Of ik Nederlander ben? Nee. Of ik dat wil zijn? Ook niet. Heb ik een Nederlands paspoort? Ja. Heb je nu de neiging om met “Ja maar…..’’ te reageren? Niet doen. Wacht. Lees eerst even mijn stuk.

Al jaren ben ik verwikkeld in de eindeloze “Maar je bent toch Nederlander” discussie. Waarop ik altijd met “Nee” antwoord en dan wordt er verontwaardigd gereageerd. Daarom een column om eens duidelijk en breed uit te leggen dat ik geen Nederlander ben of hoef te zijn. Ik zal vijf van de vele dingen opnoemen en toelichten. Daarna zal ik afsluiten met wat meer uitleg.

Volkslied
De tekst van het Nederlandse volkslied is “…ben ik van Duitse bloed…” en “de koning van Spanje zal ik eren…”. Zelf zal ik de koning van Spanje nooit eren, omdat mijn geschiedenis er niets mee te maken heeft. Ook ben ik niet van Duitse bloed. “De Nederlander” wel. Ik zal dan ook nooit het Nederlandse volkslied uit volle borst zingen.

Slavernij
Als de tijd komt dat Europa/Nederland excuses moet maken aan het continent Afrika voor het slavernijverleden, dan ben ik niet inbegrepen. Want mijn voorouders hadden er niets mee te maken. Ik zal ze enkel bedanken voor het vergaren van de rijkdom waar ik nu in leef in Nederland, ze mijn begrip tonen voor wat ze is aangedaan en mijn steun betuigen.

Koffie
Een kopje koffie aan je bezoek serveren tussen de tijd dat ze bij je thuis aankomen en weer weggaan is voor mij ongekend. Koffie serveren wij tussen de tijd dat ze aankomen en wij een vijf gangen maaltijd serveren.

24 april
Dat is een pijnlijke dag voor mij. Een dag van rouw. Herdenking. Stilte. Voor de gemiddelde Nederlander is dit een gewone dag, terwijl ik een kaarsje aansteek om het leed dat mijn voorouders is aangedaan, te herdenken.

Taal
Met mijn moeder spreek ik Armeens. Ook mijn dochtertje krijgt de Armeense taal mee en groeit ze drietalig op. Nederlands, Armeens en Surinaams. Zelf denk ik de helft van de tijd in het Armeens. Elke gelegenheid die ik heb om Armeens te spreken, benut ik. Dat voelt fijn, natuurlijk en vertrouwd voor mij.

Al deze dingen maken dat ik geen Nederlander ben.

En verder….
“Maar George, je woont toch in Nederland? En je hebt toch een Nederlands paspoort?” is een tegenreactie die ik vaak krijg. En dat klopt. Ik woon in Nederland en heb een Nederlands paspoort. Helemaal waar. Echter zie ik “Nederlander” als afkomst. Het land waarin ik leef en het paspoort dat ik heb, bepalen niet wie ik ben. Mijn geschiedenis, mijn genen, mijn bloed en mijn cultuur bepalen wie ik ben. Mijn ouders, voorouders en de generaties ervoor bepalen wie ik ben. Een paspoort kun je vervangen, je genen, je bloed en je geschiedenis niet. Je woonplaats kun je verruilen, je ouders, bloed en voorouders niet.

Het feit dat ik in Nederland woon en een Nederlands paspoort heb, maakt me een Nederlands burger. Ik heb een burgerschap. Eentje waar ik trots op ben en die ik respecteer. Ik heb de rechten en de plichten als ieder ander in dit land. Ik zal eraan voldoen. Ik zal mijn steentje bijdragen, een zo goed mogelijk burger van dit land zijn, maar ik zal altijd trouw blijven aan mijn afkomst. Aan mijn niet-Nederlander zijn en aan mijn Nederlands burger zijn. En het is tijd dat Nederland eens accepteert en omarmt dat Nederland niet alleen uit Nederlanders bestaat en dat die ook net zo goed Nederlandse burgers zijn.

Dus ik hoef geen Nederlander te zijn. Ik heb mezelf geaccepteerd. Nu wordt het tijd dat Nederland mij accepteert.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

1 REACTIE

  1. George, ik ben een fan van je en lees altijd met plezier wat je publiceert en watje gastbloggers publiceren. Echter, in deze post zat iets wat mij doet reageren. De slavernij is vandaag helemaal hot om wat van te vinden. Ondanks dat het een vreselijke bladzijde in de geschiedenis is, wil ik toch nuanceren. Het is namelijk niet de slavernij op zich die rijkdom bracht naar West Europa, het was de spirit van het volk. Helaas is slavernij 1 van de vele middelen geweest, maar het verkrijgen van rijkdom is niet moeilijk, het behouden wel en het allermoeilijkste is wel het benutten van die rijkdom. Kijk naar ontwikkelingslanden. Honderden miljarden zijn erheen gegaan (rijkdom krijgen is makkelijk) vervolgens was er corruptie (rijkdom behouden is moeilijk) en na decennia van steun en meer geld is de status van de ontwikkelingslanden nog steeds hetzelfde. Kijk naar Rwanda, daar komen vrijwel alle grondstoffen van de mobiele telefoons vandaan. Is het dan ook de schuld van de slavernij dat dat land nog steeds arm is ? Nee. Het is het gebrek aan handelsgeest, het gebrek aan toekomstvisie (ze leven in het nu, iets wat wij westerlingen moeten doen van coaches) het gebrek aan doorpakken. Rwanda zit vol met intelligente mensen, ondernemers, mensen die willen en toch gebeurd het niet.

    Verder: het Wilhelmus is een geuzenlied. Iets wat Nederlanders niet eens begrijpen. Het is dus eigenlijk een grap, een parodie. Wij zijn niet van Duits bloed. Duitschen bloed was een grap om eigenlijk te zingen dat de Nederlanders tegen de spaanse overheersing waren. Ja, spaanse overheersing. En wij eisen ook geen excuses van de spanjaarden. Het is een lied van rebellie tegen de gevestigde orde. Het is in de vergetelheid geraakt en kwam pas weer op in de tweede wereldoorlog. Toen was er Duitse overheersing. Ja, Duitse overheersing. Miljoenen Nederlanders afgevoerd en vermoord. En wij eisen geen excuses van de Duitsers. Het volkslied is toen weer opgekomen als protestlied tegen de overheersing. We hebben onze schouders eronder gezet en nadat ons land was uitgehongerd, geplunderd, uitgemoord en kapot gebombardeerd hebben we met zijn allen het land weer opgebouwd tot wat het nu is. De rijkdom is dus niet van de slavernij. De rijkdom is van na de 2e wereldoorlog en zelf opgebouwd door samenwerken, keihard werken, kansen zien en benutten.
    En oh ja, tussendoor braken de dijken in de jaren 50 nog even waardoor het halve land onder water stond en we de dan opgebouwde rijkdom weer kwijt waren. En weer gingen we elkaar helpen en weer bouwden we het land op en weer kwamen we sterker terug en rijker. Hebben we rijkdom vergaard door slavernij ? Jazeker, het was een middel om veel geld te verdienen. Is het vreselijk en moeten we ons schamen, zeker, het is een misdaad tegen de mensheid. Maar de verantwoordelijken zijn er niet meer, er kan niemand verantwoording voor afleggen en slavernij was slechts een middel om te handelen zoals specerijen en thee dat waren. De werkelijke rijkdom van Nederland is hier pas sinds de industriële revolutie van de jaren 60 en te danken aan het doorzettingsvermogen en de spirit van het volk. Daar hoort een geuzenlied bij waarin we een dikke middelvinger opsteken naar overheersing.

    Zo, dat moest er even uit. Even voor het begrip: ik wil de slavernij geenszins goed praten, afzwakken, of ontkennen. Maar alleen iets verduidelijken dat alles wat dat opgeleverd heeft al lang kwijt geraakt was.

    Verder is wat mij betreft iedereen welkom en hoef je niet te kiezen. Je bent je DNA en wat je je voelt. Ik ben geboren Nederlander uit generaties Nederlanders maar voel me toch geen Nederlander. Het is maar een naam. Wel voel ik grote verbondenheid bij de spirit, het samen aanpakken, het elkaar helpen. Dat is nu voorbij en daarom voel ik me elke dag minder Nederlander.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in