Hoi, mijn naam is Imane, ik ben 19 jaar en woonachtig te Lelystad. Ohja, ik heb bruine ogen en kastanjebruin haar waar een groot gedeelte van de dag, een hoofddoek omheen gewikkeld is.

Ja, lekker warm in de winter en in tegenstelling tot mijn donkere haar, best verkoelend in de zomer. Inderdaad, ik ben een Moslima en draag een hoofddoek. Een hoofddoek, niet één. Ik heb ze in allerlei kleuren, patronen en maten. Je mag best een keer komen kijken hoor, of meerdere keren. Onder het genot van een kopje thee en koekjes, laat ik je dan mijn hoofddoeken zien en als je wil ook de manier waarop ik ‘m draag.

Maar goed, veel tijd zal dat niet kosten, dus je mag best langer blijven. Weetje wat, ik nodig je uit om gewoon een dagje met mij mee te lopen. Of eigenlijk te fietsen, want dat doe ik vaker. Je mag dan gebruik maken van de gekochte fiets van mijn zusje. Je moet er niet van opkijken als ik de meneer, die een paar straten verderop woont en die iedere dag weer opkijkt van mijn verschijning wanneer ik langs zijn mooie tuin fiets, iets te vrolijk gedag zeg. Ik denk namelijk dat hij in de veronderstelling is dat ik verdwaald ben, elke dag weer opnieuw. Misschien omdat vrijwel alle vrouwelijke buurtbewoners geen hoofddoeken dragen en ik wel.

Als het je leuk lijkt, kunnen we de stad in om te winkelen en daarna ergens wat gaan drinken. Ik vind het namelijk echt heel saai om alleen te winkelen, maar gelukkig komt er – direct bij mijn eerste stap in de zaak – vrijwel altijd een winkelmedewerk(st)er achter me aanlopen, die meestal ook vraagt of ze me ergens bij kan helpen. Helaas moet ik de aangeboden hulp afwijzen, aangezien ik best een goede kledingsmaak heb en instaat ben om zelfstandig te winkelen.

Trouwens, we kunnen ook langsgaan bij de basisschool waar mijn moeder werkzaam is. Ze is een gestructureerde en perfectionistische leerkracht die, tijdens het op orde brengen van haar klas, soms wel eens voor schoonmaakster wordt gezien. Als je het dan nog steeds gezellig vindt met mij, kun je weer mee terug naar huis en dan eet je gezellig met ons mee. Nee joh, ben je gek, dat hoef ik niet aan te geven van te voren. Dan kun je ook mijn vader ontmoeten, die je dan tijdens het afruimen in kleuren en geuren zal vertellen hoe trots hij is op zijn rijkdom; zijn vier dochters. Oh wacht, ik heb het nu niet over een bruidsschat, he.

Ik denk dat je dan wel een kleine impressie hebt van een doorsnee dag uit mijn dagelijks leven. Ik gedraag me niet bepaald anders dan jij, denk ik. Maar goed, dat is dan aan jou. In ieder geval; bij deze ben je van harte welkom om een meeloopdag bij mij te volgen. Weliswaar niet bij een bepaalde opleiding of baan, maar gewoon bij je medemens die er, door toevallen in de genetische overdracht, iets anders uitziet. Voor verdere vragen kun je me altijd een berichtje sturen.

Tot snel!?!

N.B. Net zoals bij vele meeloopdagen zal er voor eten en drinken gezorgd worden.


Op de hoogte blijven van meer columns? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Een kleine, altijd lachende, student aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, dat is Imane. Doelgericht, ambitieus en van het leven genietend, tracht zij het beste uit de dag én uit zichzelf te halen. Zij gelooft en werkt aan een samenleving, waarin het niet mag uitmaken waar jouw wieg heeft gestaan, een samenleving waarin kwaliteiten en deugden doorslaggevend zijn; een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft.

2 REACTIES

  1. Hi Imane

    Je naamgenoot hier 🙂 zo een dagje op stap met jou klinkt onwijs leuk! Laat maar weten wie er achterop bij jou op de fiets stapt 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here