Tijdens de Black Live Matters demonstratie  in Amsterdam zei Akwasi dat hij Zwarte Piet in het gezicht zal trappen. Een groep mensen heeft aangifte gedaan tegen Akwasi om die uitspraak. Nu is het OM een onderzoek gestart om te kijken of hij vervolgd moet worden om die uitspraak. Men mist hier de essentie van het punt dat Akwasi wilde maken. Ook is Akwasi niet de enige met dit gevoel.

Laten we voorop stellen dat de uitspraak in die bewoordingen niet handig was voor de gemiddelde mens. Een ongelukkige woordkeuze in een vlaag van emotie die wellicht alleen een woordkunstenaar correct kan plaatsen. Echter moeten we een uitspraak niet los als uitspraak bekijken maar het op individueel niveau bekijken en context gerelateerd.

Individueel niveau
Laten we beginnen op individueel niveau. Dat betekent dat we moeten kijken wie de uitspraak heeft gedaan. Wie is Akwasi en waarom stond hij daar een toespraak te houden? Heeft Akwasi een verleden als agressor? Voor zover ik kan nagaan heeft Akwasi geen geschiedenis als agressor. Hij is juist voor verbinden in de samenleving en vertegenwoordigd een grote groep mensen. Zijn uitspraak is dus niet te leiden naar fysieke acties in het verleden. Het is dus onwaarschijnlijk dat Akwasi nu ineens allerlei mensen in elkaar schopt. Puur logisch verstand op basis van feiten.

Los daarvan is Akwasi een woordkunstenaar. Één van de belangrijkste punten van een woordkunstenaar is dat hij gevoel en gedachtes om kan zetten in woorden en deze tot verbeelding kan brengen. Er is dan altijd een groep mensen die zich erin herkent en een groep mensen die zich er niet in herkent. Van de tweede groep zijn er mensen die het wel begrijpen, anderen totaal niet. En als we onbevooroordeeld en neutraal kijken naar wat er toen is gebeurd en gezegd, dan kunnen we concluderen dat Akwasi het gelukt is om zijn talent tot uitvoering te brengen. Hij verwoordde een gevoel en een gedachte van zichzelf, en van vele anderen, en hij heeft het tot verbeelding gebracht met woorden. Missie geslaagd. Ik begrijp niet zo goed wat hieraan strafbaar is aangezien het zijn beroep is. Net als vele woordkunstenaars, rappers, cabaretiers, en andere artiesten die dingen uiten die normaal niet geuit zouden woorden. 

Context 
Ook belangrijk is om te kijken in welke context dit plaats vond. Akwasi heeft al meerdere keren aangegeven dat hij emotioneel lijdt onder aanwezig racisme in Nederland én Zwarte Piet. Hij niet als enige, een grote groep mensen lijdt emotioneel hieronder. Ook heeft Akwasi onlangs aangegeven, net als velen anderen, dat deze discussie al decennia wordt gevoerd en dat hij moe is geworden van het praten en verdedigen. De maat is vol. De emmer is heel duidelijk vol gelopen en de kraan staat nog aan. Niet alleen voor Akwasi. De uitspraak die hij deed en de applaus die hij ervoor kreeg illustreert dit heel duidelijk.

Meer mensen willen het
Zoals ik al meerdere keren heb gezegd in dit stuk, Akwasi is niet de enige. Zwarte Piet op zijn bek trappen, Sinterklaas zijn boot laten zinken en dat soort uitspraken zijn veel gebruikte uitspraken binnen de groep om hun gevoel te uiten. Zelfs ik heb een parodie bedacht lang geleden met de tekst “Zwarte Piet, wiede wiede wiet, ik maak je kapot want ik mag je niet”. Heb ik het ooit in de praktijk gedaan? Nee. Toch is dat mijn liedje elk jaar. 

Dus in plaats van onze tijd te verdoen om Akwasi te onderzoeken en te vervolgen zou Nederland er is slimmer aan doen om eens goed naar de kern van de uitspraak te kijken. De kern van deze uitspraak is dat mensen het zat zijn om telkens met racisme te maken te hebben, om elk jaar voor Zwarte Piet uitgemaakt te worden, ze zijn het zat om met Sinterklaas met hele gezinnen bewust thuis te blijven met de gordijnen dicht en tv uit. Ze zijn het zat om telkens maar weer uit te moeten leggen dat Zwarte Piet emotioneel mensen schaad. Zelfs kinderen. Dat wordt al zo lang aangekaart en aan deze woorden wordt geen gehoor gegeven. Geef eerst hier gehoor aan in plaats van de laatste uitspraak van Akwasi, want als dat gebeurd zullen uitspraken als die van Akwasi ook niet meer gemaakt worden. Want die uitspraak was geen oorzaak van iets maar het gevolg van niet gehoord worden, het gevolg van te hoog opgelopen emoties. Dat was de essentie van wat Akwasi zei, geef daar eens een vervolg aan OM en Nederlandse overheid.  


Volg ons:

 

Yellah, deel a mattie
De oprichter. Kwam als asielzoeker in 1997 naar Nederland en is de multiculturele samenleving. Vindt lezen leuk maar schrijven nog leuker. Begon met Voorbeeld Allochtoon om verandering teweeg te brengen en inspirators een podium te bieden. Auteur van het boek 'Persoonlijk succes is een keuze'. Is van Armeense komaf, Nederlandse nationaliteit en is een oprechte en trotse allochtoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here