sebas
Guest

Die ontzettend geforceerde en kansloze speech tegen racisme maakte de avond al geslaagd? Als er iets is wat niet bij het voetbal thuis hoort is het die speech wel. En laten we vooral geen grappen meer maken zoals van hooijdonk deed, straks is iemand nog beledigd. Ga weg vent.

theo van vlokhoven
Guest
theo van vlokhoven

pierre mag van mij blijven, iedereen maakt toch wel een grap
flauwekul

Guy
Guest
Guy

Ik wilde eigenlijk niet eens reageren maar de diverse reacties hier vragen om een wederwoord. Ten eerste moet men zich niet verschuilen achter het feit dat Sinterklaas een kinderfeest is. Het zijn toch echt volwassenen die het feest voor kinderen mogelijk maken, chocoladeletters kopen, surpises maken en zelfs hele winkels versieren. Als Sint een kinderfeest is, wil ik graag een volwassenfeest meemaken. En wat Zwarte Piet betreft; Als de geschiedenisboeken ons iets zouden leren over het slavernijverleden dan zou men weten dat het karikatuur van Zwarte Piet wel degelijk is gebaseerd op ons koloniale verleden. Piet is echter inmiddels zo… Read more »

Joan
Guest
Joan

Het zwart maken van het gezicht staat voor boetedoen en heeft niets met racisme te maken. Het is geen slaaf maar een Nederlander of zo je wilt Antilliaan die boete doet voor zijn zonden. Waarom is het op de Antillen soms wit, ik denk omdat as op een donkere huidskleur lichter wordt en op een lichte donkerder. Wanneer u ooit een echt Sinterklaasgedicht heeft geschreven zou u dat moeten weten en die surprises met stroop waar slaat dat op juist je moet moeite doen om je foutjes vergeven te krijgen. En ik wil nog wel een filmpje maken over dat… Read more »

Joan
Guest
Joan

En inderdaad zijn er ook heel veel autochtone Nederlanders zoals die rechter die zogenaamd sociaal gewenst gedrag willen vertonen en andere mensen zielig willen vinden, dat klopt. Op facebook staat een pagina en die vrouw is zo zogenaamd sociaal gewenst bezig over de roetpiet dat ze een link naar een pagina plaatst over van Hooijdonk met een puntmuts op de pagina en dat moet dan een sociale pagina zijn om Piet roetvegen te geven en ze linkt door naar een haat racistische pagina…………zo erg zijn sommige autochtone Nederlanders bezig om te proberen sociaal gewenst gedrag te vertonen ipv hun tradities,… Read more »

Pieter Helenius
Guest
Pieter Helenius

Zo te zien hebben we er een nieuwe Rabbae erbij. Heel open onthaald worden door de Nederlanders om vervolgens diezelfde Nederlanders op alle mogelijke manieren te beschimpen. Vuilnisman mag deze zak ook mee?

Kobus
Guest
Kobus

Dus als ik het goed begrijp is een blanke baas (chef, werkgever etc) en een zwarte knecht (werknemer, medewerker etc) rascisme? Dit betekend dat alle blanken eigenlijk als chef ontslag moeten krijgen. Meneer Arakel is dus een rascist pur sang! De blanke moet vanwege iets wat honderd jaar geleden normaal was nu boeten. Deze meneer vergeet even dat slavenhandel een Afrikaanse hobby was met wat Arabische meesters. De blanken verzorgden hoofdzakelijk het transport. Maar ja, in Afrika is geen geld te halen. Arabieren zullen nooit smartengeld betalen, dussssss ja hoor de west Europese landen een schuldgevoel aan praten en dan…… Read more »

viertsintniet
Guest

Er is een verschil tussen kwetsend en racistisch. Zwarte piet is ontstaan uit racisme. Sinterklaas had nooit een hulp totdat in 1850 Jan Schenkman bedacht dat ie wel een hulpje kon gebruiken. En deze Jan bedacht dat hulpjes nou eenmaal zwart waren. Vervolgens is zijn uiterlijk (kroeshaar, rode lippen, gouden oorringen) bedacht. Dit uiterlijk is een karikatuur van zwarte mensen. In der loop der tijd is piet uitgegroeid tot de grappige kindervriend die er zo uitziet omdat hij door de schoorsteen kruipt. Maar het karikaturale uiterlijk van een neger is blijven bestaan. Dus ook al is piet nu niet bedoeld… Read more »

Joan
Guest
Joan

Je bent heel stellig. Maar kijk hier es naar http://youtu.be/Zq8nhL4gfyg Er heeft niet zomaar een mannetje iets bedacht en in een boekje gezet. Het feest was er veel en veel langer. Het is een in oorsprong christelijk katholiek feest en de bijbel bestaat toch echt al langer dan 1850. En b.v. toen Mandela dood ging stonden er donkere vrouwen met witte gezichten in de krant, ook een teken van boetedoening, vergeving vragen, etc. In Groningen stond iets dat hij wit was afgebeeld, maar dat was een mombakkes oftewel een masker, kan ook een teken van schaamte zijn. In ieder geval… Read more »

Cas
Guest
Cas

Overgevoelige reactie, die mijns inziens kan duiden op een pijnlijke (persoonlijke) geschiedenis, en of sensatiezucht. Misschien is racisme, nationalisme en andere vormen van bigotterie NIET het hoofd probleem, maar ligt het probleem bv dichterbij uitbuiting, dictatuur? WBT de zogenaamde racistische opmerking van Pierre v Hooidonk, denk je nu echt dat hij nooit is gediscrimineerd, of dat hij in het geheim lid is van een racistische groep? – Heeft U geen vertrouwen in zijn karakter? Ik denk dat je Pierre’s opmerking verkeert hebt opgevat. (Waarom interpreteer je Piere’s opmerking zo als je hebt gedaan?) Mijns inziens ageert Pierre (Piet – NL)… Read more »

Des
Guest
Des

Dat mensen al zo’n heisa maken over een kinderfeestje geeft toch wel aan dat we blijkbaar te weinig echte problemen hebben in dit land……
Zou leuk zijn als mensen niet overal een punt van probeerden te maken; maar eens wat meer ‘leven en laten leven’.
De wereld is niet perfect, niet eerlijk, ja, racisme en idioterie genoeg. Het bestrijden van zwarte Piet vind ik net zo erg als dat men geen ‘allochtoon’ meer mag zeggen omdat dat woord een negatieve bijklank heeft….
Het is symptoombestrijding; en hoe harder je daar over zeurt des te harder de tegenreacties; des te groter het gezeur.

Jan Janssen
Guest
Jan Janssen

Er is een dieper liggend probleem achter de Zwarte Piet discussie. En dat is dat we in een milticulti samenleving worden geperst waarvoor te weinig draagvlak onder de bevolking blijkt te zijn. Onder “de bevolking” versta ik zowel de autochtone als de autochtone bevolking. Wij hebben geweigerd grenzen te stellen aan wat we wel en niet tolereren in Nederland. Dat deden we omdat we vonden dat we onbegrensd tolerant en sociaal moesten zijn. Ook waren we van mening dat andere culturen een verrijking van onze eigen cultuur zouden vormen. Mensen die uit een dictatoriale omgeving kwamen, werden in Nederland van… Read more »

Joan
Guest
Joan

Eerlijk. Eigenlijk hou ik het al niet meer vol. Het is mij hier al te vol. En dan zal er wel weer iemand roepen ga dan weg. Maar ik hou van Nederland en de mooie gebruiken en de taal en alles en natuurlijk woont hier iedereen waar ik van hou. Jammer dat we dat niet over kunnen brengen dat het hele mooie gebruiken zijn zoals Zwarte Piet over vergeving gaat. Ja, het is me te vol en ik durf het wel te zeggen want dat blijkt ook gewoon uit de discussie hier dat dat gewoon zo is. Iedereen hier heeft… Read more »

Sander is 't niet met George eens...
Guest
Sander is 't niet met George eens...

Uiteraard mag de heer Arakel – als voorbeeldallochtoon, of in welke hoedanigheid ook – zijn gevoelens uiten, dat staat hem in Nederland – gelukkig – vrij. Maar ik, als kleurling én Nederlander, ben het pertinent met hem oneens (ook mij staat dat hier vrij, nietwaar?) Ten eerste mist Arakel volledig de – niet al te puntig verwoorde, maar toch duidelijke – ironie van Van Hooijdonk: dit was een grapje, verwijzend naar de gek genoeg deze zomer (sic) actuele Zwarte Piet-discussie, niet zozeer naar het vermeende ras van die man in het stadion (en ja, die meneer is donker, feit) .… Read more »

ValeNova
Guest

Heel eerlijk gezegd vind ik dat er tegenwoordig wel heel snel ‘racisme’ wordt geroepen. Ik kan me ergens best voorstellen dat negroïde mensen zich storen aan de kleding van Zwarte Piet. Ik heb namelijk wel een beetje hetzelfde met Sinterklaas. Want beide figuren zijn natuurlijk een overblijfsel van het verleden en derhalve zo gekleed. Dus ja, misschien moeten we wel een beetje moderniseren. Zwarte Piet wordt altijd bezongen als zijnde de knecht van Sinterklaas. Ja, als je heel erg gekronkeld gaat denken, kun je dit als slaaf opvatten. Maar veel aannemelijker is dat met knecht hier wordt bedoeld dat Zwarte… Read more »

Joan
Guest
Joan

Staat inderdaad een pagina op facebook over Pierre met een puntmuts erbij…..dus tja, ach misschien zitten we toch wel allemaal op een kluitje en wordt het hier te druk. Ik begrijp het ook niet zo goed, in Nederland is geen plek waar je de snelweg niet hoort, in Nieuw-Zeeland/Canada zie je de eerste buren na 100km. Ik weet dat er horden vluchtelingen in het ziekenhuis komen op het ogenblik. Hebben we genoeg geld om ze een goede inburgering te geven. Ik denk het niet. Wanneer men hier al niet begrijpt dat Sinterklaas een christelijk feest is over vergeven en Zwarte… Read more »

Bas
Guest
Bas

Als zelfs iemand als Pierre van Hooijendonk wordt aangesproken als racistisch dan is de tijd van gele revolutie aangebroken. De gele revolutie in deze houd in dat alles waar over gezeikt kan worden, vol met onder gezeken zal worden. Moge al deze haters op internet een plezierloos en ongemakkelijk leven leiden vol ongenoegen en afkeer. Arme Pierre, iedereen thuis had ook wel door dat Pierre met zijn prachtige afro de naam Voetbal Piet 100 maal meer eigen eigen is. Pierre mag dat soort dingen roepen al omsingelen de verenigde Nazi’s ons kikkerlandje. Als je beledigd bent door Pierre bel je… Read more »

uhhh..
Guest

Pierre is toch ook zwart… als het nu een blanke was geweest had het racisme geweest natuurlijk… anyway… van een beetje zelf humor moet je wel kunnen houden lijkt me….

harry flip
Guest
harry flip

Racisme is het anders behandelen van mensen alleen maar omdat ze anders zijn dan de rest. Om mensen anders (slechter) te behandelen, vanwege hun ras en huidskleur. Iemand beoordelen op geloof, een idee of een overtuiging is niet racisme, maar kan discriminatie zijn