De president van Azerbeidzjan heeft via een Twitter bericht de oorlog verklaart aan de president van Armenië. President Ilham Aliyev stuurde een aantal Tweets, na afloop van een bloedig gevecht in de regio van Nagorno-Karabakh. Beide kanten claimen het gebied en er wordt al jaren hevig over gevochten.
Door: Kevin P. Roberson

Het vuurgevecht tussen Azerbeidzjan en Armenië  vond afgelopen week plaats. Er zijn 14 slachtoffers gevallen met dodelijke afloop. Het gevecht wordt gezien als het meest geweldadige incident die de regio in jaren heeft meegemaakt. Veel details van het incident zijn onduidelijk. “Als gevolg van de aanvallen door Armeense bezetters, heeft ons leger verliezen geleden, ” twitterde President Aliyev. Hij beloofde dat hij het land “territoriale integriteit” zou herstellen.

Azerbeidzjan en Armenië zijn over het gebied in conflict geraakt tijdens de val van de Sovjet Unie in 1988. Armenië nam “de facto” controle van Nagorno-Karabakh, een gebied dat Rusland tijdens de val van de Sovjet Unie aan Azerbeidzjan toedeelde. Maar 90 procent van de bevolking binnen het gebied is etnisch Armeens.

In 1994, na 6 jaar vechten, wist Rusland de twee landen samen te brengen om een vredesakkoord te tekenen. Er zijn tijdens die jaren van gevechten ongeveer 30,000 mensen om het leven gekomen. Het is een conflict dat een “ver van mijn bed show” is geworden en in de doofpot is gestopt door de internationale gemeenschap. Maar het conflict waait weer op. Er vallen elk jaar wel een aantal doden binnen en rond het gemilitariseerde grensgebied tussen de landen, beter bekend als de ‘lijn van contact’.

Europa’s energie-afhankelijkheid
In 2013 sloot Shell in Davos, Oekraine, een gasdeal met de voormalig Oekraïense president Viktor Yanukovych. Minister President Mark Rutte was ook betrokken bij de deal. Het prijskaartje van deze deal is €7,5 miljard. President Yanukovych gaf Shell een vergunning voor schaliegaswinning in een gebied van ongeveer 8000 vierkante kilometer. Het gebied bevindt zich in de regio tussen Kharkov en Donetsk. Regio Donetsk is hetzelfde gebied waar vlucht MH17 is neergehaald door Oekraiense militaren of Russische separatisten. In december van 2013 tekende Azerbeidzjan een aardgascontract met BP van $45 miljard. Op het moment zijn de Britten de grootste buitenlandse investeerders in de Azerbeidzjaanse economie. Europa is druk bezig met het opbouwen van gaspijplijnen door Azerbeidzjan. Het is ook de bedoeling dat er vrede terug komt in oost-Oekraine zodat dezelfde soort Europese gaspijplijnen gebouwd kunnen worden.


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in