Ahmed Marcouch, geboren op 2 mei 1969 in Noord-Marokko, kwam in 1979 naar Nederland nadat zijn vader al een aantal jaren als gastarbeider in Amsterdam verbleef. Ahmed Marcouch leerde in 2 korte jaren Nederlands spreken, lezen en schrijven. Hij groeide vanaf zijn derde levensjaar op zonder moeder. Op zijn tiende werd hij en de rest van het gezin verenigd met zijn vader in Nederland.

Hij studeerde af bij het Individueel Technisch Onderwijs en MTS en werd werkzaam als ziekenverzorger in Amsterdam. Vanaf 1993 werkte hij gedurende 10 jaar bij de Amsterdamse politie waarvan de helft van de jaren als brigadier. Na een lerarenopleiding maatschappijleer werd hij leraar aan de ROC in Amsterdam en werkte hij als procesmanager jeugdbeleid bij de gemeente Amsterdam. Ahmed Marcouch werd in meid 2006 stadsdeelvoorzitter in Amsterdam Slotervaart. Tegenwoordig is Ahmed Marcouch een gewaardeerd tweede kamer lid binnen de PvdA en zet hij zich in voor jongeren, strijdt hij tegen criminaliteit, werkt hij aan de positieve beeldvorming van allochtonen in de Nederlandse samenleving en zet hij zich in voor een beter Nederland.

Wat vindt u van het initiatief voorbeeld-allochtoon.nl?
Ik vind het een goed initiatief. Alleen met imago bezig zijn werkt niet. Je zal ook een probleem moeten aanpakken. Ik ben ervan overtuigd dat veel allochtonen goed bezig zijn alleen er is een kleine groep die het niet goed doet en die verpesten het voor de rest. Dus vind ik dat de allochtonen die het goed doen ook een podium verdienen, zoals bij jullie.

Wat met de slechtere allochtonen te doen?
Een goede moeder is die ook straft, zo gaat het ook in de samenleving. Dus zouden we vanuit de overheid en de samenleving deze groep moeten straffen. Maar laten we niet vergeten dat een grote meerderheid van deze groep ook voorbeelden nodig heeft om weer hoop te hebben en te weten te komen dat ze een plek kunnen veroveren. Het moet ze ook voorgedaan worden, niet alleen met voorbeelden maar ook interactief.

Heeft deze groep nog kansen denkt u?
Dit is ons land. We laten het ons niet afpakken, niet door Wilders en ook niet door tuig. Wilders moeten we achterwege laten en tuig moeten we straffen.

Hoe denkt u dat allochtonen zo in de media zijn terecht gekomen?
Omdat het voornamelijk in de Randstad is. Omdat de meeste allochtonen in de Randstad wonen. Wat ook speelt is dat als iets niet bekend is en nieuw is het langer blijft hangen, daardoor zijn we banger. Diefstal is van alle tijden geweest. Niet alleen van nu. Alleen omdat de media er nu over bericht zijn we banger dan voorheen.

Staat u achter een project als voorbeeld-allochtoon.nl?
Ja, ik vind jullie bedoelingen goed. Ik ben voor ieder initiatief die het positieve laat zien, die laat zien dat het kan. Positieve verhalen zijn natuurlijk ook hoopgevend. Dat laat zien als Affelay het kan dan kan jij het ook, dus doe je best. Dat idee spreekt me erg aan.

Wij willen op een den duur proactief de jongeren gaan helpen. Hoe staat u hier tegenover?
De jongens in Amsterdam bijvoorbeeld, die worden over het algemeen uitgesloten van de samenleving en kennen de codes niet.
Naarmate je de codes van de samenleving kent des te beter je jouw positie kunt verwerven. Dat is universeel. En dat is ook wat deze jongeren geleerd moet worden. Erg goed om hiermee wat te doen.

Wat moeten jongeren dan doen volgens u om succesvol te worden?
Kijk het gaat niet alleen om je diploma, het gaat ook om je persoonlijkheid. Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, kijk naar voorbeelden hoe die het doen, word lid van een studenten vereniging, doe stages in het buitenland, leer talen, onderhoud je eigen moedertaal. Dit zijn dingen die je helpen ontwikkelen. Je bent veel rijker als je ze allemaal goed spreekt dan als je alleen Nederlands of alleen Berbers of alleen Arabisch spreekt of Nederlands en Berbers gebrekkig. Leer dus alle talen goed te beheersen. Op deze manier kun je allochtoon zijn en je positieve kracht laten zien.

Wat is uw kracht?
Ik vind dat mijn kracht is dat ik een identiteit heb. Ik ben moslim, ik ben Nederlander maar ik zie niet dat het een meer is dan het ander. Ik leef hier, ik houd me bezig met de wetten van hier, en alles in mijn directe omgeving is bepalend voor mijn leven. Mijn Marokkaans, islamitisch Berbers identiteit is even goed belangrijk en is even goed bepalend voor wie ik ben. Dat is ook mijn kracht. Als ik geen vertrouwen heb of onzeker ben over mijn beide identiteiten dan is dat een zwakte.

Allochtoon? Autochtoon? 
Allochtoon of autochtone Nederlander, ik houd niet van die woorden en van die discussies. Ik vind niet dat die woorden onbelangrijk zijn maar ik vind het belangrijker om die woorden teniet te doen door inhoudelijk verandering teweeg te brengen dan alleen maar taalkundige woorden te veranderen in een woordenboek. Zoals jullie dat doen.

Bent u trots op Nederland?
Ja kijk, trots is op basis van prestaties vind ik. Ik ben wel trots op Nederland, dat het een land is waar we een systeem hebben. Ik neem mezelf als voorbeeld, dat ik als kind hier ben gekomen en uiteindelijk in de tweede kamer ben terecht gekomen. Dat zegt natuurlijk iets over de persoon, over mij dus, maar dat zegt ook iets over Nederland en de mogelijkheden die er zijn. We moeten ons niet gek laten maken en doen net of heel Nederland Geert Wilders is. Wilders is nog altijd in minderheid in Nederland. En je kan vanuit Nederland presteren. Ik zeg ook altijd tegen onze jongeren dat onze vaders uit Marokko kwamen en weinig kansen en mogelijkheden hadden. Hier hebben wij alle mogelijkheden, we kunnen over de hele wereld heen kijken, dus de wereld is je speelterrein. Pak die vrijheid, pak die kansen, blijf niet in de hoek knielen, die kansen heb je ook dankzij het systeem in Nederland. Gebruik ze dan ook ten goede. Neem het initiatief.

Wij hebben vorige week een column gepubliceerd dat de val van het kabinet positief is. Vindt u dat ook?
Ja, wij vonden vanaf de start dat dit kabinet er nooit had mogen zijn. Dus de val is erg positief inderdaad, dat vind ik zeer zeker ook.

En waarom vindt u dat?
Omdat er een partij in zat die anti democratisch is die een groep mensen weg zet. De PVV hadden allemaal plannen die slecht zijn voor Nederland. We zijn nu anderhalf jaar in een tijd van crisis bezig geweest en we hebben niks gedaan.
Dit is natuurlijk spijtig en het had nooit zo mogen zijn. In die zin zijn we blij dat het gevallen is. Dat betekent dat Nederlanders nu weer aan zet zijn om te gaan stemmen en de mogelijkheid hebben om een beter kabinet samen te stellen.

Nu er weer verkiezingen komen, ziet u kansen voor uzelf?
Ik ga hoop ik wel deelnemen, ik hoop ook dat jongeren en voornamelijk allochtonen naar de stembus toe gaan. Daar kunnen ze verschil maken. Er zijn gewoon teveel allochtonen die niet stemmen. Een niet gestemde allochtoon is een stem voor Geert Wilders. Dus diegene die niet stemt, die stemt op Wilders. Daarom roep ik alle jongeren en allochtone jongeren op om massaal te gaan stemmen. Ik raad ze zelfs aan om lid te worden. Om zo mee te kunnen praten en je eigen inbreng te hebben. Hoeft niet perse bij de PvdA, zolang ze maar op een redelijke partij stemmen. Maar niet stemmen is geen optie.

U bent lid van veel Islamitische en Marokkaanse verenigingen en organisaties. Wat zou u ervan vinden om het breder te trekken en niet alleen op eigen achtergrond te focussen?
Ik doe het ook breder. Alleen de islam en Marokkanen zijn de afgelopen jaren een onderwerp geweest en zijn het nog steeds een beetje. Dus met mijn eigen achtergrond, expertise en kennis maar ook als Amsterdammer die weet wat in Amsterdam speelt probeer ik volop mee te denken en actief te zijn. Ik voel me vooral burger van Nederland dus ik voel me betrokken bij alle soorten mensen. Ik focus me niet alleen op het islamiet zijn maar in wezen op alles, want het gaat kennelijk om hetzelfde probleem. Of het nou over Antiliaan of Surinamer of Zuid Amerikaan of autochtone Nederlander gaat, het gaat over ruimte, vrijheid, veiligheid, huisje boompje beestje of om een baan. Want in Amsterdam zijn het misschien wel allochtonen die opvallen maar in Stadskanaal bijvoorbeeld stijgt de criminaliteit dankzij de autochtonen. Dat is de kern en in de kern gaat het allemaal om hetzelfde. Niet om je afkomst.

U hebt als Marokkaan zijnde vele hoge en respectvolle functies vervuld en doet dit nog steeds. Wat voor advies heeft u voor onze lezers die ook ambities hebben zoals u?
Ik heb een boek geschreven dat heet Mijn Hollandse droom. Je hebt een verschil tussen een Hollandse droom en een Amerikaanse droom. Mijn Hollandse droom is dat je het werkelijkheid kan maken. Dat betekent dus dat je er hard voor moet werken. Bloed, zweet en tranen. Mijn advies voor de jongeren zou dan zijn, als je een droom hebt, kun je die droom ook alleen maar hebben omdat je blijkbaar in staat bent intellectueel die dromen te bereiken, want anders zou het niet in je hoofd zitten. Maar om die droom te bereiken moet je keihard werken, daarom bloed zweet en tranen. Dat vergeten jongeren heel vaak. Ze denken ik heb een diploma en nu komt het naar me toe. Ik zeg nee, je moet er keihard voor werken.

En dat betekent…?
Dat je de samenleving goed moet kennen, de codes moet leren, de competenties moet bestuderen, durven om verantwoordelijkheid te nemen, op jezelf moet vertrouwen. Dus ga voor je droom maar werk er ook voor, doe er wat voor. Dan kun je het waar maken en kun je alles bereiken wat je wilt.

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in