Geboren in het hechte en hardwerkende gezin Asporaat, kon het eigenlijk niet mis gaan met Kenneth. Al op jonge leeftijd nam hij een voorbeeld aan zijn ondernemende gezinsleden en werkte hij hard voor zijn doelen.

Eerst richtte hij zijn pijlen op een carrière als hotelmanager, maar later ging hij toch zijn echte passie achterna: jongeren helpen. In de lijn van de ambities van het gezin, deed hij dit met theater. Dit groeide uit tot het Ken Theater, dat na vele succesvolle evenementen nu zelfs jongeren een opleidingstraject kan aanbieden tot acteur.

Betere kansen op het gebied van opleiding en ontwikkeling in Nederland was wat moeder Asporaat het mooie Curaçao deed verlaten. Kenneth, zijn zus en één van zijn twee broers zouden hun toekomst voortzetten in Rotterdam. Zijn andere broer koos ervoor in Curaçao te blijven. In Nederland werkte het gezin keihard aan hun toekomst; na haar eigen eetzaakje op Curaçao achtergelaten te hebben, had zijn moeder drie baantjes in Nederland, zijn zus timmerde aan de weg als regisseuse en we weten allemaal wat het harde werken van Jandino Asporaat opgeleverd heeft. Deze ondernemersdrang besmette ook Kenneth en hij besloot dit in te zetten om hotelmanager te worden. Hij koos voor de opleiding Facility Management in Rotterdam en nam een bijbaantje als kamerjongen. Na drie jaar besefte hij dat hij toch één ding liever wilde dan hotelmanager worden: jongeren helpen. Op advies van zijn moeder maakte hij zijn opleiding wel af en daarna koos hij voor de opleiding pedagogiek.

Geïnspireerd door zijn zus en broer, vertaalde hij de theorie die hij kreeg op school naar theater en probeerde daarmee het Ken-theatergedrag van jongeren te ontwikkelen. Zijn filosofie was om hiermee van jongeren niet alleen een beter persoon, maar ook een betere acteur te maken. Dit deed hij onder de noemer Ken Theater. Daarnaast ontwikkelde hij zich verder in het theater door bijvoorbeeld zijn zus als assistent regisseur te helpen met de voorstelling ‘Traangas’. Door zijn drukke bezigheden besloot hij een jaartje te stoppen met zijn opleiding. Deze bezigheden waren echter niet onopgemerkt gebleven door zijn leraren en zo stelde zijn school voor om een jaar later in te stromen bij de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming. Deze richting bleek Kenneth inderdaad als gegoten te zitten en dus switchte hij koers.

Alles wat hij aanraakte, veranderde plots in goud. Of het nu met een spoken word avond, theatervoorstelling of comedy avond was: hij verkocht theaters in Rotterdam uit alsof hij de nieuwste iPhones verkocht. Weer zette hij zijn opleiding on hold, om zich vol op zijn bedrijf te richten. Nu, dik een jaar later, is de rust weer wat wedergekeerd en focust hij zich weer volledig op zijn afstuderen. Kenneth ziet van zijn studievertraging alleen maar de goede kant, want nu weet hij precies waar hij heen wilt: omhoog.

Wat is het verschil tussen opgroeien in Curaçao en in Nederland?
“Als ik kijk naar mijn eigen opvoeding en mijn omgeving, denk ik dat de Antilliaanse opvoeding iets meer autoritair is, maar ook wat collectiever. In Nederland wordt er meer naar het individu gekeken en is er meer ruimte voor je eigen belangen, wensen en mening. Bij Antillianen is er meer sprake van familiegevoel. Ik denk wel dat het verschil steeds kleiner wordt; de Antilliaanse opvoeding verwesterd steeds meer, alhoewel het familiegevoel daar nog steeds wel veel groter is.”

 

Je hebt veel gedaan. Hoe ben je erachter gekomen waar echt je passie ligt?
“Ik denk door niet bang te zijn. Ik doe gewoon waar mijn hart ligt, of ik nu wel of niet van te voren weet of het aanslaat. Toen ik met theater begon, had ik ook geen theaterachtergrond. Mensen zeiden daarom dat het me misschien niet zou lukken. Toch geloofde ik erin en deed ik het. Zo kwam ik erachter dat ik dat leuk vond en ik er blijkbaar goed in was. Dus gewoon uitproberen. Soms schrikt mijn team als ik iets voorstel, omdat ze bang zijn dat het niet gaat lukken. Dan vraag ik ze altijd mij uit te leggen wat ik te verliezen heb, want ik kan heel goed vertellen wat ik te winnen heb. Ik denk niet dat je überhaupt kunt verliezen want als iets niet gaat zoals je wilt, leer je er van zodat het de volgende keer beter gaat.”

 

Je studies spelen tot nu toe een grote rol in je leven. Wat voor student was je?
“Ik had passie voor elke studie die ik deed. Ik was een goede student, ik werkte hard. Maar, ik zonderde me wel erg af. Normaal ben ik erg sociaal, maar op de opleiding niet zo. Dat was niet expres, maar het klikte niet zo met de mensen om me heen. Mijn medeleerlingen waren vaak wat jonger, vooral op de laatste opleiding(en). Zij kwamen net van de havo en ik had al een studie afgerond en een bedrijf. Mijn mindset was dus gewoon wat verder dan hen. Daarnaast moest je veel op de opleiding en ik heb een hekel aan moeten. Doordat ik me wat afsloot, wisten mensen niet echt wat ze aan me hadden. Pas toen leraren naar mijn voorstellingen kwamen kijken en erachter kwamen dat ik daarachter zat, kreeg ik waardering.”

 

Op wat dat je bereikt hebt, ben je het meest trots?
“Dat we een opleiding neer kunnen zetten voor talenten: ‘Use your talent’. Op 28 februari kunnen jongeren workshops volgen van professionals en vervolgens op 1 maart presenteren wat ze daar hebben geleerd. We selecteren de meest talentvolle jongeren eruit en die geven we de kans zich verder te ontwikkelen met een opleiding. Drie keer in de week krijgen ze masterclasses zoals ondernemerschap en werken ze met een mentor aan hun talent. Ze zullen dan een eigen one man show voorbereiden waar hun talent centraal staat en samen een stuk maken. Daaruit selecteren we weer de beste en die zullen doorstromen naar een topklas. De talenten die hiervoor worden geselecteerd, worden opgepakt door het Huis van Asporaat, een bedrijf van mij en Jandino waar we jongeren begeleiden bij het maken van theater- en televisieproducties.”

 

Wat wil je uiteindelijk bereiken?
“Dat onze methode waarmee we jongeren begeleiden ook erkend wordt buiten Ken Theater en geïmplementeerd wordt bij andere bedrijven. Onze methode is namelijk speciaal: wij geloven in het talent van jongeren en werken vanuit die kracht. Wij denken dat talent meer is dan alleen talent; het is ook discipline en het verdiepen in het vak. Wij vragen jongeren dit allemaal en dan gaan wij hen helpen aan hun talent te sleutelen. We willen niet een perfect persoon van iemand maken, maar we willen dat diegene het zelf gaat doen. Als een jongere ons verlaat, moet hij of zij weten hoe diegene zich kan verkopen als product. Maar uiteindelijk is dit, samen met al het andere dat ik doe, maar een van de elementen die ik gebruik om toe te werken naar een foundation waar ik kansarme jongeren mee kan helpen, in binnen- en buitenland.”

 

Hebben je roots een negatieve of positieve invloed gehad op je ontwikkeling?
“Positief. Ik ben heel erg opgegroeid met dat familiegevoel dat kenmerkend is voor de Antilliaanse cultuur. Mijn gezin is heelJandino Asporaat hecht; we helpen elkaar steeds in wat we doen. Ik hielp mijn zus op haar verzoek bij haar voorstelling, Jandino hielp mij met theater en kennis en mijn moeder stond altijd achter me. Daardoor ben ik ook verder gekomen. Dat familiegevoel komt steeds terug in wat ik nu heb gedaan; zo zijn we bij Ken Theater ook een echte familie, dat is heel tof.”

 

Heb je nog een tip voor ambitieuze lezers?
“Behandel je lichaam als een tempel. Onderhoud jezelf, zowel fysiek als mentaal. Ga op tijd naar bed en let op je voeding. Dat betekent niet dat je op dieet moet. Ik eet ook gewoon chocola, maar sport genoeg om dat te compenseren. Zorg ook vooral voor structuur, dat is het allerbelangrijkste. Blijf ook gefocust: jongeren willen vaak twintig dingen tegelijk doen, maar als je voelt dat je dat niet aankunt, doe het dan ook niet. Dat is ook zorgen voor je lichaam. En: werk hard en geloof in jezelf.”


Op de hoogte blijven van meer inspirerende voorbeelden? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Willemijn de Koning
Ze hobbelt tussen Rotterdam en Den Haag, is scherp, ad rem, verschrikkelijk nieuwsgierig, eigenwijs en vooral sociaal en professioneel. Met enthousiasme, oprechtheid en passie interviewt zij inspirerende allochtonen om dat weer met ons te delen. Willemijn is een mengelmoes, alleen zijn we er nog niet helemaal achter wat voor mengsel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in