Waarom je het woord ‘neger’ niet mag gebruiken

1
Volgen ons

Redactie

In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming.
Redactie
Volgen ons

Het N-woord, oftewel het woord ‘neger’, is een zwaar beladen woord dat te vaak iets te makkelijk gebruikt wordt. Kun je het woord gewoon gebruiken of is het not done?

Deze vraag staat al best lang centraal en het antwoord daarop is; nee. Je kunt en mag het woord ‘neger’ of ‘nigger’ niet gebruiken. Het woord stamt af uit het slavernijverleden. Donkere mensen die als slaaf werden gemaakt werden toen ‘negers’ (‘niggers’) genoemd. Dit feitelijke argument wordt dan ook aangehaald om aan te duiden waarom men niet wil dat het woord nog gebruikt wordt om donkere mensen met Afrikaanse roots aan te duiden. In 2014 werd het woord zelfs symbolisch begraven in Amsterdam.

Een vaak gebruikt argument om het woord toch te kunnen gebruiken is: “zwarte rappers uit Amerika en ook uit Nederland, zeggen heel vaak ‘’nigger’’ in hun teksten. Ook in Amerikaanse films wordt het wel eens gebruikt”.

Dat het door hen wordt gebruikt in hun teksten is feitelijk juist. Maar is dat een reden en een vrijspraak voor iedereen om dat ook maar te doen? Of zouden rappers er ook mee moeten ophouden?

Rapper uit ons eigen Nederland Darryl Danchelo, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Insayno, was op bezoek bij radio FunX om eens haarfijn uit te leggen waarom het woord absoluut niet meer gebruikt mag worden. Dat doet hij aan de hand van een scherpe spoken. Het is niet alleen een pleidooi in kunstvorm, maar het is ook educatief. Het is het beluisteren en delen waard dus!Yellah, deel a mattie
  • 15
    Gedeeld

1
Reageer

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jan van Wezer Recent comment authors
  Subscribe  
Op de hoogte blijven van...
Jan van Wezer
Guest
Jan van Wezer

De neiging om het woord neger te vervangen door zwart (recent ook blank door wit) berust op een misverstand. Het is niet omdat het Engelse negro en het Franse nègre een negatieve bijbetekenis hebben dat dat ook voor andere talen geldt. In het Nederlands is neger neutraal, en ook in het Duits. Ook het soms gehoorde argument dat neger een mens zou reduceren tot zijn huidskleur is onjuist. Het tegendeel is waar. Het mag dan zo zijn dat het oorspronkelijke Spaanse negro letterlijk zwart betekent, in het Nederlands is neger niet langer een kleuraanduiding. Het duidt een menstype aan dat… Read more »