Wij vragen ons vaak af hoe het mogelijk is dat sommige landen in bijvoorbeeld Afrika of Azië arm zijn en dat landen in Europa rijk zijn. Wat ons vaak beweegt is niet zo zeer de omvang van de economieën, maar eerder het menselijk leed dat zelfs door onschuldige kinderen ondervonden wordt.

Wij zijn goede en bezorgde mensen maar maken ons, in een tijdperk van globalisering, schuldig aan deze schijnbaar, onophoudelijke horror. Want als er geen ongelijkheid heerste zou een Zungueira (straatverkoopster in Angola) eerder rijk moeten zijn dan een bankier. Veel Afrikaanse mensen of nakomelingen van Afrika maken zich zo druk om racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid. De grootste schending van mensenrechten en meest invloedrijke vorm van racisme is de beroving van het economisch potentieel.

Er zijn 2 type moordenaars: de een loopt een gebouw binnen en maakt zoveel mogelijk slachtoffers. De ander is stil en gecalculeerd, wat het Westen is gebleken in haar neo-koloniale houding, die met verdragen miljoenen mensen beroofd heeft van hun potentieel. De Koloniale Akte is een voorbeeld van een verdrag dat de Franse overheid op West-Afrikaanse landen heeft opdrongen en waarmee ieder jaar tot wel 50% van het bruto nationaal product werden geconfisqueerd.

Tot op heden lopen er verdragen veel erger dan de TTIP die westerse landen de macht geven om de uitbuiting van Afrikaanse landen voort te zetten. Een systeem dat gecreëerd is in een ongelijkheidssituatie kan ook alleen maar ongelijkheid produceren. Het bloed van veel volkeren in het algemeen en het Afrikaanse bloed in het bijzonder, is de brandstof geweest voor westerse economieën. Een platform van machtige instrumenten, gegrond met institutioneel racisme, die niet met de intenties opgericht zijn om wereldwijd welvaart te scheppen. Ongelijkheid op welke vorm dan ook is inherent aan het systeem. De wandelingen van o.a. Europa over de aardbol waren erg gewelddadig.

Een van de manieren om een werkelijk gelijke wereld te creëren is door in te zien dat de zogenaamde rijke landen niet kunnen gedijen zonder de rest van de wereld. Maar de rest van de wereld is ook niet compleet zonder het Westen. Allereerst is het belangrijk om te ontsnappen uit de heersende concepten. Wij gebruiken termen als ontwikkeld en rijk voor westerse landen. Daarnaast gebruiken wij ontwikkelings- of arm voor veel landen in de wereld. In principe zijn de meeste rijke landen grondstof-armer en veel arme landen zijn grondstof-rijk. Hoe kan het dan dat in de internationale handel, grondstof-armere landen ontzettend veel welvaart hebben gecreëerd en zijn grondstof-rijke landen in het algemeen onderontwikkeld gebleven? Deze type vraagstelling en denkwijze baren het vermogen om verbanden te leggen. Massaal kopen wij de duurste smartphones en dragen bij aan astronomische verdiensten voor technologiebedrijven. Maar we kunnen niet bedenken dat de onderdelen in onze supercoole smartphone ooit begonnen zijn als grondstof in het door conflicten verscheurde, Oost-Congo.

Als het Afrikaanse continent en haar mensen meer eerbied willen afdwingen, dan moet er radicaal nagedacht worden. Op het wereldtoneel heeft Afrika weinig te zeggen, dat is nou eenmaal de harde waarheid. Maar Afrika heeft een ultieme macht: namelijk haar grondstoffen. Volgens econoom Mathijs Bouman zal de sluiting van Afrika, oftewel een gesloten staatshuishouding, de armoede en ellende doen stijgen. Een andere expert, hetzij in financiële diensten, vertelde me dat de hele wereldeconomie zou instorten als Afrika geen grondstoffen meer zou exporteren.

Om die redenen het initiatief Shutdown Africa (geen producten of diensten gaan erin en zeker geen grondstoffen gaan eruit). Het is natuurlijk een radicale gedachte en bovendien onrealistisch. In dit geval is logica ook niet het doel dat ik nastreef.

Steun mij en denk mee over de reorganisatie van de internationale economische relaties en investeer in een Afrika dat al haar mensen, zoals hier, talloze kansen biedt in de volledige vervulling van hun economisch en vooral menselijk potentieel.


Meer opinies? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Simão Miguel
Geboren in Angola. Inmiddels woon ik al een tijd in Nederland en heb zowel een Angoleze als Nederlandse beleving. Met mijn eigen onderneming Nkonzo Media wil ik bijdragen aan ontwikkeling van de media en internet. De focus ligt op de verbetering van de verstoorde visie die bestaat over Afrika en haar mensen. Daarnaast vind ik het belangrijk om niet alleen consument maar ook producent te zijn van het internet-tijdperk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in