Leren en lesgeven stopt niet buiten het schoolgebouw. Studenten hebben docenten nodig en docenten hebben studenten nodig. Wij hebben elkaar nodig. 

Afgelopen week werd de Nationale Onderwijsweek gevierd waarin docenten tijdens de “Dag van de Leraar,” in het zonnetje werden gezet. Ook de landelijke staking door docenten van het basisonderwijs was velen niet onopgemerkt gebleven.

Tijdens de onderwijsweek genoot ik van een interessante documentaire op NPO genaamd “Goed terechtgekomen in de Schilderswijk”. Ik zag hoe mooi docent Eric en zijn oud-leerlingen terug keken naar de schooltijd 20 jaar geleden. Hoe zij destijds in het leven stonden, waar zij anno 2017 terecht zijn gekomen en hoe zij nu naar de wereld kijken. Met name de echtheid en positiviteit van deze documentaire vond ik prachtig.

Ook al is de Schilderswijk niet vergelijkbaar met de wijk in Limburg waar ik in opgegroeid ben, herkende ik wel mezelf in het verhaal van de dames. Met name het gevoel van prettig en vredig opgroeien in een groeiende samenleving en ditzelfde gunnen aan de volgende generatie. Maar ook het met angst kijken naar de toekomst, gezien de individualisatie van de samenleving en de sombere ontwikkelingen in de maatschappij, media en politiek. Op de media en de politiek hebben wij in mindere mate invloed, maar wij de “stilzwijgende massa” waar de kracht van dit land ligt, heeft een grote invloed op de maatschappij.

Wij hebben allemaal in een klas gezeten en zijn bewust of onbewust een docent voor een ander. Volgens docent Eric hadden zijn studenten hem nodig, maar had hij ook zijn studenten nodig. Wij hebben elkaar nodig. Het aanwezig zijn in de klas, het halen van een 8, het uit de klas zetten van een student, het afkijken tijdens een toets, is allemaal leuk soms zelfs belangrijk, maar uiteindelijk bijzaak. Uiteindelijk draait het om de omgang met elkaar, de levenslessen die je na een jaar lesgeven of krijgen meeneemt in je verdere groei in deze maatschappij. Voor ons allemaal is het van belang mensen om ons heen te hebben die in je geloven en je inspireren.

Leren en lesgeven stopt niet buiten het schoolgebouw. Vaak wordt dit door alle drukte van deze tijd vergeten. De vorming van de volgende generatie start in het onderwijs met docenten als belangrijke pioniers. Daarom is de Dag van de Leraar een goed initiatief, om deze belangrijke pioniers van onze maatschappij in het zonnetje te zetten. Maar vergeet niet dat wij allemaal deze rol hebben en het verschil kunnen maken. Of je nu een docent bent voor je zus, neefje, dochter, klant, stagiair, collega, medeweggebruiker of buurman. Wij kunnen elkaar allemaal inspireren en weer die groeiende samenleving creëren voor de volgende generatie. Uiteindelijk zijn wij allemaal onderdeel van de Nederlandse samenleving, of je nu groen, paars of rood bent.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Fatima Zohra
een trotse Limburgse met Marokkaanse roots. Een chocoladeverslaafde, perfectionist. Naast haar serieuze kant houdt zij ook van een lolletje trappen en gezelligheid. Overdag regelt zij stagezaken op een Mbo-college en in de avonduren verbreedt zij haar kennis via de Hbo-opleiding Communicatie. In het propedeusejaar ontdekte ze haar creatieve kant die zij graag verder wil ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in