Begin dit jaar schrapte gemeente Amsterdam de woorden allochtoon en autochtoon en moesten ambtenaren verplicht deze woorden vermijden. Nu, ruim 8 maanden later, komt Amsterdam met een onderzoek waarin ze vertellen wat er allemaal mis is met de groep allochtonen en wordt het woord allochtoon 5 keer herhaald in een artikel van ruim 171 woorden, wat een bijzonder kort artikel is.

Februari dit jaar besloot gemeente Amsterdam om de woorden allochtoon en autochtoon te schrappen. Deze woorden zouden stigmatiserend zijn en negatieve beeldvorming bevorderen. Eerder dan Amsterdam schrapten de Belgische krant De Morgan en de Belgische stad Gent deze woorden.

Vandaag publiceerde de NCR een artikel over een onderzoek van de gemeente Amsterdam zelve. Het artikel bevatte in de kop al het woord allochtoon. Verder in het artikel is het woord allochtoon nog eens vier keer verwerkt.

Amsterdam vertelt in het artikel dat zij een onderzoek heeft verricht onder allochtonen en autochtonen. Bizar niet? De conclusie is dat allochtonen minder zelfredzaam zijn, minder tolerant zijn en nog een opsomming aan negatieve stigmatisering. Wij vragen ons dan ook af waarom gemeente Amsterdam met zo een stigmatiserend nieuwsbericht komt met de woorden die ze acht maanden eerder al hebben geschrapt om dat juist te voorkomen?

Ook opmerkelijk is de foto die bij het artikel is geplaatst door de NRC. Het artikel gaat over voornamelijk gezinnen. Maar in de bijgevoegde foto zien we jongeren die aan het demonstreren zijn bij een antiracisme dag in 2008. We zien een meisje die op die dag een middelvinger opsteekt tegen racisme. Door de foto bij dit artikel te plaatsen haalt de NRC zowel de foto als het artikel uit de context. Hierdoor wordt ook nog eens de verkeerde beeldvorming versterkt met een beeld dat er helemaal niets mee te maken heeft.

De actie van gemeente Amsterdam acht maanden geleden, nu en de actie van de NRC blijven ons een raadsel…. De stigmatisering zet zich voort.

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in