Ninsee lanceerde een spel, waarin je een slaafje kon spelen. Naast dat je mocht kiezen tussen het geslacht van de slaaf, die je wilde zijn kon je ook kiezen of je een huisslaaf of veldslaaf wilde zijn. Verder in het spel wordt je nauwkeurig uitgelegd hoe gehoorzaam je moet zijn.

Educatie over het slavernij verleden van Nederland moet aanslaan en niet teniet worden gedaan door er een spel van te maken, waar je geslagen wordt als je het niet goed speelt.

Ik ga mezelf even mengen in de discussie. Het spel is afgekeurd door een menigte en ik sluit mij bij deze aan. Het Ninsee heeft goede initiatieven gehad, maar het heeft zijn tijd gehad. Wat belangrijk is in dit wat ik schrijf, is dat organisaties zoals het Ninsee en alle anti discriminatie bureaus (ADB), hun beste tijd hebben gehad.

Het wordt tijd voor ‘out with the old in with the new’ (Nasir Jones).

Gefaald
Sommige van deze organisaties, die respectievelijk 30, 20 en 15 jaar lang hebben bestaan en ‘geprobeerd’ hebben om verandering door te voeren in de Nederlandse samenleving, hebben gefaald. En dat laten ze elke keer weer zien. Het is hen niet gelukt tegen institutioneel Nederland op te boksen. De vraag is ook; gaan wij hetzelfde doen? Misschien wel en misschien ook niet. Ik denk dat wij dezelfde fout gaan maken als de organisaties die het hebben ‘geprobeerd’. Want er is nog steeds geen stronghold gemaakt tegen institutioneel Nederland.

Kleine stappen niet goed genoeg
Soms verandert er wat, maar in kleine stappen. Bijvoorbeeld de wetten die zijn gemaakt om discriminatie te bestrijden, dat is een kleine stap. Overigens zijn deze wetten ook weer ‘oud’, althans ze hebben een upgrade nodig. Alle workshops, trainingen en programma’s, zijn ook voorbeelden van kleine stappen. En dit binnen dertig jaar! Ik wil niet nog eens dertig jaar wachten op kleine veranderingen.

ADB’s gaan verdwijnen
De ADB’s gaan verdwijnen, niet omdat ik dit wil, maar omdat de overheid 2 miljoen euro per jaar geeft aan de ADB’s (grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, krijgen meer). En dit is een lastenpost voor de overheid. Simpelweg zorgt discriminatie bestrijden er niet voor dat er banen gecreëerd worden. Bovendien zorgt de verbintenis die de ADB’s hebben met de overheid, dat er niet zoveel veranderd. Verandering vindt nooit plaats door met de overheid samen te werken op financieel gebied. Non coöperatieve acties en boycots helpen beter. Plus nog andere strategische middelen die we kunnen gebruiken, maar we doen het niet. Wat doen we niet? Een stronghold maken!

Discontent
Ons discontent! Ons discontent over de game, de kleine niets zeggende verandering van zwarte piet, de kleine veranderingen op het gebied van discriminatie en de oh zo actieve (dus niet) houding van de overheid en de mensen binnen de samenleving, komt goed naar boven in ons discontent. Oh ons discontent! Waar is de stronghold? Waarom gaan we niet naar buiten vandaag met een groep mensen om blijk te geven dat wij echte verandering willen? Ik bedoel vandaag buiten bij het Ninsee voor de deur zitten of staan bijvoorbeeld.

Grote stappen
Grote stappen, die wil ik! Grote stappen, zeg ik u, niet van die kleine respectloze, oneerbiedige en denigrerende kleine stappen. Oh die kleine stappen! De kleine stappen die ons niet serieus nemen en vooral die kleine stappen die onze intelligentie ondermijnt.

Consistent en consequent 
Een grote stap is het consistent en consequent lesgeven van het slavernijverleden van Nederland op alle onderwijsniveaus. En dit wil ik nu, niet over 15, 20 of 30 jaar. Wil de Nederlandse samenleving, overheid en andere organisaties laten zien dat ze niet dood aan het gaan zijn. Voer verplichte lessen over het slavernij verleden van Nederland op alle onderwijsniveaus nu in! NU! Vandaag!

Oh ja, ik was het bijna vergeten. Ik moet vandaag werken, daarom kan ik niet naar buiten. Sorry, het kan niet doorgaan. Idioot voor woorden, zeg ik tegen mezelf. Mijn visie op verandering ontkracht. Idioot voor woorden dat we allemaal zo goed bezig zijn met onze visies uit te dragen, maar tegelijkertijd onze ‘verplichtingen’ hebben, welke die ook mogen zijn. Kunnen we in deze individualistische samenleving en participatie maatschappij überhaupt een stronghold maken!?

Ik denk dat het kan. Ik wil echte verandering. IK WIL ECHTE VERANDERING! Ninsee is out. Wij zijn in!

Yellah, deel a mattie
Jose Machuca van Grinsven
Gedreven en passievol om mensen bewust te maken van wat discriminatie is en wat niet, in zijn gehele complexiteit. Ontwikkelaar van HBO lessen over het onderwerp discriminatie. Maatschappelijk Werker. Geboren te Gran Canaria en 22 jaar woonachtig in Nederland. Ben geduldig, creatief, behulpzaam, humoristisch, kritisch en observerend. Ik geloof in het uitdragen van mijn droom om beter met elkaar om te gaan, als mensen, als burgers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in