5 redenen waarom ik geen Nederlander ben

1
Volg George

George Arakel

Hoofdredacteur at Voorbeeld Allochtoon
De oprichter. Kwam als asielzoeker in 1997 naar Nederland en is de multiculturele samenleving. Vindt lezen leuk maar schrijven nog leuker. Begon met Voorbeeld Allochtoon om verandering teweeg te brengen en inspirators een podium te bieden. Auteur van het boek 'Persoonlijk succes is een keuze'. Is van Armeense komaf, Nederlandse nationaliteit en is een oprechte en trotse allochtoon.
Avatar
Volg George

Of ik Nederlander ben? Nee. Of ik dat wil zijn? Ook niet. Heb ik een Nederlands paspoort? Ja. Heb je nu de neiging om met “Ja maar…..’’ te reageren? Niet doen. Wacht. Lees eerst even mijn stuk.

Al jaren ben ik verwikkeld in de eindeloze “Maar je bent toch Nederlander” discussie. Waarop ik altijd met “Nee” antwoord en dan wordt er verontwaardigd gereageerd. Daarom een column om eens duidelijk en breed uit te leggen dat ik geen Nederlander ben of hoef te zijn. Ik zal vijf van de vele dingen opnoemen en toelichten. Daarna zal ik afsluiten met wat meer uitleg.

Volkslied
De tekst van het Nederlandse volkslied is “…ben ik van Duitse bloed…” en “de koning van Spanje zal ik eren…”. Zelf zal ik de koning van Spanje nooit eren, omdat mijn geschiedenis er niets mee te maken heeft. Ook ben ik niet van Duitse bloed. “De Nederlander” wel. Ik zal dan ook nooit het Nederlandse volkslied uit volle borst zingen.

Slavernij
Als de tijd komt dat Europa/Nederland excuses moet maken aan het continent Afrika voor het slavernijverleden, dan ben ik niet inbegrepen. Want mijn voorouders hadden er niets mee te maken. Ik zal ze enkel bedanken voor het vergaren van de rijkdom waar ik nu in leef in Nederland, ze mijn begrip tonen voor wat ze is aangedaan en mijn steun betuigen.

Koffie
Een kopje koffie aan je bezoek serveren tussen de tijd dat ze bij je thuis aankomen en weer weggaan is voor mij ongekend. Koffie serveren wij tussen de tijd dat ze aankomen en wij een vijf gangen maaltijd serveren.

24 april
Dat is een pijnlijke dag voor mij. Een dag van rouw. Herdenking. Stilte. Voor de gemiddelde Nederlander is dit een gewone dag, terwijl ik een kaarsje aansteek om het leed dat mijn voorouders is aangedaan, te herdenken.

Taal
Met mijn moeder spreek ik Armeens. Ook mijn dochtertje krijgt de Armeense taal mee en groeit ze drietalig op. Nederlands, Armeens en Surinaams. Zelf denk ik de helft van de tijd in het Armeens. Elke gelegenheid die ik heb om Armeens te spreken, benut ik. Dat voelt fijn, natuurlijk en vertrouwd voor mij.

Al deze dingen maken dat ik geen Nederlander ben.

En verder….
“Maar George, je woont toch in Nederland? En je hebt toch een Nederlands paspoort?” is een tegenreactie die ik vaak krijg. En dat klopt. Ik woon in Nederland en heb een Nederlands paspoort. Helemaal waar. Echter zie ik “Nederlander” als afkomst. Het land waarin ik leef en het paspoort dat ik heb, bepalen niet wie ik ben. Mijn geschiedenis, mijn genen, mijn bloed en mijn cultuur bepalen wie ik ben. Mijn ouders, voorouders en de generaties ervoor bepalen wie ik ben. Een paspoort kun je vervangen, je genen, je bloed en je geschiedenis niet. Je woonplaats kun je verruilen, je ouders, bloed en voorouders niet.

Het feit dat ik in Nederland woon en een Nederlands paspoort heb, maakt me een Nederlands burger. Ik heb een burgerschap. Eentje waar ik trots op ben en die ik respecteer. Ik heb de rechten en de plichten als ieder ander in dit land. Ik zal eraan voldoen. Ik zal mijn steentje bijdragen, een zo goed mogelijk burger van dit land zijn, maar ik zal altijd trouw blijven aan mijn afkomst. Aan mijn niet-Nederlander zijn en aan mijn Nederlands burger zijn. En het is tijd dat Nederland eens accepteert en omarmt dat Nederland niet alleen uit Nederlanders bestaat en dat die ook net zo goed Nederlandse burgers zijn.

Dus ik hoef geen Nederlander te zijn. Ik heb mezelf geaccepteerd. Nu wordt het tijd dat Nederland mij accepteert.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
  • 129
    Gedeeld
Avatar
De oprichter. Kwam als asielzoeker in 1997 naar Nederland en is de multiculturele samenleving. Vindt lezen leuk maar schrijven nog leuker. Begon met Voorbeeld Allochtoon om verandering teweeg te brengen en inspirators een podium te bieden. Auteur van het boek 'Persoonlijk succes is een keuze'. Is van Armeense komaf, Nederlandse nationaliteit en is een oprechte en trotse allochtoon.

1
Reageer

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
martin Recent comment authors
  Subscribe  
Op de hoogte blijven van...
martin
Member
martin

George, ik ben een fan van je en lees altijd met plezier wat je publiceert en watje gastbloggers publiceren. Echter, in deze post zat iets wat mij doet reageren. De slavernij is vandaag helemaal hot om wat van te vinden. Ondanks dat het een vreselijke bladzijde in de geschiedenis is, wil ik toch nuanceren. Het is namelijk niet de slavernij op zich die rijkdom bracht naar West Europa, het was de spirit van het volk. Helaas is slavernij 1 van de vele middelen geweest, maar het verkrijgen van rijkdom is niet moeilijk, het behouden wel en het allermoeilijkste is wel… Read more »