Waarom ik blanco stemde met de Turkse verkiezingen

0
Abdulhamit Yücel
Volg hem

Abdulhamit Yücel

Abdulhamit is van Turkse komaf en Nederlandse nationaliteit. Woont in Amsterdam, is 21 jaar en heeft een uitgesproken mening over de integratie. Hij is dol op reizen en is een stapelaar. Van vmbo-t naar de universiteit. Nu studeert hij aan de Universiteit Leiden de bachelor Midden-Oosten studies en ambieert later een functie als diplomaat of journalist in het Verre Oosten. ‘Werken voor Nederland’, luidt zijn slogan.
Abdulhamit Yücel
Volg hem

Latest posts by Abdulhamit Yücel (see all)

Van 5 tot 9 april mogen Turkse Nederlanders naar de stembus. Wel of geen presidentieel systeem? Die vraag krijgt in de ochtend van 17 april zijn antwoord met antwoordmogelijkheden evet (ja), hayır (nee) of boş (blanco). Ik stemde dat laatste. Omdat het onbegrip opbracht, wil ik graag uitleggen waarom ik blanco stemde.

Het lijkt me vanzelfsprekend dat Nederlanders met Turkse roots gebruik maken van hun democratisch recht en hun stem uitbrengen in Turkije. Gelukkig kan dat ook. Amsterdam, Deventer en Den Haag zijn de steden waar de stemmen uitgebracht konden worden. Wat me opvalt is de campagne van zowel het ja-kamp als het nee-kamp. Deze kampen draaien op volle toeren. Naar mijn stellige overtuiging wordt het belangrijkste kamp onderschat en weggemoffeld: het ‘laat me met rust-kamp.’

Wie zijn dat eigenlijk?
Dat zijn Turkse Nederlanders die stemgerechtigd zijn en niets van het referendum hebben. De meesten zijn geboren in Nederland en hebben meer affiniteit met de Nederlandse samenleving. Denk aan de politiek, het onderwijs of de zorg. Hun pijlen zijn gericht op Nederland. Onder andere ik.

Bashen
Afgelopen woensdag liep ik het stemlokaal in, liet mijn Turkse ID zien, heb de stempel op evet en hayır gedrukt en ben tot slot geïnterviewd door RTL Nieuws. Dan kan je misschien denken van waar is Abdulhamit mee bezig? Is hij Turkije aan het bashen?

Nee, beste mensen. Nee. De discussie gaat helemaal niet over of ik Turkije aan het bashen ben. En of ik na zo’n actie nog vaderlandsliefde heb? Ja, die heb ik zeker! Het is een onderdeel van mijn identiteit. Maar zij die mij hebben verweten dat ik Turkije in de rug heb gestoken… Dan zeg ik ho! Nu ga je een stap te ver. Ik kan best tegen kritiek. Maar dit keer voelde ik die rancune. Hoe kan jij mijn stemgedrag linken aan in hoeverre ik Turks ben of niet? Ik stem blanco met een reden. Naar mijn mening een hele goede reden.

Waarom ik blanco stemde
Naast dat ik zelf Turkse roots heb, studeer ik Midden-Oosten studies en heb ik vanuit mijn studie enorm veel interesse in het gebied Turkije. Daarom probeer ik de ontwikkelingen op de voet te volgen. Dat geldt trouwens ook voor het land waar ik in leef. Nederland. Wanneer het gaat om de samenleving probeer ik me vooral te focussen op Nederland en geen ander land. Tenslotte blijf ik hier wonen. Logischerwijs heb ik er bewust voor gekozen om blanco te stemmen om te laten zien dat er een groep leeft die het beu is om iedere keer afgerekend te worden op de Turkse achtergrond, terwijl deze groep het volwaardige Nederlanderschap uitdraagt.

Ik stem dus blanco in Turkije, omdat ik er niet woon. Mijn toekomst ligt hier, in Nederland. En dat gaat zo blijven.


Volg ons:


Yallah, deel a mattie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Abdulhamit Yücel
Abdulhamit is van Turkse komaf en Nederlandse nationaliteit. Woont in Amsterdam, is 21 jaar en heeft een uitgesproken mening over de integratie. Hij is dol op reizen en is een stapelaar. Van vmbo-t naar de universiteit. Nu studeert hij aan de Universiteit Leiden de bachelor Midden-Oosten studies en ambieert later een functie als diplomaat of journalist in het Verre Oosten. ‘Werken voor Nederland’, luidt zijn slogan.

GEEN REACTIES