Op 3 mei, aan de vooravond van Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, wordt in Amsterdam de ‘Dag van Empathie’ georganiseerd. Deze dag is voor iedereen die denkt dat de Tweede Wereldoorlog een “ver van zijn bed show” is, voor zij die onderscheid maken in huidskleur en zij die3mei vinden dat Nederland klaar is om uit de puberteit te stappen. “Iedereen is welkom, zelfs bankiers!” grapt Kno’Ledge Cesare (Jerry), de oprichter van Soul Rebel Movement (SRM) en mede-initiatiefnemer van deze dag.

“Alsof elkaar begrijpen alleen van je huidskleur afhangt!”
In 2012 werd Jerry in Dordrecht opgepakt omdat hij met een T-shirt rondliep met de tekst Zwarte Piet is racisme. Dat incident heeft hem aan het denken gezet: hoe kan het dat mensen in Nederland niet willen horen wat de ander heeft te zeggen? Zo kreeg hij tijdens de Zwarte Piet-discussie steeds te horen: “Ik ben wit, jij bent zwart. Ik weet niet hoe jij je voelt. “Alsof elkaar begrijpen alleen van je huidskleur afhangt!” reageert Jerry in een gesprek met Voorbeeld-ِAllochtoon. “Jij bent een mens, ik ben een mens. Hoe kan een emotie die ik van jou vraag, ontbreken bij je?” vraagt hij zich af.

Luisteren en leren kennen
Daarom is het doel van deze dag dat er naar elkaar geluisterd wordt en dat men elkaar leert kennen. De organisatoren willen laten zien dat er van elkaar geleerd kan worden, zonder al die negatieve vooroordelen. “We leven in een multiculturele samenleving, dan kan het niet dat we elkaar niet begrijpen,” vervolgt Jerry. “En elkaar begrijpen kan alleen door te luisteren naar het verhaal van de ander. Het is geen debat. Tijdens een debat heeft de ander meteen een weerwoord klaar en wordt er niet écht geluisterd. Wij willen empathie aanwakkeren, en dat bereik je alleen door te horen wat de ander jou wilt vertellen.”

Leed kent geen datum
Niet alleen de discussie rond Zwarte Piet heeft hem aan het denken gezet, maar ook de discussie over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Jerry hoorde mensen zeggen: “Er even bij stilstaan is prima, maar het mag wel wat minder. Het is al zo lang geleden. Die mensen zijn toch dood.Verbaast reageert hij: “Wauw, hoe kunnen mensen dat zeggen? Leed kun je geen datum geven en de Tweede Wereldoorlog leert ons een extreem belangrijke les uit de geschiedenis. Een les die we onze kinderen en kleinkinderen mee moeten geven om herhaling te voorkomen. Het is belangrijk dat ze weten wat er is gebeurd. Daarom heb ik Dienke Hondius van de Anne Frank Stichting uitgenodigd om te komen vertellen waarom de Tweede Wereldoorlog zo belangrijk is en welke rol empathie daarbij speelt.”

Hoopvol
Door middel van speeches, muziek, poëzie en kunst wordt tijdens de Dag van Empathie de aandacht gevestigd op onderling begrip en respect. Jerry is hoopvol en positief, maar er is werk aan de winkel, zegt hij. Hij vindt dat Nederland veel potentie heeft, maar dat dit nog niet volledig benut wordt. Blinde vlekken worden nog steeds weggepoetst door de tekortkomingen van de ander. “Het wordt tijd dat Nederland volwassen wordt en uit de puberteit stapt.” Volgens Jerry kan dat alleen door empathie te empoweren in mensen zodat ze naar elkaar luisteren. “Zo ontstaat er hopelijk vanzelf meer begrip en respect voor elkaar.”

 

De Dag van Empathie wordt op zaterdag 3 mei 2014 georganiseerd in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Inloop 19:30. Deze editie is georganiseerd in samenwerking met Nederland Wordt Beter. Meer informatie over Dag van Empathie is te vinden op de Facebook-pagina van het evenement.

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in