Het N-woord, oftewel het woord ‘neger’, is een zwaar beladen woord dat te vaak iets te makkelijk gebruikt wordt. Kun je het woord gewoon gebruiken of is het not done?

Deze vraag staat al best lang centraal en het antwoord daarop is; nee. Je kunt en mag het woord ‘neger’ of ‘nigger’ niet gebruiken. Het woord stamt af uit het slavernijverleden. Donkere mensen die als slaaf werden gemaakt werden toen ‘negers’ (‘niggers’) genoemd. Dit feitelijke argument wordt dan ook aangehaald om aan te duiden waarom men niet wil dat het woord nog gebruikt wordt om donkere mensen met Afrikaanse roots aan te duiden. In 2014 werd het woord zelfs symbolisch begraven in Amsterdam.

Een vaak gebruikt argument om het woord toch te kunnen gebruiken is: “zwarte rappers uit Amerika en ook uit Nederland, zeggen heel vaak ‘’nigger’’ in hun teksten. Ook in Amerikaanse films wordt het wel eens gebruikt”.

Dat het door hen wordt gebruikt in hun teksten is feitelijk juist. Maar is dat een reden en een vrijspraak voor iedereen om dat ook maar te doen? Of zouden rappers er ook mee moeten ophouden?

Rapper uit ons eigen Nederland Darryl Danchelo, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Insayno, was op bezoek bij radio FunX om eens haarfijn uit te leggen waarom het woord absoluut niet meer gebruikt mag worden. Dat doet hij aan de hand van een scherpe spoken. Het is niet alleen een pleidooi in kunstvorm, maar het is ook educatief. Het is het beluisteren en delen waard dus!Yellah, deel a mattie
  • 15
    Gedeeld

1 REACTIE

  1. De neiging om het woord neger te vervangen door zwart (recent ook blank door wit) berust op een misverstand. Het is niet omdat het Engelse negro en het Franse nègre een negatieve bijbetekenis hebben dat dat ook voor andere talen geldt. In het Nederlands is neger neutraal, en ook in het Duits. Ook het soms gehoorde argument dat neger een mens zou reduceren tot zijn huidskleur is onjuist. Het tegendeel is waar.
    Het mag dan zo zijn dat het oorspronkelijke Spaanse negro letterlijk zwart betekent, in het Nederlands is neger niet langer een kleuraanduiding. Het duidt een menstype aan dat niet alleen gekenmerkt wordt door zijn huidskleur maar ook door een aantal andere lichamelijke kenmerken. Juist zwart is een beperkende term. Bovendien is zwart ook feitelijk onjuist. Geen enkele neger is zwart. De kleur gaat van melkchocoadebruin (of nog lichter!) tot pure-chocoladebruin en alles daartussen. Niemand is wit, dat gaat van varkentjesroze via ivoorkleurig tot koffie verkeerd. Ook de mongoliden (niet: mongoloïden!) zijn nooit geel, maar komen in alle tinten lichtbruin, en ook deze rassen worden gekenmerkt door nog andere eigenschappen dan alleen de kleur. Bovendien overlappen deze kleurgrenzen elkaar. Veel Bosjesmannen en Hottentotten zijn lichter gekleurd dan menig Zuid-Europeaan of Arabier.
    Hoe begrijpelijk en invoelbaar het ook is, zeker in deze dagen van oplaaiend raciaal geweld, dat negers zich willen ontdoen van kleinerende en discriminerende benamingen, de tegenstanders van het woord neger gaan uit van de verkeerde premissen.
    Wij hebben, als weinig andere talen, in blank en zwart veel accuratere en meer inclusieve termen voor rasverschillen dan wit en zwart, deze tot een onjuist kleurverschil reducerende benamingen. We moeten ervoor waken ze onder invloed van verkeerd begrepen taalverschillen en politieke correctheid aan de kant te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here