Maandag 22 september had ik op het werk bij PostNL een landelijke bijeenkomst met mijn collega recruiters. Voor die dag had ik George Arakel uitgenodigd om te komen spreken over hokjesdenken. 

Het was een bijzonder moment om te zien hoe hij een volle zaal met 50 medewerkers, die zich bezighouden met bezettingsmanagement, een uur lang geboeid kon houden met zijn verhaal. Sommige collega’s (de een enthousiast, de ander geëmotioneerd), gingen na afloop naar George Arakel toe om gedachten uit te wisselen en te spreken over vooroordelen en hoe hiermee om te gaan. De missie was geslaagd!

In het kader van ‘Diversity’, had ik een quiz gemaakt over de grootste en bekendste bevolkingsgroepen van Nederland. Daarbij viel het me bijvoorbeeld op hoeveel Duitsers er in Nederland wonen. Deze groep is zelfs sterker vertegenwoordigd dan de Antillianen en Surinamers. De enige bevolkingsgroepen die sterker vertegenwoordigd zijn in Nederland zijn de Turken, Marokkanen en nog een andere groep (waar ik zo op terug kom). Toch hoor je niet veel over deze groep in Nederland. Dit draagt bij aan hoe met name de media de bevolkingsgroepen in beeld brengen. Nog zo een bevolkingsgroep die zeer sterk is vertegenwoordigd, maar waar men nauwelijks van hoort, zijn de Indonesiërs.

Na de Turken en Marokkanen, vormen de Indonesiërs de grootste groep. Dat heeft me verrast en dat vond ik raar. Een van mijn beste jeugdvrienden is namelijk een van die Indonesiërs, dus ik vond dat ik beter had moeten weten. Bij het uitvoeren van onderzoek voor mijn quiz heb ik informatie gevonden over Indonesië, waarbij ik voor het eerst kennismaakte met het land en wat deze bevolkingsgroep in Nederland kenmerkt. Tegelijkertijd besefte ik dat ik hier niet bij stil stond, omdat we in Nederland zo weinig in de media horen.

Ik ben erachter gekomen dat Indonesië het derde grootste land ter wereld is. Indonesië is een archipel met meerdere eilanden, maar met een aantal van 17.508 eilanden tel je wat mij betreft gewoon mee in de telling van ’s werelds grootste landen. Een land van dit kaliber zou een prominentere rol moeten hebben op mondiale schaal. Vooral omdat ik heb geleerd dat Indonesië de grootste moslimbevolking heeft ter wereld. Sinds ‘nine-eleven’ is de Westerse wereld teveel gefixeerd op de islam in negatieve zin en heeft het stereotype geschetst dat moslims altijd een Arabisch uiterlijk hebben.

Die indoctrinatie draagt bij aan het hokjesdenken waar George Arakel het over heeft. Want als we zo weinig horen in de media over de Indonesische bevolkingsgroep en ze tegelijkertijd de grootste moslimbevolking ter wereld zijn, betekent dat dan niet dat de islam wel degelijk een vredelievende religie is? Het negatieve blijft ons bij, terwijl we het juist in totaliteit moeten bekijken. Als we dit op Nederland slaan wordt het nog interessanter, want de derde generatie Indonesiërs zijn over het algemeen de ‘halfbloedjes’ die een sterk verwantschap hebben met Indonesië. Ga maar na in je vriendenkring of omgeving. Er zal altijd wel iemand tussen zitten die voor een deel Indisch (lees Indonesisch) bloed hebben. Dat verwantschap zou zich wat mij betreft ook mogen vertalen in hoe we als land naar moslims kijken. Het wordt nog schokkender als ik me realiseer dat zelfs Geert Wilders half Indisch is. De kans is best groot dat hij moslims in de familie heeft. Hoe ironisch is het dan dat hij zich zo afzet tegen de islam?

Nederland kan een voorbeeld nemen aan Indonesië. Indonesiërs zijn interessant omdat ze binnen hun eigen volk een enorme diversiteit kennen. Hun motto is Bhinneka Tunggal Ika (Eenheid in diversiteit), en dat is logisch als je land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden. Als de, over het algemeen, onderlinge acceptatie goed verloopt in Indonesië, waarom verloopt het in Nederland dan zo moeizaam? Omdat de mindset negatief is.

Vraag een Nederlander naar de Indonesische bevolkingsgroep (heb ik gedaan) en je krijgt vaak als eerste te horen ‘o, die treinkapers!’, terwijl dit maar 1 van de volken van Indonesië betreft (Molukkers).

It’s time to change the mindset, de mindset die op 22 september succesvol veranderde.


Op de hoogte blijven van meer columns? Like ons dan op Facebook en volg ons op twitter


Yellah, deel a mattie
Pascal Fredrik
Ruim 8 jaar werkzaam in de wereld van Werving & Selectie, met name als Recruiter. In die rol veelvuldig te maken gehad met diversiteit en bevolkingsgroepen. Is consciëntieus en streeft ernaar om mensen bewust te maken van sociale vraagstukken. Is van Surinaamse afkomst en heeft ruime interesse in culturen. Probeert een kloof te overbruggen en een objectief beeld te creëren om wederzijds begrip tot stand te laten komen. Kennis geeft macht en persoonlijke groei maakt rijk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in